Přejít k hlavnímu obsahu

Hubnutí u žen nad 50 let: Studie potvrdila, že zásadní roli hraje výběr snídaně

Bez ohledu na to, zda opravdu chcete zhubnout nebo ne, konzumace ovesných vloček má mnoho pozitivních účinků na vaše zdraví. Obilí je ale vhodné zejména pro padesátnice a pravidelné zařazení do jídelníčku jim pomůže zbavit se přebytečných kil. Jaké další benefity ovesné vločky pro náš organismus přinášejí?

Střídáte k snídani bílé pečivo se sladkými cukrářskými výrobky, pak svému tělu příliš nepomáháte. A především nemůžete počítat s tím, že se vám podaří zbavit se přebytečných kil i centimetrů v oblasti břicha. Pokud alespoň z poloviny nenahradíte konzumaci rafinovaných zrn za zrna celá, jen těžko se svým tělem něco uděláte. Potvrzuje to studie zveřejněná ve vědeckém časopise Journal of Nutrition.

Jak si po padesátce prodloužit život: Správná životospráva nestačí

Existuje mnoho rad na téma, jak a co dělat po čtyřicítce nebo šedesátce, aby nám bylo lépe nebo veseleji, abychom se cítili zdravější nebo měli více energie. Jakými návyky si můžete prodloužit život, když je vám padesát? Správná životospráva nestačí.
svetzeny.cz

Ovesné vločky a jejich vliv na srdce

Vědci z Tufts University v Bostonu analyzovali data od více než 3 100 účastníků, aby prozkoumali, jak konzumace celých zrn, tedy ovesný vloček či hnědé rýže a na druhé straně rafinovaných zrn, která se nacházejí třeba v těstovinách a bílém pečivu, ovlivňuje pět známých rizikových faktorů pro srdeční onemocnění: obvod pasu, krevní tlak, krevní cukr, triglyceridy a cholesterol. 

Jak si po padesátce kontrolovat váhu?

Vědci k analýze použili výživové dotazníky, které účastníci vyplňovali každé čtyři roky v letech 1991 až 2014. Sběr dat se soustředil na ženy ve věku 50 let. Data ukázala, že nižší příjem rafinovaných obilovin vedl k menšímu průměrnému nárůstu obvodu pasu a většímu poklesu hladin triglyceridů (počítaných v hladinách krevních tuků, jako je cholesterol) za každé čtyřleté období. „Naše výsledky naznačují, že konzumace celých zrn jako součásti zdravé stravy poskytuje zdravotní výhody, které nám nejen pomáhají s přibývajícím věkem zhubnout nebo si udržet váhu, ale mohou také časem lépe zvládat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Řízení těchto rizikových faktorů může pomoci chránit se před srdečními chorobami,“ uvedla autorka studie Nicola McKeown.

O hubnutí u žen rozhoduje snídaně: Toto je podle odborníka na výživu nejlepší čas na snídani

Známe to asi všichni, ráno vylezeme z postele na poslední chvíli a na snídani už nezbývá žádný čas. A pokud ano, rychle do sebe něco naházíme a běžíme za denními povinnostmi. Jenže snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, a není radno ji zanedbávat. Víte, v jakou hodinu je nejlepší snídat?
svetzeny.cz

Ke snídani vločky místo bílého pečiva

Největší podíl na příjmu celozrnných výrobků mezi účastníky měly celozrnné pečivo a celozrnné snídaňové cereálie připravené k přímé spotřebě. Rafinovaná zrna pocházela většinou z těstovin a bílého chleba. V čem je ten zásadní rozdíl? Celá zrna mají vnější vrstvu bohatou na vlákninu a vnitřní zárodečnou vrstvu plnou vitamínů B, antioxidantů a malého množství zdravých tuků. Mletí celých zrn odstraňuje tyto nutričně bohaté složky a zanechává pouze rafinované zrno plné škrobu. To tělu nijak neprospívá, jen zažene pocit hladu, naplní pocitově žaludek, ale na živiny je velmi chudé

Jak získat zpět postavu z mládí i po 50: Stačí změna v jídelníčku, podpoříte hubnutí i nárůst svalů

Toužíte po skvělé postavě, jenže ať děláte, co děláte, nadbytečná kila se vás stále drží jako klíště? Získejte zpět vaši postavu z mládí a obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na bílkoviny! Jejich skvělé účinky vám urychlí cestu za vysněnou štíhlou postavou.
svetzeny.cz

Vločky jezte nejlépe s ořechy a ovocem

Jak tento návyk změnit, abychom dosáhli optimálního příjmu celozrnných obilovin denně? „Zařaďte misku celozrnných cereálií, tedy vloček, místo bagety z bílé mouky nebo toastového chleba ke snídani a rafinované svačinky a těstovinové přílohy nahraďte celozrnnými variantami. Malé postupné změny ve vaší stravě za účelem zvýšení příjmu celozrnných výrobků se časem změní,“ doplnila McKeown. Vločky můžete samozřejmě ochutit jogurtem, ovocem nebo dalšími přísadami, které vám chutnají. Přidejte ořechy či mandle, které mají pro tělo blahodárný vliv. Přispějí k pocitu nasycení a mandle napomáhají zvýšit aktivitu mozku

Tělo potřebuje dostatek vlákniny

Kolik ovesných vloček je třeba do svého jídelníčku denně zařadit? Jedna porce odpovídá jednomu krajíčku celozrnného chleba, půl šálku ovesných vloček nebo půl hrnku hnědé rýže. I takové množství může pomoci dlouhodobě udržet váhu a zároveň chrání před srdečními chorobami. Vláknina, kterou obsahují celozrnné obiloviny, vás také lépe zasytí na delší dobu, a doplní do vašeho těla dále hořčík, draslík a antioxidanty, které pomáhají snižovat krevní tlak. 

Zdroj článku