Přejít k hlavnímu obsahu

Není olej jako olej: Které jsou nejkvalitnější?

Že je zdravější v jídelníčku preferovat rostlinné oleje před živočišnými tuky, dnes ví každý. Avšak méně už je známo, že kvalita nejen z kuchyňského, ale i ze zdravotního hlediska je značně rozdílná.

* Řepkový olej

Obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, a to ve výhodném poměru omega-6 a omega-3. Má široké možnosti uplatnění v teplé i studené kuchyni, díky neutrální chuti se hodí do slaných i sladkých pokrmů.

Hodnocení:

Zdravotní přínos *****
Kuchyňské možnosti ****

* Olivový olej

Rovněž obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, a to ve výhodném poměru omega-6 a omega-3. Je velmi vhodný pro studenou kuchyni (extra panenský), zejména středomořského typu, ale vhodně se uplatní i v teplé kuchyni (panenský). Chuťově je velmi výrazný, což je někdy výhoda, jindy však nevýhoda.

Hodnocení:

Zdravotní přínos *****
Kuchyňské možnosti ***

* Sójový olej

Dosti vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6. Je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.

Hodnocení:

Zdravotní přínos ****
Kuchyňské možnosti **

* Lněný olej

Dosti vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3. Je vhodný výhradně pro studenou kuchyni. Rychle se kazí.

Hodnocení:

Zdravotní přínos ****
Kuchyňské možnosti *

* Slunečnicový olej

Poměrně vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6. Je vhodnější na studenou kuchyni.

Hodnocení:

Zdravotní přínos ***
Kuchyňské možnosti **

* Kokosový olej/tuk

Převažují v něm nasycené mastné kyseliny, které bychom měli omezovat. Zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin obsahuje jen velmi málo. Hodí se výhradně na teplou kuchyni, snese i vysoké teploty.

Hodnocení:

Zdravotní přínos – – –
Kuchyňské možnosti *

Foto: Depositphotos (1)