Počítat kalorie nemá smysl: Máme pro vás návod, jak zhubnout bez hladovění a ukázku správně sestaveného jídelníčku
svetzeny.cz
Vlašské ořechy jsou velmi zdravé. Vědecká studie publikovaná harvardskými vědci zjistila, že nám ale dokonce dovedou i prodloužit život. Stačí jíst hrstku této zdravé svačinky denně. Jaké další zdravotní benefity vlašské ořechy mají?
Vědci z harvardské univerzity zkoumali vliv vlašských ořechů na délku lidského života. Před dvěma dny zveřejnili studii, která potěší všechny milovníky této dobroty. Tato zdravá svačinka vám totiž dle jejich zjištění dovede prodloužit život až o rok. Rovněž také konzumace vlašských ořechů snižuje riziko úmrtí na určité choroby. „Z této studie jsme se dozvěděli, že i několik hrstí vlašských ořechů týdně může pomoci podpořit dlouhověkost, zvláště u těch, jejichž kvalita stravy není zrovna dobrá,“ říká vedoucí výzkumu Yanping Li z harvardské univerzity. Je však potřeba jíst pět a více porcí vlašských ořechů týdně, aby se efekt dostavil. Jednou porcí je myšleno alespoň 29 gramů vlašských ořechů.
Pokud tuto stravu budete dodržovat, dle vědců z Harvardu snížíte riziko úmrtí o 14 %. U kardiovaskulárních onemocnění dojde k poklesu rizika dokonce až o 25 %. Pokud byste konzumovali menší množství (dvě až čtyři porce týdně), dojde ke snížení rizika úmrtí na nejrůznější choroby až o 13 % a také máte o 4 % menší šanci, že zemřete na kardiovaskulární chorobu. Těchto závěrů vědci dosáhli analýzou údajů více jak 67 000 žen a 26 000 mužů. Výzkum trval dlouhých 20 let a na jeho počátku byli všichni účastníci zdraví. Vědci upozorňují, že se jedná o observační studii, ve které hrály roli i další faktory – braní doplňků stravy, cvičení, strava a konzumace alkoholu.
Vlašské ořechy obsahují důležité fytochemikálie a také velké množství polynenasycených tuků, která jsou benefitem pro zdraví mozku. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat míru oxidačního stresu v mozku, zlepšovat mozkovou signalizaci a neurogenezi ( proces, při kterém jsou buňky nervového systému produkovány nervovými kmenovými buňkami).K ochraně funkcí mozku a paměti také přispívají další látky obsažené ve vlašských ořeších – vitamín E, kyselina listová a kyselina ellagová.
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj a funkci centrálního nervového systému. Výzkumy ukazují, že omega-3 mastné kyseliny mohou sehrát roli při léčení poruch nálady.
Časopis Journal of Nutrition uvádí, že pravidelná konzumace vlašských ořechů dovede snížit riziko kardiovaskulárních chorob. Olej vyrobený z vlašských ořechů má pak přínos pro endoteliální funkci (transport látek přes cévní stěnu). Některé studie také naznačují, že konzumace vlašských ořechů dokáže zlepšit hladinu cholesterolu i snížit ukazatele zánětu v těle, což se také ve výsledku pojí s nižším rizikem vzniku srdečního onemocnění. Studie publikovaná v British Journal of Medicine zjistila, že lidé, kteří konzumovali ořechy více než čtyřikrát týdně, snížili riziko kardiovaskulárních chorob až o 37 %. Vlašské ořechy jsou velmi vhodné i pro ty, kteří drží dietu, neztloustnete po nich a zároveň mají skvělou výživovou hodnotu. To z nich dělá ideální zdravou svačinku.
Zdroje informací: EurekAlert, BBC