Promotion
Promotion
Promotion

Poklad z lesa: 50 gramů tohoto sezónního ovoce denně je prevencí vůči nemocem srdce, zlepšuje paměť a je ideální svačinkou po cvičení.

Promotion
Promotion

Borůvky mohou pomoci předcházet srdečním chorobám

Někteří z vás už dle nadpisu uhodli, že se jedná o borůvky, sezónní ovoce, které si rád vychutná snad každý z nás. Nejenže jsou lahodné, ale mají i spoustu zdravotních benefitů. Jedním z nich je, že pomáhají předcházet onemocněním srdce. Snižují riziko výskytu rizikových faktorů, jedním z nich je „špatný“ cholesterol. Borůvky jsou velmi bohaté na antioxidanty, pomáhají snižovat oxidační poškození buněk, a tím předcházet vysoké hladině špatného cholesterolu, jak zjistila studie publikovaná v roce 2015 ve vědeckém časopise Nutrients. Další studie, publikovaná v ve vědeckém časopise Journal of Nutrition o rok později, rovněž potvrdila, že borůvky snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. A co víc, stačí denně sníst pouhých 50 gramů, aby se oxidace špatného cholesterolu snížila o 27 % u obézních osob.

Dalším rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárního onemocnění je bezpochyby vysoký krevní tlak. I tomu podle publikovaných studií pomáhají borůvky předcházet.Studie z roku 2010 publikovaná v americkém vědeckém časopise Journal of Nutrition zjistila, že konzumace 50 gramů borůvek denně vedla u obézních lidí k snížení krevního tlaku o 6 – 8 procent. Rovněž jsou borůvky prevencí vůči infarktu, jak zjistila studie z roku 2013 publikovaná v odborném časopise Circulation. Zde bylo zkoumáno 93 600 lidí a bylo zjištěno, že ti, co konzumovali nejvíce antokyanů (flavonody vyskytující se v borůvkách), měli o 32 % nižší riziko, že je postihne infarkt ve srovnání s těmi, kteří měli nižší příjem tohoto antioxidantu.

Borůvky
Info ikona

Borůvky mají pozitivní vliv na lidský mozek

Jak už bylo řečeno, borůvky mají spoustu zdravotních benefitů, tím dalším je, že jejich konzumace má pozitivní účinky na náš mozek, je to díky antioxidantům, na které jsou borůvky momořádně bohaté. Studie provedená v roce 2018 a publikovaná v časopise European Journal of Nutrition došla k závěru, že pravidelná konzumace borůvek pomáhá zlepšovat kognitivní funkce mozku, včetně paměti a soustředění. Lidé, kteří v rámci výzkumu po dobu 90 dní borůvky pravidelně jedli, dělali posléze v testech méně chyb a měli lepší paměť než ti, kterým bylo podáno placebo. Ve stejném roce vyšla studie s podobným závěrem v časopise Nutritional Neuroscience. Zde byl zkoumán vliv konzumace borůvek na starší osoby, bylo zjištěno, že borůvky skutečně dokáží mírně zlepšit kognitivní funkce mozku i u starších lidí.

Ideální svačinka po cvičení

Borůvky ocení i ti, co pravidelně cvičí, jsou nízkokalorické a přitom v sobě mají spoustu živin – vlákninu, vitamín C a K a magnézium. To však není jediný důvod, proč si je po náročném tréninku dopřát. Tím dalším je, že borůvky po namáhavém cvičení pomáhají mírnit svalové napětí a tlumit svalovou únavu, tlumí totiž oxidační stres ve svalové tkáni, jak zjistila studie z roku 2004 dostupná v časopise Physiological Reviews.

Zdroje

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024297/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319811/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28283823/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093614/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14715915/

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion

Roční předplatné Svět Ženy

Předplatné Svět Ženy
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion