Přejít k hlavnímu obsahu

Sezóna respiračních onemocnění přichází: Jaké potraviny posílí vaši imunitu?

Blíží se podzim a s ním i období respiračních onemocnění. Jak zůstat zdravý a vyhnout se virózám? Pomohou vám v tom tyto tři potraviny, o kterých jste netušili, že jsou prevencí respiračních chorob. Které důležité vitamíny a látky obsahují?

Červené papriky

Řada lidí si myslí, že nejvíce vitamínu C, který je známý tím, že podporuje obranyschopnost našeho organismu, se nachází v citrusech. Možná i vás babička v dětství zásobovala kily pomerančů a citrónů v dobré víře, že nedostanete virózu. Lépe však uděláte, když začnete před začátkem období respiračních onemocnění konzumovat červené papriky. Ty v sobě mají dle My Food Data třikrát více vitamínu C než citrusy, také jsou dobrým zdrojem beta-karotenu a vitamínu A. Vitamín C obsažený v paprikách je nejenom skvělou prevencí respiračních chorob, ale má i podpůrný účinek při léčbě zápalu plic, jak zjistila studie z roku 2007. Vitamín A chrání váš zrak, ale zároveň také napomáhá k obranyschopnosti vašeho těla. Podílí se na produkci a fungování bílých krvinek, které pomáhají zachytit a dostat ven z krevního oběhu bakterie a patogeny. V zemích, kde se vyskytují spalničky a malárie, bylo prokázáno, že suplementace vitamínu A snižuje riziko úmrtí na tyto nemoci.

Jak se připravuje filmové jídlo pro herce? Zajímavosti popisuje jeden z nejznámějších stylistů jídla

Ve filmech z 60. let bylo trendem používat těstoviny, především špagety, na scény, které zahrnovaly nějaký druh oběda nebo večeře. Snadno se totiž vyráběly, výrobní cena byla minimální a na talíři zůstávaly v dobrém stavu po dlouhou dobu natáčení. Ale stejně jako ostatní věci se i filmové jídlo vyvinulo natolik, že kolem sebe vytvořilo celé gastronomické podsvětí, které kromě nejlepších kuchařů zahrnuje i specializované fotografy či kulinářské stylisty. Podívejte se na vybrané zajímavosti o jídle, které můžete často vidět na svých obrazovkách.
svetzeny.cz

Mandle

Pokud jde o prevenci a boj proti nachlazení, většinou se debaty točí kolem vitamínu C, ale zapomíná se na důležitost vitamínu E, který je pro správně fungující imunitní systém klíčový. Studie z roku 2018 publikovaná ve vědeckém časopise Nutrients zjistila, že vitamín E chrání před infekčními chorobami. Zejména je jeho role důležitá ve správném fungování tzv. T-lymfocytů. To jsou důležité složky našeho imunitního systému, jejichž úkolem je rozeznat buňky infikované viry nebo jinými intracelulárními parazity, popřípadě jiné poškozené buňky (například nádorové). T-lymfocyty si tedy můžeme představit jako takovou „stráž“ našeho těla, která v momentě, kdy se objeví „vetřelec“ v podobě viru, zahájí razantní obranu a začne napadené buňky likvidovat. Jak už bylo zmíněno, vitamín E má na T-lymfocyty pozitivní vliv, bohaté na tento vitamín jsou například mandle. Pokud chcete být zdraví, měli byste konzumovat kolem půl hrnečku loupaných mandlí denně.

Info ikona
Mandle

Zelený čaj

Pití zeleného čaje pomáhá posilovat váš imunitní systém. Obsahuje totiž tzv. flavonoidy, což jsou rostlinné sekundární metabolity známé pro své antioxidační účinky. Studie provedená v roce 2016 prokázala, že zelený čaj snižuje riziko viróz. Navíc má v sobě látku zvanou L-theanin, která napomáhá ničení zárodků infekčních chorob.

Brusinky vás ochrání před záněty, snižují riziko vážných a chronických nemocí. Nejsou ale brusinky jako brusinky. Jakým se raději vyhnout?

Zrovna teď jsou naše lesy plné chutných červených brusinek. Možná, že je během houbaření jen minete a jdete raději dál, protože nevíte co s nimi. To ale děláte velkou chybu. Brusinky jsou často velmi nedoceňované plodiny, které vám mohou velmi pomoci nejen se záněty močových cest, ale také třeba s posílením imunity. Pro jejich blahodárné složení je tak výživoví specialisté často označují jako superpotraviny. Zjistěte, proč je skvělé si je dopřávat co nejčastěji a jaké způsoby jejich úpravy jsou pro vaše zdraví nejlepší.
svetzeny.cz

Vajíčka

Dostatečný příjem bílkovin je důležitý pro podporu imunitního systému, vajíčka jsou jejich skvělým zdrojem. Navíc obsahují ještě další cenné látky – selen, zinek, vitamín D a E. Vitamín D je zásadní pro naši imunitu, je zarážející, že jeho nedostatkem trpí dle MZČR 60 až 75 procent Čechů.  Vitamín D není úplně lehké získat ze stravy, ale konkrétně vajíčka jsou na něj bohatá, dvě vejce velikosti M pokryjí zhruba třetinu denní doporučované dávky. Dalším způsobem, jak jej naše tělo může přijmout, je vystavení se slunečnímu záření, je třeba alespoň 20 minut slunění. Hladinu vitamínu D lze také optimalizovat za pomocí doplňku stravy.

Zdroje: My Food Data, NCBI, NCBI, Healthline, MZČR