Přejít k hlavnímu obsahu

Kanadské borůvky

Právě teď vrcholí jejich sezona. Víte, jak je správně sklízet a jaké podmínky jim dopřát, aby byla úroda co nejlepší?

Borůvky vyžadují humózní kyselou půdu. Pokud tomuto základnímu požadavku vyhovíte, jsou to nenáročné rostliny. Začínají plodit brzy po výsadbě a pak můžete sklízet každoročně 3 až 6 kg. Na rozdíl od lesních borůvek potřebují kulturní borůvky, známé jako kanadské, slunné stanoviště. To platí zvláště pro pozdní odrůdy, jako Elizabeth, jež lze sklízet až do podzimu.

Není-li v pozdním létě dostatek slunečního svitu, pak nejpozdnější plody plně nevyzrají a zůstanou zelené. Velmi plodné odrůdy jako Bluecrop sklánějí v průběhu léta výhony pod vahou ovoce a větve se pak vzájemně zastiňují. Řešením je jednoduchá provazová opora, díky níž se pak navíc při sklizni nemusíte namáhavě ohýbat.

Sklízet začněte přibližně týden poté, co se bobule tmavomodře vybarví. Tak budou mít dostatek času, aby plně rozvinuly své aroma. Nová odrůda Pink Lemonade má bobule zbarvené červeně jako maliny. Sklízejte je, až celé zčervenají, tedy i kolem stopky. Na sběr se vydejte ráno, dokud jsou plody chladné. Po sklizni lze bobule uchovat v chladničce až jeden týden. Kulturní borůvky můžete také zamrazit nebo zavařit.

Foto: Depositphotos (1)