Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snížit vysoký krevní tlak? Pomůže červené víno i bobule, tvrdí vědci. Jaké množství byste měli konzumovat?

Info ikona
Měření tlaku

Vědci přišli s novými poznatky ohledně snížení krevního tlaku. Dle jejich zjištění vám v tomto úsilí mohou významně pomoci bobule i červené víno. Jaké množství bylo prokázáno jako efektivní a které další potraviny pomáhají snížit krevní tlak?

Snížit krevní tlak lze díky červenému vínu a bobulím

Vědci z American Heart Association přišli s novými poznatky ohledně potravin, které mají pozitivní vliv na snížení krevního tlaku. Dle jejich zjištění, které publikovali ve své tiskové zprávě, vám k tomu dopomohou flavonoidy. To jsou látky vyskytující se v přírodě, najdeme je v ovocných plodech, zelenině, okrasných i léčivých rostlinách. Mezi potraviny nejbohatší na tyto cenné látky patří bobule, víno, jablka a hrušky. Už dřívější studie ukázaly, že jsou zdraví prospěšné v mnoha ohledech. Výzkumy ukazují, že existuje spojitost mezi zdravou střevní mikroflórou, kterou flavonoidy podporují a kardiovaskulárními onemocněními.

Autoři studie došli k závěru, že flavonoidy mají pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku. „Náš střevní mikrobiom hraje klíčovou roli při metabolizaci flavonoidů, což posiluje ochranu zdraví srdce, tato studie poskytuje důkazy, které naznačují, že těchto účinků snižujících krevní tlak lze dosáhnout jednoduchými změnami v každodenní stravě,“ říká vedoucí studie doktor Aedín Cassidy.

Info ikona
Vysoký krevní tlak

Jaké množství byste měli konzumovat?

Studie se účastnilo celkem 900 lidí, bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali vyšší množství bobulí, jablek, hrušek a vína, měli nižší hladinu systolického krevního tlaku. Aby bylo dosaženo těchto výsledků, konzumovali účastníci studie 1,6 porce bobulí denně, což odpovídá zhruba 80 gramům. Červeného vína pak účastníci pili průměrně téměř tři skleničky denně, přičemž jedna sklenička měla 125 mililitrů. U těch, kteří konzumovali ovoce, došlo k poklesu systolického tlaku o 4,1 mmHg. O něco méně systolický tlak klesl lidem pijícím pravidelně červené víno, a to o 3,7 mmHg. Ačkoliv tato studie poukazuje na pozitivní účinky červeného vína, vědci jedním dechem dodávají, že pokud jste abstinent, neměli byste s pitím alkoholu začínat, raději dejte přednost ovoci. Podle prohlášení American Heart Association může být alkohol součástí zdravé stravy, pokud jej konzumujete střídmě.

Další potraviny, které vám pomohou krevní tlak snížit

Pokud chcete krevní tlak snížit, mohou vám pomoci i jiné potraviny než výše zmíněné bobule a červené víno. Dle WebMD je velmi vhodná také listová zelenina, ta totiž pomáhá dostat sodík ven z těla, a tím uvolňuje stěny cév. Nadměrná konzumace soli totiž způsobuje zavodnění, což zvyšuje objem krve a ve výsledku i krevní tlak. Našim cévám rovněž prospívá i jogurt, ale zde si musíte pečlivě vybírat, volte bílý jogurt bez cukru. Dosladit jej můžete zmíněnými bobulemi. Jogurt má v sobě velké množství vápníku, který cévnímu zdraví prospívá. Dalším skvělým zdrojem vápníku jsou ryby, které také obsahují omega-3 mastné kyseliny, jejichž pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví byl již prokázán několika studiemi. Do jídelníčku byste také měli zařadit ovesné vločky, dýňová a další nesolená semínka. Pomáhají udržovat zdravou hladinu krevního tlaku. Z nápojů lze doporučit pití džusu z granátového jablka, jen si dávejte pozor na množství přidaného cukru. Denně byste měli vypít dva až tři šálky.

Zdroje: Newsroom.heart.org, Heart.org, WebMD, Circulation