Přejít k hlavnímu obsahu

Studie: Vysokým cholesterolem trpí až polovina Čechů. Potraviny, které sníží jeho hodnotu, tlak a pročistí cévy

Info ikona
cholesterol

Vaše tělo cholesterol sice potřebuje k vybudování zdravých buněk, ale jeho vysoká hladina rapidně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Vysoký cholesterol totiž vytváří tukové zásoby v cévách, což znesnadní průtok krve vašimi tepnami. Tyto usazeniny nakonec mohou způsobit srdeční infarkt či mrtvici. Naučte se tedy s vysokým cholesterolem bojovat a prohlédněte si, jaké potraviny s ním nejlépe zatočí.

Zdraví: Jedno ze čtyř zvířat prozradí váš denní režim. 55 % populace jsou medvědi

svetzeny.cz

Vysoká hladina cholesterolu je tichý strašák

Cholesterol je voskovitá látka, která se nachází ve vaší krvi a tělo určité její množství potřebuje k budování zdravých buněk. Jak však třeba držet hladinu cholesterolu na zdravé hladině, abyste se vyhnuli zvýšenému riziku srdečních onemocnění či mrtvice. Vysoká hladina cholesterolu může být dědičná, ale velmi často je důsledkem nezdravého životního stylu, který lze velmi snadno upravit i díky zdravé stravě.Vysoký cholesterol nemá žádné příznaky a jediným způsobem, jak na něj přijít, je krevní test.  National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) doporučuje, že by se první screening cholesterolu měl u člověka uskutečnit mezi 9. a 11. rokem a poté by se měl každých pět let opakovat. U mužů ve věku 45 až 65 a u žen ve věku 55 až 65 let by se měl provádět každý jeden až dva roky, lidé starší 65 let by měli každoročně podstupovat krevní testy na hladinu cholesterolu. Podle jedné studie se zvýšená hladina cholesterolu týká přibližně poloviny obyvatel České republiky a až 16 % spadá do kategorie velmi vysokého rizika!

Potraviny snižující hladinu "špatného" cholesterolu Vilgain

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol je přenášen vaší krví, navázaný na bílkoviny. Tato kombinace bílkovin a cholesterolu se nazývá lipoprotein. Lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) je označovaný jako „špatný“ cholesterol, který transportuje částice po celém těle. Lipoprotein s vysokou hustotou (HDL) se označuje jako „dobrý“ a zachycuje přebytečný cholesterol, který pak vrací do vašich jater. HDL-cholesterol má prahové hodnoty pro muže < 1,0 mmol/l, pro ženy < 1,2 mmol/l. LDL – cholesterol by měl být > 3,0 mmol/l, hladina cholesterolu > 5,0 mmol/l už se považuje za zvýšenou a > 6,2 mmol/l za rizikovou.

Jste unavené, podrážděné, přibíráte a nemáte chuť na intimnosti? Na vině je hormonální nerovnováha. Naučte se ji ovlivnit

svetzeny.cz

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory, které mohou zvýšit vaši hladinu cholesterolu, patří:

  • Špatná strava, která obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin. Je třeba ale pamatovat na to, že i tuky potřebujete ke správnému fungování organismu, je však dávat přednost nenasyceným mastným kyselinám (slunečnicový, olivový, sezamový, kukuřičný olej atp.). Naopak je třeba omezit konzumaci živočišných a mléčných tuků na minimum.
  • Obezita přináší mnoho zdravotních rizik a pochopitelně i vyšší riziko vysokého cholesterolu.
  • Nedostatek cvičení může snižovat hladinu HDL v těle.
  • Kouření snižuje hladinu „hodného“ cholesterolu v těle.
  • Alkohol a především jeho nadměrné pití výrazně zvyšuje hladinu cholesterolu a navíc celkově zatěžuje organismus.
  • Přibývající věk, obzvlášť po 40. roce života, je rizikovým faktorem kvůli tomu, že vaše játra se s přibývajícím věkem stávají méně schopnými odstraňovat z organismu LDL cholesterol.

Jaké nemoci se dají vyčíst z barvy oční duhovky: Tajemná iridologie umí odhalit poruchy imunity nebo cukrovku

svetzeny.cz

Potraviny, které vám pomůžou s vysokým cholesterolem bojovat

Jezte méně tučných jídel, zejména ty, které obsahují vysoké množství nasyceným mastných kyselin. Mezi takové patří například máslo, sušenky, smetana, tvrdý sýr, uzeniny, koláče atp. Pomůže vám kontrolovat štítky na potravinách, kde se dané údaje vždy dozvíte. Jezte více tučné ryby, jako je makrela či losos, pečivo jezte především cereální, obyčejnou rýži vyměňte za tzv. divokou. Ořechy a semena také obsahují zdravé tuky, pozor si však dejte na arašídy, které naopak obsahují vysoké množství nezdravých tuků. Pochopitelně je důležité přijímat dostatek ovoce a zeleniny. Dodržujte pitný režim a dopřejte svému tělu více pohybu.

Potraviny snižující hladinu "špatného" cholesterolu
Zdroj článku