Přejít k hlavnímu obsahu

Vejce ke snídani jsou skvělá volba při hubnutí, pro sportovce i vystresované. Jak si je dopřát zdravě?

Vejce  jako zdravá snídaně rozhodně bodují. Dodají kvalitní bílkoviny, zasytí na dlouho, podpoří regeneraci svalů. Podle nejnovějších studií mohou pomoci i při kontrole váhy. Jestliže je zařadíte do ranního menu správně, mohou být výborným spojením chutě, výživy i zdraví. Jak na to?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Snídaně má za úkol vás nastartovat, zasytit na celé dopoledne a dodat tělu potřebné živiny, ideálně ve vyvážené kombinaci tuků, bílkovin a komplexních sacharidů. Tělu má poskytnout vlákninu, vitamíny i minerály a zhruba 20 až 30 procent celkového denního kalorického příjmu. Vajíčka jsou skvělou součástí prvního ranního jídla, pokud si je ovšem zdravě připravíte a doplníte dalšími prospěšnými potravinami.

Proteinová mánie

Zatímco ještě před pár lety byla vejce haněna z obavy z vysokého cholesterolu, teď se těší vlně zájmu jako potravina bohatá na kvalitní živočišné proteiny. Pomohou zasytit, zahnat chutě a jsou dobrou potravou pro svaly i mozek. Podle studie publikované v PMC prospívají i při hubnutí, lidé, kteří jedí vejce na snídani, mají totiž tendenci sníst méně kalorií během následujících jídel.

Vsadíme se, že tuto chybu při vaření vajec děláte i vy

Nakrmte svaly i pleť

Bílkoviny se v těle rozkládají na aminokyseliny, jež slouží jako stavební kameny pro svaly, kůži, vlasy, nehty i vnitřní orgány a zároveň jsou nezbytné pro tvorbu enzymů a hormonů. Bílkoviny pomáhají budovat také protilátky, a tím posilují imunitu, zajišťují přenos kyslíku díky hemoglobinu a podílejí se na udržení správné rovnováhy tekutin a pH v organismu. Vejce dodávají i cenné mikronutrienty jako vitamín B12, železo a zinek. Sportovci je milují, protože pomáhají rychleji obnovit svaly po výkonu a stabilizovat hladinu energie. 

Parťák ve stresu

Konzumace vajec podporuje také nervový systém, protože z nich vznikají důležité neurotransmitery, například serotonin nebo dopamin, které ovlivňují náladu a soustředění. Pokud máte sklony k emočnímu jedení, vejce mohou být dobrým parťákem, neboť dokážou zasytit na delší dobu a předchází impulzivnímu přejídání.

Mohlo by se vám líbit

Ženy nad 50 by měly jíst bílkoviny: Pomohou především s hubnutím, ale poradí si také s mnoha zdravotními problémy

Bílkoviny jsou základní živinou, která hraje klíčovou roli v udržování zdraví a správné funkci těla. Pokud vám kolísá váha, cítíte se často unavení a bojujete se záchvaty nezvladatelných chutí, pak jsou nýsledující řádky určeny pro vás. Příčinou vašich potíží totiž může být právě nedostatek bílkovin ve stravě. Přitom jsou velmi důležité zejména pro ženy po padesátce.
svetzeny.cz

Bílkoviny kombinujte

Ideální snídaně by měla obsahovat 20 - 40 gramů bílkovin. Jedno průměrné slepičí vejce obsahuje přibližně 6 - 7 gramů bílkovin. Nejlépe uděláte, když snídani doplníte třeba libovou šunkou, tvarohovou pomazánku, cottage sýrem nebo sklenkou kefíru. Ty vám pomohou doplnit bílkoviny i z dalších zdrojů.

Zachovejte základní trio

Každé jídlo dne by mělo doplnit nejen bílkoviny, ale i zdravé tuky a komplexní sacharidy. Přidejte celozrnné pečivo nebo vločky, tuky zdravě doplníte díky semínkám, ořechům, ořechovým máslům nebo avokádu.

Mohlo by se vám líbit

Tajemství krásné postavy Kate Middleton je v její snídani. Dopřává si denně tuto jedinou superpotravinu

Strava je pro to, jak se cítíme a vypadáme, opravdu důležitá. Inspiraci pro to, jak jíst, abychom byli co nejzdravější, můžeme hledat i u královské rodiny. Přesněji řečeno u Kate Middleton, která si na zdravou a vyváženou stravu, vzhledem k aktivnímu životnímu stylu, opravdu potrpí. A výsledkem jejího životního stylu je i perfektní postava. V čem je mimo jiné její kouzlo? Jsou to ovesné vločky!
svetzeny.cz

Zapomeňte na smažení

Vajíčka lze připravit na mnoho rozličných způsobů. Chcete-li je konzumovat zdravě a dietně, zapomeňte na smažení. “Nezapomeňte, že při přípravě vaječných pokrmů, jako je omeleta, zapečená vejce nebo toast, si musíte dát pozor na vysoce kalorické a tučné přísady, jako je sýr, slanina a máslo,” radí pro Mayo Clinic dietoložka Anne Harguth. 

Ideální variantou ve zdravém a odlehčeném jídelníčku jsou vejce vařená či zastřená, zkuste i omeletu z bílků nebo zapékaná vejce. Když si ke vejcím přidáte třeba zeleninu jako špenát, rajče či papriku, nebo celozrnný chléb, sníží se glykemický index celkového jídla a nedojde k tak prudkému zvýšení cukru v krvi a vy zůstanete déle sytí. 

Tohle se stane s vaším tělem, když jíte příliš mnoho vajec

Zohledněte své zdraví

I když vejce mají spoustu výhod, jsou i zdrojem kalorií a tuku, zejména pak žloutky. Pro většinu zdravých lidí jsou vejce několikrát týdně bezpečné a výživné. “Většina zdravých lidí může sníst až sedm vajec týdně, aniž by to ovlivnilo zdraví jejich srdce,” doplnila pro Mayo Clinic dietoložka Anne Harguth. Množství vajec v jídelníčku vždy zohledněte v souvislosti s celkovým jídelníčkem a případně individuálními zdravotními faktory.

Pozor! Víme, proč nedávat vejce do dveří od lednice

Zdroj článku
×