Děti v ohrožení: 10 pravidel proti obezitě

„U dětí považujeme prevenci nadměrného zvyšování tělesné hmotnosti za daleko účinnější než pak samotné léčení nadváhy nebo obezity,“ říká dětská kardioložka doc. Zuzana Urbanová z Kliniky dětského a dorostového lékařství v Praze. „Začarovaný kruh, do kterého spadá stále více dětí, spočívá v časté konzumaci jídel s vysokým obsahem nasycených tuků, zejména v podobě fastfoodů, která jsou navíc velmi slaná, tudíž vyvolávají žízeň. Děti tak rovnou sáhnou i po kelímku sladkého nápoje.“

Jistě nechcete v životě svých ratolestí sehrát roli zlé ježibaby, která se snažila Jeníčka s Mařenkou pořádně vykrmit a denně sledovala, jestli už jsou dost tlusťoučcí. Abyste je před nežádoucím přibíráním na váze ochránili, dodržujte 10 pravidel:

1. Zdravá pohybová aktivita musí být součástí každodenního režimu: hodina denně je nezbytné minimum, 1–3× týdně by se navíc měly děti věnovat pohybu ještě více (celodenní pěší či cyklistický výlet s rodiči, kolektivní sportovní hry apod.).

2. Pestrý jídelníček musí odpovídat věku, zdravotnímu stavu a fyzické aktivitě. Jídlo rozdělte do pěti denních dávek s odstupem cca 2,5–3 hodiny, přičemž 60 % energie by mělo být přijato v první polovině dne (snídaně + dopolední svačina + oběd).

3. Maximálně omezte potraviny s vysokým podílem (nasycených) živočišných tuků, a to i ve skryté formě (fastfood, chipsy, uzeniny, tukové pečivo, plnotučné mléko a smetanové mléčné výrobky, krémové dorty aj.).

4. Dopřejte dětem dostatek kvalitních rostlinných tuků.„Vhodnou volbou je používání kvalitních rostlinných olejů, ideální je řepkový olej.  Jeho přínos spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a ve velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění,“ říká nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková a dodává: „Pro dětskou kuchyni je výhodný i díky své jemné chuti – děti ho neodmítají, jak tomu často bývá v případě chuťově i aromaticky výrazného oleje olivového.“

5. Každý týden dětem připravte: 1× zcela bezmasý den, 1× den s pokrmem z luštěnin, 2× jídlo z mořských či sladkovodních ryb

6. Z mléčných produktů dětem podávejte ty méně tučné (mléko s obsahem do 1,5 % tuku, sýry do 30 %, jogurty do 3 %), a to nejlépe zakysané. Maso používejte pouze libové (nejlépe kuřecí, krůtí, králičí).

7. Každé z pěti denních jídel by mělo obsahovat zeleninu nebo ovoce (v poměru 2:1). Vhodné jsou saláty (opět s přídavkem řepkového oleje).

8. Maximálně omezte pití slazených nápojů – sladkou chuť dětem nahradí například čaj rooibos, ovocné šťávy ředěné vodou apod.

9. Místo krémových dortů či zákusků s polevou dětem nabídněte sušené ovoce, müsli s medem apod.

10. Nepouštějte děti z domu bez snídaně, je velmi důležitá. Svačinu do školy jim připravte doma (podle výše uvedených pravidel). Když jim dáte peníze, aby si „něco“ koupily, zaručeně to budou hamburgery, hranolky, smetanové zmrzliny, sladké limonády…

Zajímavé tipy na zdravou výživu najdete na www.olejnadzlato.cz.

Foto: Quent (1)

@svetzeny