Přejít k hlavnímu obsahu

Snižte si vysoký cholesterol potravinami, které máme všichni doma. Jednoduše a levně!

Info ikona
Jak snížit cholesterol

Strašák „vysoký cholesterol“ nebolí, ale ohrožuje nás značně. Co s ním? Zařaďte do svého jídelníčku některé z těchto devíti potravin, které vám dopomůžou ve zdravém životním stylu. Chutnají skvěle a největší benefit? Snížený cholesterol!

Lahodná pečínka, smetanové omáčky, šlehačkové dorty – mnoho jídel, které nám tak chutnají, bohužel zanechává v organismu stopy. Výsledky běžných krevních testů v nás pak mnohdy vyvolají paniku – zvýšená hladina cholesterolu v krvi totiž zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Místo přehnaných obav z infarktu je však mnohem důležitější soustředit se na prevenci. Mnohdy totiž stačí jen několik malých nutričních triků k tomu, aby se mírně zvýšená hladina cholesterolu opět normalizovala.

Jde to i bez léků

Doporučená hladina celkového cholesterolu by u zdravého člověka měla být v rozmezí 2,9–5,16 mmol/l. Celkový cholesterol sestává ze dvou složek: z tzv. špatného cholesterolu, tj. lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), a tzv. dobrého či hodného cholesterolu – lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL). Ideální hodnota LDL cholesterolu se pohybuje pod 1,2 –3 mmol/l krve, u HDL nad 1,1 (1,3) mmol/l – přitom mezní hodnoty se liší podle věku a pohlaví. Od 35 let věku je potřeba hodnoty cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat, neboť jeho zvýšenou hladinu podle jiných příznaků nepoznáme. Ale nebojte se – k udržení krevního tuku v rovnováze obvykle není nutné polykat léky. Nejlepší je zdravý životní styl s dostatkem pohybu a pravidelná konzumace doporučených potravin. Poradíme vám, co jíst, abyste zůstali dlouho fit.

Čekanka

Listová forma čekanky obsahuje velké množství hořkých látek, které povzbuzují činnost žlučníku, jater a slinivky. V důsledku toho dochází k větší spotřebě cholesterolu z krve, a tím pádem i k poklesu hladiny nebezpečného tuku. Dopřejte si tuto zeleninu alespoň 2x týdně.

Vlašské ořechy

Ke snížení LDL cholesterolu o šest procent stačí do jídelníčku zařadit dostatečné množství ořechových jader (asi 50 g 3x týdně). Na tělo příznivě působí především obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Dejte si je ideálně k snídani do kaše či jogurtu.

Česnek

Fanoušci aromatických hlíz by si měli dopřávat jeden stroužek (4 g) denně. V česneku obsažené látky alliin a allicin totiž zpomalují špatný cholesterol a podporují proudění krve. Pomoci mohou i dvě čajové lžičky česnekového oleje rozmíchané ve sklenici vody.

Základní věci, které dělají zdraví a úspěšní lidé. Dělejte je taky a změní se vám život

svetzeny.cz

Ovesné vločky

Dobrá zpráva pro fanoušky müsli: Obiloviny pomáhají regulovat hladinu cholesterolu. Ovesné vločky účinně snižují vstřebávání tuků a cholesterolu ze stravy a tím snižují celkovou hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho vláknina v nich obsažená čistí střeva a přispívá k lepší imunitě.

Citrusové plody

Vláknina obsažená v pomerančích, mandarinkách, grapefruitech a citronech se řadí mezi „jedlíky tuku“ a kromě jiného také odstraňuje škodlivý cholesterol ve střevech. Bílá kůže, která plody chrání, obsahuje zdraví prospěšné bioflavonoidy, proto ji neloupejte celou.

Jablka

Odborníci doporučují konzumaci tří kusů tohoto ovoce denně – hladina LDL cholesterolu totiž následkem „jablečné kúry“ může klesnout až o deset procent. Roli hlavního hrdiny hraje v tomto případě pektin, který na sebe váže tuky a cholesterol a pomáhá s jejich vylučováním z těla.

Losos

Tučné mořské ryby, jako jsou losos, makrela nebo sleď, obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin, které zvyšují „dobrý“ HDL cholesterol, díky čemuž se „špatný“ LDL neusazuje na stěnách cév. Navíc díky nim dostaneme do těla cenný vitamin D, kterého máme většinou nedostatek.

Olivový olej

Jeho mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a fenoly se starají o to, aby se přirozeně zvyšovala hladina „dobrého“ HDL cholesterolu a současně klesal „špatný“ LDL cholesterol. Nejzdravější jsou panenské oleje lisované zastudena, ideálně jednodruhové.

Čtěte také: Není olej jako olej: Které jsou nejkvalitnější?

Hrách

Je bohatý na saponiny, rostlinné látky, které mírní přechod tuku do krve. Navíc váže kyseliny, čímž ulehčuje práci játrům. Hrášek, stejně jako jiné luštěniny, navíc oplývá vysokým obsahem vlákniny, která snižuje vstřebávání tuků z jídla. Dopřejte si zelený nebo sušený hrášek 3x týdně.

Zázračný pohyb uzdravuje

Říká se, že nejhorším lidským vynálezem je židle. Možná to zní trochu nadsazeně, ale odborníci skutečně potvrzují, že každodenní dlouhé sezení vyloženě škodí zdraví. Je prokázáno, že pravidelný pohyb nejméně 4–5x týdně zlepšuje všechny fyzické i psychické stránky našeho organismu a působí jako prevence i léčba mnoha různých onemocnění, od vysokého tlaku až po vysoký cholesterol. Na jaře je ideální jízda na kole nebo svižná chůze, nejméne 6000 kroků denně, pro hubnutí se doporučuje 10 000 kroků.

Poslouchejte lépe svoje tělo aneb psychosomatika snadno a rychle

svetzeny.cz

Co je důležitější než vzhled? Tyto věci přijdou mužům daleko víc sexy

svetzeny.cz