Přejít k hlavnímu obsahu

Ženy nad 50 by měly jíst bílkoviny: Pomohou především s hubnutím, ale poradí si také s mnoha zdravotními problémy

Bílkoviny jsou základní živinou, která hraje klíčovou roli v udržování zdraví a správné funkci těla. Pokud vám kolísá váha, cítíte se často unavení a bojujete se záchvaty nezvladatelných chutí, pak jsou nýsledující řádky určeny pro vás. Příčinou vašich potíží totiž může být právě nedostatek bílkovin ve stravě. Přitom jsou velmi důležité zejména pro ženy po padesátce.

Ve vyváženém jídelníčku nesmí chybět žádná ze základních živin, tedy ani tuky, ani sacharidy, ani bílkoviny. Právě bílkoviny mají mnoho důležitých funkcí, včetně stavby buněk, svalů, kůže, vlasů a nehtů. Kromě toho hrají bílkoviny klíčovou roli při tvorbě enzymů, hormonů a pro posilování imunitního systému. 

Ženám bílkoviny usnadní hubnutí

Pokud se snažíte shodit pár kilo, hlídejte si v jídelníčku právě dostatečné množství bílkovin. Přispívají k pocitu sytosti a pomáhají udržovat stabilní hladinu energie. Jídlo bohaté na bílkoviny totiž tělo tráví déle než sacharidy, proto na delší dobu zasytí a pomáhá snížit chuť k dalšímu jídlu a předchází přejídání i mlsání. Trávení bílkovin je také energeticky náročnější, spálíte při tom více kalorií, což může přispět k celkovému energetickému výdeji a podpoře hubnutí.

Lék na mlsnou a vlčí hlad

Bílkoviny mají na rozdíl od sacharidů minimální vliv na hladinu cukru v krvi, což pomáhá udržovat stabilní hladinu energie. Tak brání přejídání, nočním útokům na ledničku i mlsání po jídle, a tím i nechtěnému ukládání tuku, kolísání energie a nálady. 

Hubnutí po čtyřicítce: Vybírejte správné tuky, velký pozor si dávejte na kalorie v alkoholu

Kdysi dávno to šlo. Stačilo vynechat pár dní večeři a sušenku ke svačině, sem tam se proběhnout a kila šla dolů. Jenže jak je člověk starší, zjišťuje, že shodit nějaký ten faldík nejde tak lehce jako dřív. Po čtyřicítce nebo dokonce padesátce je to už vyloženě výzva. To ale neznamená, že to není možné vůbec.
svetzeny.cz

Udržte se fit i po padesátce díky bílkovinám

S věkem se objem svalové hmoty nebezpečně snižuje, odchodem do důchodu může rapidně klesat i každodenní aktivita. Dostatek svalové hmoty je přitom nezbytný proto, abyste se cítili silní a fit. Právě vyvážený objem bílkovin v jídelníčku hraje klíčovou roli při zachování svalové hmoty.

Svaly navíc spotřebovávají více energie než tuková tkáň. Čím více svalové hmoty máte, tím vyšší je i váš bazální metabolismus, tedy množství energie, kterou organismus spotřebovává, když je v klidu - jen na udržování teploty těla, dýchání, oběh krve a fungování orgánů. Základním stavebním kamenem svalů jsou přitom právě bílkoviny, mají klíčovou roli při jejich udržování a regeneraci. Dostatečný příjem bílkovin také posiluje imunitní systém, pomáhá při hojení ran a podporuje celkové zdraví a vitalitu.

Šest nápadů na zdravé a snadné svačinky

Zdravá a zároveň lahodná svačinka zní jako sen. Nemusíte se trápit suchými krekry a nechutnými hubnoucími nápoji, stačí zvolit správnou svačinu. Pokud hledáte inspiraci, tak jste na správné adrese. Svět ženy vám ukáže šestici lahodných a zároveň zdravých svačin, které můžete mít na výletě nebo i s sebou do práce.
svetzeny.cz

Ženské tělo se bez bílkovin neobejde

Bílkoviny potřebují všichni, ženské tělo z nich ale čerpá více benefitů. Bílkoviny totiž mohou pomoci udržet hormonální rovnováhu, svědčí těhotným a kojícím ženám, po padesátce pomáhají zajistit pohodovější průchod menopauzou. Jsou nezbytné také pro posílení kostí a prevenci osteoporózy, která útočí ve větší míře právě na ženy. Konzumace dostatečného množství bílkovin je prospěšná také pro zdravou kůži a vlasy a jejich vzhled

Jaké jsou zdravé zdroje bílkovin

Nemusíte mít obavy, jídelníček bohatý na bílkoviny rozhodně není fádní. Bohatým zdrojem je maso, hlavně drůbeží a hovězí, ale také ryby jako losos, tuňák, makrela či sardinky. Nebojte se ani vegetariánských alternativ, jako je tofu nebo tempeh. Vsaďte i na luštěniny, v jídelníčku by neměly chybět fazole, cizrna a čočka. Bílkoviny vám zajistí také vejce, tvaroh a další mléčné výrobky, ořechy a semínka.

Zdroj článku