Přejít k hlavnímu obsahu

Zlatý prášek místo pilulek? Tenhle elixír známe všichni, jen ho špatně používáme

Zářivě žlutý prášek, který si možná sypete do kari, je podle vědců doslova nabitý látkami, které naše tělo miluje. Mluví se o něm jako o elixíru mládí a ochranném štítu proti nemocem. Je to přehnané, nebo na té kurkumě opravdu něco je? A proč byste si ji měli dát zrovna do mléka?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Žádný pramen věčného mládí v prášku sice neexistuje, ale pokud bychom měli jmenovat jednoho kandidáta z říše přírody, který se téhle pověsti blíží nejvíc, byla by to kurkuma. Tenhle oranžovo-žlutý prášek, který neodmyslitelně patří do indické kuchyně a ájurvédské medicíny, si v posledních letech získal pověst superpotraviny.

Zlatý poklad jménem kurkumin známe všichni, jen ho špatně používáme

Není kurkuma jako kurkuma. Tedy, je, ale to, co nás na ní zajímá, není samotný prášek z oddenku, ale látky v něm obsažené. Říká se jim kurkuminoidy. A ten nejdůležitější, ten, kterému se připisují zázračné účinky, se jmenuje kurkumin. Vědci mu v posledních letech věnují obrovskou pozornost a potvrzují to, co východní medicína tvrdí už tisíce let: je to jeden z nejsilnějších pomocníků, které nám příroda dala. Má to ale jeden háček, většina z nás ji používá úplně špatně.

Kurkuma jako protizánětlivá potravina

Kdybychom měli vypíchnout jednu jedinou věc, je to tahle: kurkumin je extrémně silná přírodní protizánětlivá látka. A ta je v dnešní době hodně potřebná. Většina chronických civilizačních chorob, které nás trápí, od těch srdečních přes neurodegenerativní až po některé typy rakoviny, má totiž společného jmenovatele. Tím je chronický, nízkoúrovňový zánět v těle. O takovém zánětu často ani nevíme do okamžiku, než zjistíme vážnější problém. Právě kurkumin dokáže tento proces tlumit. K tomu je to také silný antioxidant. To znamená, že pomáhá neutralizovat takzvané volné radikály, nestabilní molekuly, které poškozují naše buňky, DNA a bílkoviny. Právě toto poškození, nazývané oxidační stres, je považováno za jeden z hlavních mechanismů stárnutí a vzniku mnoha nemocí.

Mohlo by se vám líbit

Trik s ručníkem podle japonského fyzioterapeuta vás zbaví bolesti zad a narovná záda. Zabere jen 5 minut

Asi všichni toužíme po plochém břichu a životě bez bolestí zad, které nás trápí z nekonečného sezení u počítače, jenže nemáme mnoho času s tím něco dělat. Když se objevila na sociálních sítích metoda z Japonska, během které kila z břicha půjdou dolů, zatímco páteř se zázračně narovná, hned vyvolala zasloužený rozruch. 
svetzeny.cz

Hlava i klouby jako v pětadvaceti

Staré dogma, že se mozkové buňky v dospělosti už neobnovují, je dávno pasé. Děje se to, i když omezeně. A jedním z hlavních motorů tohoto procesu je protein, který pomáhá novým neuronům růst a udržuje při životě ty stávající. Jeho nízké hladiny jsou spojovány s celou řadou mozkových potíží, včetně depresí a Alzheimerovy choroby. A právě kurkumin by podle studií mohl oddalovat stárnutí mozku nebo dokonce zlepšovat paměť.
Kromě toho kurkumin pomáhá podle studií zlepšovat funkci vnitřní výstelky cév, která reguluje krevní tlak a srážlivost krve, a tím i snižuje riziko infarktu. A vzhledem k jeho silným protizánětlivým účinkům se ukázalo, že může ulevit od bolesti a otoků způsobených artritidou. Dokonce se intenzivně zkoumá jeho role v prevenci a podpoře léčby rakoviny, protože se zdá, že dokáže ovlivnit růst a šíření nádorových buněk. Ale pozor: nic z toho neznamená, že kurkuma nahradí konvenční léčbu.

Háček jménem vstřebatelnost

Tak, a teď to naprosto nejdůležitější. Mohli byste jíst kurkumu po lžících a stejně by vám to moc nepomohlo. Kurkumin se totiž obtížně vstřebává z trávicího traktu do krve. Většina ho prostě projde tělem ven, aniž by stihl prospět našemu zdraví. Proto je nutné kurkumu konzumovat spolu s dalšími látkami. První z nich je piperin, tedy látka obsažená v obyčejném černém pepři. Když ke kurkumě přidáte špetku pepře, vstřebatelnost kurkuminu se může zvýšit až o neuvěřitelných 2000 procent. K tomu je důležité vědět, že kurkumin je rozpustný v tucích, nikoli ve vodě. Aby ho tělo mohlo absorbovat a využít, potřebuje tukového “nosiče”. A proto si ho přidejte právě do mléka.

Mohlo by se vám líbit

Čínské houby mohou podpořit imunitu a zatočit se zdravotními problémy. Reishi pomáhá proti stresu, Cordyceps dodá energii

Možná jste o nich slyšeli jako o "houbách nesmrtelnosti" nebo zázracích východní medicíny. Reishi, cordyceps, chaga nám možná stále zní trochu prazvláštně, ale tyhle podivuhodné organismy si pomalu ale jistě klestí cestu i do našich lékárniček. Protože ty správné houby umí pořádně nabudit imunitu a pomoct tělu vyrovnat se s kdečím, od obyčejné únavy až po chronické potíže.
svetzeny.cz

Zlaté mléko geniálně kombinuje vše potřebné

Tradiční ájurvédský nápoj, známý jako “zlaté mléko” je recept starý tisíce let, který kombinuje vše potřebné. Jeho příprava je velmi jednoduchá. V malém hrnci zahřejete šálek plnotučného mléka. Použít můžete i jiné rostlinné, třeba kokosové nebo mandlové, které obsahují tuk. Do mléka přidejte zhruba lžičku kurkumy, pořádnou špetku čerstvě mletého černého pepře, a pro chuť třeba kousek strouhaného čerstvého zázvoru a špetku skořice. Pomalinku zahřívejte, ale nenechte směs projít varem. Kdo má rád sladší nápoje, může na závěr přidat lžičku medu nebo javorového sirupu. Hřejivý, lehce kořeněný, uklidňující nápoj vaše tělo doslova pohladí a hlavně mu dodá kurkumin v té nejlépe využitelné formě. A pokud se vám příprava zdá složitá, další možností je pořídit si přímo připravenou směs, kterou pouze rozmícháte v teplém mléce.

A na záběr jedna malá rada, jeden šálek denně je tak akorát. Pokud berete léky na ředění krve, máte cukrovku nebo vás zlobí žlučník, raději se nejdřív zeptejte doktora. Pro nás ostatní je to ale jeden z nejjednodušších a nejchutnějších způsobů, jak pro sebe udělat něco dobrého.

Cvik Motýlek zlepší držení těla a uvolní svaly v oblasti pánve. Proč si ho zacvičit po celodenním sezení v práci

Zlatý prášek místo pilulek? Tenhle elixír známe všichni, jen ho špatně používáme
Zdroj článku
×