Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší potraviny ve 30, 40 a 50 letech: Co vaše tělo potřebuje nejvíce ve vašem věku?

Info ikona
nejlepší potraviny

Všichni víme, že vyvážená strava je klíčem ke zdraví. Během našeho života se ale mění i potřeby našeho těla, to, co jsme konzumovali ve dvaceti, najednou nemusí být to pravé ořechové. Jak se tedy správně stravovat ve třiceti, čtyřiceti a padesáti letech?

Stravování po třicítce

Ve 30 letech se budete snažit udržet se zdraví, vše se odvíjí od vašeho životního stylu, který jste do té doby měli. V tomto věku byste do svého jídelníčku měli zařadit určité potraviny, díky kterým budete zdraví a fit. Určitě byste si měli začít vařit polévky, ideálně silné masové vývary. „Kostní vývar podporuje zdravé střevo, imunitní systém, zdraví kloubů a pomáhá redukovat celulitidu,“ říká specialistka na výživu Monica Amsterdam. Ve 30 bývá člověk hodně produktivní a péče o rodinu a práce jej může vyčerpávat. Proto odborníci radí do jídelníčku zařadit tzv. superpotraviny, které vám dodají maximum energie, vitamínů a minerálů. Superpotraviny jsou nezbytné, zejména olivový olej. Jsou bohaté na polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty chránícími mozek. Kokosový olej, losos, borůvky, kurkuma, vejce, vlašské ořechy, to je jen krátký seznam toho, co perfektně funguje,“ říká odbornice Lisa Avellino. Antioxidanty jsou klíčové pro zpomalení procesu stárnutí, naleznete je také v červeném ovoci, zelenině a tropickém ovoci. Muži by po třicítce měli konzumovat ryby a vajíčka, protože tyto potraviny podporují hormonální rovnováhu. Říká se, že po 30. věku života mužům začíná klesat hladina testosteronu každý rok o 1 %. Ženám, které se snaží o miminko pak lze doporučit kyselinu listovou, tu obsahuje listová zelenina.

Stravování po čtyřicítce

Po 40. roku života se u lidí mohou začít objevovat problémy s trávením, zvláště pokud se jejich strava skládala v minulosti především z nezdravých zpracovaných potravin. Proto je dle odborníků dobré do stravy zařadit tzv. fermentované (kvašené a kysané) potraviny. Patří sem například zelí, kimči, kyselé okurky, kombucha, jogurty. Tyto potraviny vytváří ve střevech ochranný povlak, který brání vniknutí choroboplodných zárodků do těla a přispívají k obnově střevní mikroflóry. K udržení hormonální rovnováhy pak lékaři doporučují konzumaci potravin obsahujících fytoestrogeny. Najdete je v zelenině, ovoci a luštěninách. Stejně jako třicátníci, i vy potřebujete zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou prevencí proti stárnutí pokožky. Odborníci doporučují jíst hodně pestrobarevní zeleniny, která je bohatá na antioxidanty. Také je třeba zařadit potraviny, které prospívají srdci a podporují zdravý kardiovaskulární systém. Těmi jsou například česnek, cibule, olivy, kurkuma, listová zelenina a pórek. Metabolismus se v tomto věku již zpomaluje, proto byste se měli vyhýbat „špatným“ sacharidům, které se nacházejí například v bílém pečivu. Raději sáhněte po cereáliích a celozrnném pečivu.

Info ikona
Potraviny

Stravování po padesátce

Po padesátce u žen nastupuje menopauza, proto je potřeba zařadit potraviny, které vám pomůžou cítit se lépe. Pokud se chcete vyhnout hormonální léčbě, budete muset dodržovat zásady zdravého životního stylu. Doporučuje se jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny a potraviny bohaté na vápník. Rovněž byste měli zařadit do svého jídelníčku potraviny působící protizánětlivě. Mnoho studií totiž naznačuje, že zánět v těle může vyvolat, nebo zhoršit nemoci jako cukrovka, rakovina či Alzheimerova choroba. Mezi tyto potraviny patří česnek, kurkuma, chilli, křen, skořice a hřebíček. Ideální snídaně v tomto věku zahrnuje vajíčka, která jsou cenným zdrojem bílkovin a přitom mají málo kalorií. Také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají zlepšovat zrak a omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro mozek. Tomu prospívají i další potraviny – ořechy, hořká čokoláda, dýňová semínka, brokolice, káva. Stejně jako čtyřicátníci, i vy byste měli zařadit do svého jídelníčku výše zmíněné potraviny, které podporují zdraví srdce.

Info ikona
Zdravá strava