Přejít k hlavnímu obsahu

Potraviny způsobující rychlejší stárnutí: Přispívají k tvorbě vrásek, oslabují imunitu a dokonce mohou vést i k předčasnému úmrtí

Info ikona
Kosmetika

Co se týče zdraví, je nutné rozlišovat mezi naším chronologickým a biologickým věkem. Pokud budeme konzumovat nezdravé potraviny, budeme stárnout mnohem rychleji. Víte, které z nich negativně ovlivňují tvorbu vrásek, imunitu a jejich častá konzumace dokonce může vést i k předčasnému úmrtí?

Brambůrky

Chipsy jsou oblíbeným občerstvením řady lidí. Nic se neděje, pokud si jich pár dáte na party, ale jejich častá konzumace vede k předčasnému stárnutí. Konzumace transmastných kyselin totiž v těle stimuluje tvorbu interleukinu-6. Je to glykoprotein, který je spojován se zánětem v těle a stárnutím. Navíc jsou brambůrky hluboce smaženy v oleji, konzumace takových potravin má negativní vliv na buňky a ve výsledku vede ke snížené imunitní reakci. Raději si místo nich dejte celozrnné krekry, nebo zeleninu.

Energetické nápoje

Tzv. energeťáky si řada lidí oblíbila, jelikož mají sladkou osvěžující chuť a obsahují stimulační látky, které napomáhají lepšímu soustředění. Jejich složení však často bývá jedna velká katastrofa. Mají velmi vysoký obsah cukru, což může poškodit vaše zuby, a ty se pak stanou náchylnější k tvorbě skvrn. To se bavíme čistě jen o estetice, nadměrná konzumace cukru samozřejmě škodí i našemu zdraví. Pokud je pijete namísto vody, může vysoký obsah sodíku a kofeinu vést k dehydrataci. A ta je jedním z hlavních faktorů, které přispívají k tvorbě vrásek. Pokud budete pít energy drinky namísto vody, zaděláváte si na to, že vaše pleť bude vypadat starší.

Alkohol

Sklenka alkoholu, nebo dvě nepoškodí vaši pokožku, ale nadměrná konzumace alkoholu dozajista ano. Alkohol tělo zbavuje vitamínu A. To je však velmi důležitý antioxidant nezbytný pro obnovu buněk. Navíc alkoholické nápoje většinou obsahují hodně cukru, který má řadu negativních vlivů na náš zevnějšek. Nadměrná konzumace cukru vede ke kožním zánětům, ale také poškozuje kolagen a snižuje elastičnost v pleti. Pokud už se rozhodnete nalít si sklenku něčeho dobrého, sáhněte po nápojích bez přidaných cukrů – vínu, nebo vodce. Pamatujte, že alkohol je třeba pít s mírou.

Info ikona
Alkohol

Sirup z agáve

Sirup z agáve bývá často prezentován jako zdravější varianta sladidla. Lidé si ho dávají na pečivo, do ovocných smoothie a těší se velké popularitě. Je však skutečně zdravější? Sirup z agáve je plný fruktózy. Ta se v játrech mění na tuk a také rozkládá kolagen, což vede k tomu, že jsou jemné linie vrásek viditelnější. To samé platí i pro kukuřičný sirup, ten odborníci dokonce označují za vůbec nejhorší druh sirupu, co se týče stárnutí pleti.

Info ikona
Agáve sirup

Pozor na maso

Někteří lidé mají rádi hodně propečené až lehce spálené maso. Maso, které bylo pečeno tak dlouho, až na určitých místech zčernalo, však opravdu není zdravé. Jeho konzumace může vést k zánětu v těle a zánět je schopný vyvolat rozklad kolagenu, což vede ke stárnutí pokožky. Pozornost byste měli věnovat i výběru masa, z hlediska stárnutí není vhodné často konzumovat červené maso. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že nadměrná konzumace červeného masa dokáže „splašit“ biologické hodiny vašeho těla. Dle vědců je odpověď, proč konzumace červeného masa vede k rychlejšímu stárnutí ukrytá ve fosfátech, které prodlužují trvanlivost masa a také zlepšují jeho chuť. Přebytečné množství fosfátů však nedokáže naše tělo zpracovat, a tak se v něm hromadí. Několik studií bylo schopno najít korelaci mezi zvýšenou hladinou fosfátů v séru a vyšším výskytem srdečních onemocnění, chronickým onemocněním ledvin, slabými kostmi a dokonce i předčasnou smrtí.