Zhubněte do Vánoc bez drastických diet: Dejte si pozor na slazené nápoje a osvojte si další jednoduché návyky
svetzeny.cz
Zdraví žaludku ohrožuje řada věcí, často se mluví o smažených jídlech, alkoholu a kouření. Jsou zde však i stravovací návyky, kterými si žaludek můžeme poškodit. Vadí hltání, jedení ve stoje i cvičení po jídle. Co to dělá s vaším tělem?
Možná jste jedni z těch, co věčně nestíhají a časovou úsporu spatřují v tom, že „jedí za pochodu“. Hlavní je pro vás „rychle to do sebe naházet“, abyste se pak hned mohli vrátit k práci či věnovat se péči o rodinu. Odborníci na výživu varují před pravidelným hltáním jídla. „Prvním krokem ke trávení je žvýkání potravy, pokud ji dobře nerozžvýkáte, což se děje, když jíte rychle, trávicí systém není připraven uvolňovat enzymy potřebné k rozkladu jídla. To znamená, že si můžete způsobit nadýmání, průjem, pálení žáhy, reflux, křeče, zažívací potíže, plynatost, nevolnost a další potíže tím, že se větší kusy nerozžvýkaného jídla dostávají do trávicího systému v době, kdy zde není dostatek trávicích enzymů, které by jej rozložili,“ říkají výživoví experti.
Existují i další důvody, proč s tímto nezdravým návykem ihned přestat. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Clinical Obesity zjistila, že hltání jídla zvyšuje riziko obezity. Hovoří se také o spojitosti rychlého jedení a cukrovky, aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění.
Kolikrát se vám stalo, že jste si vzali jídlo z ledničky a rovnou jej začali jíst, aniž byste se usadili ke stolu? Pokud výjimečně, tak je to v pořádku, ale odborníci nedoporučují, abyste se takto stravovali pravidelně. V první řadě je třeba upozornit nato, že vestoje budete pravděpodobně jíst rychleji, jak to žaludku neprospívá je již zmíněno výše.
„Většina lidí, kteří jí vestoje, jí velmi rychle. Nejen, že často snědí více jídla, než jejich tělo potřebuje, ale také nedávají svému mozku adekvátních dvacet minut na to, aby poznal, že jsou sytí. Protože jedí rychle, nežvýkají dobře, takže nepřipravují svůj trávicí trakt na dostatečné uvolnění enzymů a jídlo se nerozkládá, což způsobuje střevní potíže,“ vysvětlují odborníci. Navíc jedení vestoje přispívá k tzv. stresovému jedení, tedy ke stavu, kdy tělo prvotně řeší vzniklý stres a nezaobírá se trávením. To způsobuje chaos ve střevech, jehož důsledkem je to, že jídlo ve střevech zůstává déle, což může vést k zánětu.
Honí vás často mlsná? V tom případě si začněte hlídat množství snědeného cukru, pokud je příliš velké, může to mít negativní dopad nejenom na vaši váhu, ale i na zdraví žaludku. „Konzumace cukru negativně ovlivňuje střevní mikrobiom a může vést až k chronickému zánětu a oslabení žaludeční sliznice. Některé výzkumy poukazují na to, že narušení střevního mikrobiomu cukrem může vést k zánětu tlustého střeva a zánětlivým onemocněním střev jako je například Crohnova choroba. Jedním z nejlepších způsobů, jak snížit množství cukru ve stravě, je začít s malými změnami, například místo dvou sušenek si dát jen jednu. Nebo ještě lépe, vyměňte sušenky za sladce chutnající ovoce,“ radí odborníci.
Někteří lidé uvažují tím způsobem, že chtějí cvičit ihned po jídle, aby snědenou porci „vyběhali“. To však není nejlepší nápad s ohledem na zdraví trávicího traktu. Dle odborníků totiž v tomto případě dojde k „soutěži o zdroje“. Zažívání i cvičení totiž vyžadují velké množství energie. Tělo dá v tomto případě přednost zásobování svalů. To ve výsledku může způsobit zažívací potíže a křeče.
Zdroje: Eat This, Not That, Clinical Obesity, Science Alert