Omega-3 nejsou jen v rybách. V čem je najdete?

Proč jsou omega-3 tak důležité?

DHA nebo-li kyselina docosahexaenová je jednou z omega-3 nenasycených mastných kyselin a naše tělo je schopné syntetizovat ji pouze ve velmi omezené míře. Je prokázán její nezastupitelný vliv pro nastávající matky a jejich nenarozené děti, protože DHA zásadně ovlivňuje vývoj mozku a zraku plodu. DHA je přirozenou součástí těchto tkání. Stejně tak podporuje mozkové funkce a zrak malých dětí, náctiletých, dospělých i seniorů. Ti všichni jsou vystaveni vysokým nárokům na funkce mozku i zraku. Doporučuje se konzumovat denně minimálně 250 mg DHA, což naše strava rozhodně nepokrývá.

Povědomí o tom, že zdrojem těchto kyselin jsou hlavně ryby, má asi každý. Losos, sleď, sardinky, makrela nebo tuňák se dostávají na talíře i nám, přestože moře nemáme. Je ovšem mořský ekosystém schopen udržet dlouhodobý a narůstající trend masivního rybolovu? Záběry rybářských lodí, které rozhazují své vlečné sítě, a vytahují z moře vše živé, jsou pravděpodobně známé nám všem. Kromě masivního poklesu populace ryb způsobuje průmyslový rybolov i další ekologickou zátěž. Dochází k devastaci mořského ekosystému, narušování rovnováhy, znečišťování moří, ale i trvalému narušování druhové rozmanitosti. Tyto dopady se však netýkají pouze ryb, rybolov ovlivňuje život všech živočichů, kteří jsou na rybách závislí. Fatálně ubírá zdroje potravy mořským ptákům, tuleňům a dalším mořským savcům.

Jak tedy získat potřebné omega-3?

Prvním krokem je zařadit do jídelníčku místní ryby, které si v klidu plavou v našich rybnících či volně žijí v řekách. I když neobsahují tak vysoká množství omega-3 jako mořské ryby, jsou rovněž vhodným zdrojem polynenasycených mastných kyselin. Pozornost věnujte i rostlinným zdrojům omega-3 jako jsou quinoa či lněná a slunečnicová semínka, vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy. Obsahují ovšem ALA – kyselinu alfa-linolenovou, kterou si tělo na DHA teprve musí přetvořit.  Současným trendem a novinkou na trhu je plně rostlinná DHA z mořských řas.

Výjimečnost mořských řas

Víte odkud ryby získávají omega-3 polynenasycené kyseliny? Ani ony si je nedokáží syntetizovat. Mají však kolem sebe dostatečné množství zásadního potravního zdroje – všudypřítomný fytoplankton, tedy mikrořasy. Tento hojný rostlinný zdroj DHA, který byl dlouhodobě opomíjený, má na životní prostředí mnohem menší dopad než klasický rybolov. Výhodou je také jeho dlouhodobá udržitelnost a absence rybí pachuti.

Mikrořasy jsou tedy vhodným moderním zdrojem DHA. Navíc, koncentrace DHA je v oleji z mikrořas 3x vyšší než koncentrace v rybím tuku a z jedné tuny řas získáme 10x více DHA než z jedné tuny ryb. Další velkou výhodou je forma oleje z mikrořas. Je přirozeně triacylglyceridová, bez kontaminace těžkými kovy. Odpadá tedy, jako je tomu u rybího tuku v tobolkách, nutná ethylesterifikace, kterou je přirozená forma oleje přeměněna, a čištění, kvůli obsahu těžkých kovů, které se v rybím mase kumulují.

@svetzeny