Zdraví: Jedno ze čtyř zvířat prozradí váš denní režim. 55 % populace jsou medvědi
svetzeny.cz
Vaše tělo cholesterol sice potřebuje k vybudování zdravých buněk, ale jeho vysoká hladina rapidně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Vysoký cholesterol totiž vytváří tukové zásoby v cévách, což znesnadní průtok krve vašimi tepnami. Tyto usazeniny nakonec mohou způsobit srdeční infarkt či mrtvici. Naučte se tedy s vysokým cholesterolem bojovat a prohlédněte si, jaké potraviny s ním nejlépe zatočí.
Cholesterol je voskovitá látka, která se nachází ve vaší krvi a tělo určité její množství potřebuje k budování zdravých buněk. Jak však třeba držet hladinu cholesterolu na zdravé hladině, abyste se vyhnuli zvýšenému riziku srdečních onemocnění či mrtvice. Vysoká hladina cholesterolu může být dědičná, ale velmi často je důsledkem nezdravého životního stylu, který lze velmi snadno upravit i díky zdravé stravě.Vysoký cholesterol nemá žádné příznaky a jediným způsobem, jak na něj přijít, je krevní test. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) doporučuje, že by se první screening cholesterolu měl u člověka uskutečnit mezi 9. a 11. rokem a poté by se měl každých pět let opakovat. U mužů ve věku 45 až 65 a u žen ve věku 55 až 65 let by se měl provádět každý jeden až dva roky, lidé starší 65 let by měli každoročně podstupovat krevní testy na hladinu cholesterolu. Podle jedné studie se zvýšená hladina cholesterolu týká přibližně poloviny obyvatel České republiky a až 16 % spadá do kategorie velmi vysokého rizika!
Cholesterol je přenášen vaší krví, navázaný na bílkoviny. Tato kombinace bílkovin a cholesterolu se nazývá lipoprotein. Lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) je označovaný jako „špatný“ cholesterol, který transportuje částice po celém těle. Lipoprotein s vysokou hustotou (HDL) se označuje jako „dobrý“ a zachycuje přebytečný cholesterol, který pak vrací do vašich jater. HDL-cholesterol má prahové hodnoty pro muže < 1,0 mmol/l, pro ženy < 1,2 mmol/l. LDL – cholesterol by měl být > 3,0 mmol/l, hladina cholesterolu > 5,0 mmol/l už se považuje za zvýšenou a > 6,2 mmol/l za rizikovou.
Mezi rizikové faktory, které mohou zvýšit vaši hladinu cholesterolu, patří:
Jezte méně tučných jídel, zejména ty, které obsahují vysoké množství nasyceným mastných kyselin. Mezi takové patří například máslo, sušenky, smetana, tvrdý sýr, uzeniny, koláče atp. Pomůže vám kontrolovat štítky na potravinách, kde se dané údaje vždy dozvíte. Jezte více tučné ryby, jako je makrela či losos, pečivo jezte především cereální, obyčejnou rýži vyměňte za tzv. divokou. Ořechy a semena také obsahují zdravé tuky, pozor si však dejte na arašídy, které naopak obsahují vysoké množství nezdravých tuků. Pochopitelně je důležité přijímat dostatek ovoce a zeleniny. Dodržujte pitný režim a dopřejte svému tělu více pohybu.