Přejít k hlavnímu obsahu

Pozor! Víme, proč nedávat vejce do dveří od lednice

Info ikona
Vejce

Skladování vajec ve dveřích lednice je pro všechny stejně samozřejmé jako východ slunce. Co kdybychom vám řekli, že jste to celý život dělali špatně? Odborníci se shodují, že dveře od lednice jsou tím nejhorším místem. Povíme vám proč.

Jedna z nejjasnějších věcí v kuchyni je skladování vajec ve dveřích lednice. Dokonce i výrobci lednic nás nabádají, abychom vejce uchovávali ve speciálních otvorech na vejce ve dveřích chladničky. Podle všeho to ovšem není dobrý nápad a co víc, jedná se o nejčastější chybu, kterou v kuchyni děláme.

Nadměrné výkyvy teploty

Většina lednic má jasně určené místo na vejce – a to jsou dveře. Odborníci však varují před tímto skladováním vajec. Důvodem jsou extrémní výkyvy teploty. Kvůli neustálému otevírání a zavírání dveří chladničky dochází v této oblasti k velkým teplotním výkyvům, které nejsou pro vejce vhodná.

Kam patří vejce?

Místo dveří chladničky je nejlepším umístěním pro vejce spodní police. Uspořádejte si celou lednici podle teploty v ní a vaše potraviny vám déle vydrží! 

Do horní police patří konzervy, sýry a boxy se zbytky jídla.

Prostřední police patří mléčným potravinám, jako jsou smetana, jogurt, tvaroh nebo mléko. Zde je totiž ideální teplota. Například mléko opravdu nepatří do dveří od lednice.

Dolní polička je ideální pro rychle procházející potraviny, jako je maso, klobásy a ryby. A také vejce! 

V přihrádce na zeleninu by, jak název napovídá, měla být zelenina, ale i ovoce jako jsou hrozny nebo další bobulovité potraviny.

Dveře chladničky: Nahoře by se mělo nacházet máslo a džemy. Uprostřed kečup, hořčice, salátové dresingy a olivy. Dole by měly být nápoje, ovšem kromě mléka.

Naučte se uklidit lednici za pár minut! 

Studie, kterou lidé smetli ze stolu

Studie, která zvedla ze židle ne jednoho člověka tvrdila, že není dobré dávat vejce do lednice vůbec! 

Co studie říká?

Bylo vypozorováno, že skladování vajec při nízkých teplotách a jejich následné ponechání při pokojové teplotě například při vaření, může podporovat růst bakterií na skořápce, které by se pravděpodobně mohly dostat také do vajíčka, což by se tak mohlo stát nezdravým pro naši konzumaci. 

Odborníci z americké studie se domnívají, že vejce se nejlépe skladují při pokojové teplotě. Skladování vajec při příliš nízké teplotě, tj. v chladničce, z nich může udělat nepoživatelné.

Hned jak tato studie spatřila světlo světla, lidé se téměř vzbouřili. Odborníci poté uvedli, že zkoumání nepotvrdilo, že by bakterie zničily kvalitu vajec, ale že je to jeden z možných scénářů. 

My tedy vejce do ledncie dávat budeme nadále, otázkou je ale na jaké místo?!

Newsletter

Svet Zeny logo

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.