Přejít k hlavnímu obsahu

Vyrobte si doma ořechové máslo: Je to zdravotní zázrak proti zánětům v těle. Stačí 2 čajové lžičky denně

Moderní doba a zrychlený způsob života, který je plný stresu a stravy složené z průmyslově zpracovaných potravin, našemu zdraví příliš neprospívá. Špatné stravování a nedostatečná výživa dokonce vede ke vzniku chronických zánětů v těle. Pokud záněty sužují i vás, vyrobte si své domácí ořechové máslo a pravidelně konzumujte alespoň dvě lžičky denně. Má totiž neskutečně blahodárné účinky na naše zdraví.

Chronická onemocnění převažují v zemích s vyspělou civilizací a jsou považována za daň nezdravému modernímu životnímu stylu. Civilizační nemoci doprovází zánětlivá a autoimunitní onemocnění, které se projevují kožní vyrážkou, migrénou, obezitou, rakovinou nebo třeba cukrovkou. Pokud chcete posílit své zdraví přírodní cestou, vyrobte si z ořechů domácí ořechové máslo. Podle vědeckých studií totiž ořechy dokáží potlačit mnohé záněty v těle. Je to jednoduché a vy budete vědět, že obsahuje jen ty nejlepší a nejzdravější suroviny.

Proč jsou ořechová másla zdravá?

Ořechové máslo má v sobě vysoký obsah minerálů, vitamínů a zdravých tuků. Konkrétně se jedná především o vysoký zdroj vitamínů E, B1, B6 a minerálů jako selen nebo hořčík. Tyto zdraví prospěšné látky pomohou vaše tělo chránit před aterosklerózou, zvýšeným cholesterolem, nebezpečím infarktu a dokonce i záněty v těle. Díky jejich konzumaci posílíte zdraví srdce, paměť a celkovou koncentraci.

Ověřeno odborníkem: Cholesterol můžete snížit i bez léků. Lékaři radí tučné ryby a další potraviny

Zvýšená hladina cholesterolu trápí mnoho lidí. Tento problém není radno podceňovat, protože může postupně vést k srdečně cévním onemocněním. Zásadní vliv má přitom naše životospráva. Než začnete polykat pilulky, zkuste upravit jídelníček.
svetzeny.cz

Jaké ořechové máslo si vyrobíte, můžete přizpůsobit vlastní chutí. K jeho výrobě můžete použít arašídy, vlašské ořechy, kešu nebo třeba lískové ořechy, mandle nebo třeba kokos. Večer před zpracováním ořechy namočte, abyste aktivovali cenné látky. Druhý den se pusťte do přípravy. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Vybraný druh ořechů rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut. Opečené ořechy vsypte do výkonného mixéru a mixujte dokud se jemný prášek nezačne měnit na husté máslo. Čím déle budete mixovat, tím máslo bude tekutější a jemnější. Poté přidejte špetku kuchyňské soli a důkladně promíchejte. Pokud byste měli pocit, že je máslo příliš husté, přidejte 1 lžičku kvalitního oleje a rozmíchejte. Máslo uchovávejte ve sklenici nebo v jiné vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 3 týdnů. Konzumujte ho maximálně 30 gramů denně. Je to dávka, která se vejde asi tak na dvě čajové lžičky. Máslo můžete jíst jen tak, a nebo si ho přidat do kaše či jogurtu. Ořechy rád konzumuje i milovník dobrého jídla Pavel Maurer, jak uvedl v Českém rozhlasu: “Téměř každé ráno snídáme jogurt s vlašskými ořechy a domácím medem. Víme moc dobře, že jsou zdrojem přírodních tuků, obsahují nenasycené mastné kyseliny, proteiny, vitamíny, hořčík, měď a zinek. Navíc je skvělý ničitel aterosklerózy, vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob a podporuje rozvoj mozku. Vždyť se podívejte, jak vypadá jeho jádro!”

Co se stane s vaším tělem, když denně vypijete šálek heřmánkového čaje

Heřmánkový čaj není jen příjemně voňavý a chuťově lahodný, dal by se bez okolků označit jako všelék. Obsahuje totiž mnoho hodnotných a zdraví prospěšných látek. Co se stane, když budete každý den popíjet šálek heřmánkového čaje? To se dozvíte v našem článku.
svetzeny.cz

Víte, které ořechy jsou nejzdravější?

Ořechy mají své nenahraditelné místo ve zdravém a vyváženém jídelníčku díky obsahu kvalitních bílkovin, nenasycených tuků, vitamínům a minerálům, a jsou proto často označovány jako superpotravina. Jednotlivé druhy ořechů se od sebe liší nejen chutí, velikostí a způsobem pěstování, ale také obsahem prospěšných látek.
Kešu ořechy působí díky vysokému obsahu karotenoidů pozitivně na pokožku, vlasy i nehty a podle studií mohou dokonce ulevit od revmatických bolestí. Obsahují vápník, draslík, hořčík a měď.
Vlašské ořechy mají pozitivní vliv na myšlení a mozek jako takový. Stejně jako kešu ořechy pomáhají posílit zdraví vlasů, pokožky a nehtů. Obsahují přibližně 50–70 % tuků, kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B1 a B6, kyselinu listovou a minerály.
Mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, a jsou tak skvělým pomocníkem pro podporu funkce střev. Mimo to však obsahují také pořádnou porci vitamínů, minerálů, stopových prvků a kvalitních bílkovin. Ve slupkách mandlích najdete i hodně vitamínu E.
Lískové ořechy obsahují plno živin, vlákninu, antioxidantů a zdravých tuků a podobně jako vlašské ořechy mohou mít pozitivní vliv na paměť a koncentraci.
Pistácie mají nízký glykemický index a už malé množství dokáže dobře zasytit. Najdete v nich vitamíny skupiny B, vápník, draslík, měď a železo. Nechybí ani karotenoidy, které mají antioxidační účinky.
Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, obsahují plno vitamínů, například A, B1, B2, B3, E a D, a minerálů, z kterých je ve velkém množství zastoupen především selen.

Zdroj článku