Přejít k hlavnímu obsahu

Už naše babičky žvýkaly denně lístky máty. S vaším zažíváním udělají divy

Máta je velmi oblíbená bylina pro její příjemnou mentolovou vůni a chuť. Nejstarší důkazy o jejím využití jsou známy již z období starého Egypta, v našich krajích se objevila ve středověku. Existuje nespočet druhů této byliny, nejznámější je však máta peprná, která se považuje za jednu z nejvyužívanějších léčivých rostlin.

Máta je u nás velmi oblíbená bylina. Můžete jí lehce vypěstovat v květináči nebo na zahradě, ale v teplých měsících ji můžete najít i volně v přírodě. Nejvíce se jí daří na vlhkých místech, ale některé druhy se hojně vyskytují i na suchých stanovištích. Každý druh má svou specifickou vůni i chuť. Liší se i vzrůstem. U nás nejčastěji narazíte na šest druhů máty – mátu dlouholistou, klasnatou, rolní, vodní, vonnou a obecnou.

Každodenní žvýkání máty je prospěšné pro zažívání

Stejně jako všechny bylinky, i máta se pyšní různými možnostmi použití. Přírodní medicína využívá jejích blahodárných účinků už dlouhá léta. Není divu, že ve složení téměř všech čajů na trávení, hubnutí a detoxikaci najdete právě mátu. Máta je hlavně prospěšná při zažívacích obtížích, blahodárně totiž působí na trávící trakt, zbavuje ho křečí, povzbuzuje trávení a minimalizuje nadýmání.

O hubnutí u žen rozhoduje snídaně: Toto je podle odborníka na výživu nejlepší čas na snídani

Známe to asi všichni, ráno vylezeme z postele na poslední chvíli a na snídani už nezbývá žádný čas. A pokud ano, rychle do sebe něco naházíme a běžíme za denními povinnostmi. Jenže snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, a není radno ji zanedbávat. Víte, v jakou hodinu je nejlepší snídat?
svetzeny.cz

Využití čerstvých lístků máty

Asi nejznámější způsob, jak konzumovat mátu, je v čaji ve formě sušených nadrcených lístků. Pokud ale máte čerstvou mátu doma nebo na zahradě, rozhodně listy nesušte a raději je pravidelně žvýkejte. Čerstvá máta dokáže zahnat pocit hladu a pomůže s trávením pokrmů s vysokým obsahem vlákniny během redukčních diet. Odměnou vám bude i příjemný mentolový dech a dobrá nálada. Silice máty totiž podle studie dokáží mírnit stres a uvolnit napětí v těle. Jakmile budete mít pocit plného žaludku, křečí, nadýmání nebo chcete zahnat hlad, utrhněte si čerstvé listy, omyjte je a žvýkejte. Mátu si můžete přidat do vody, limonády nebo mojita.
 

Na co se ještě hodí máta?

Máta je skvělý pomocník při nachlazení. Chcete-li se zbavit rýmy, kašle, bolesti krku nebo hlavy, zalijte čerstvé lístky vroucí vodou a inhalujte. Podle herbalistky Radky Balcarové lze pro větší efekt mátu doplnit dalšími bylinami: „S rýmou si umí dobře poradit především silná bylinná čtyřka. Vedle máty peprné do ní patří i tymián, rozmarýn a eukalypt (neboli blahovičník).“

Čerstvá máta nebo mátový čaj také podporuje funkci jater, slinivky břišní nebo žlučníku a působí protizánětlivě. Vnitřně se hojně používá na nespavost, stres nebo na bolesti hlavy a migrény nebo dokonce jako přírodní afrodiziakum. Používá se také na snížení krevního tlaku a na posílení činnosti srdce. Mátu je ale možné použít i k zevnímu použítí ve formě mastí a balzámů. Obsažený mentol příjemně chladí a znecitlivuje při bolestech, podráždění nebo poštípání hmyzem. Masti jsou účinné například na léčbu ekzému nebo kopřivky. Ve formě odvaru máta poslouží jako ústní voda a jako první pomoc při bolestech zubů a dásní. Zkusit můžete i koupel s mátovými lístky s osvěžujícími účinky.

Toto ovoce by měla jíst každá žena nad 50 let: Pomůže s celulitidou, hubnutím i křečáky

Sladký a šťavnatý ananas je u nás k dostání nejčastěji kolem Vánoc, ale díky jeho skvělým účinkům, byste ho měli konzumovat nejen v zimě, ale po celý rok! Zvláště, jste-li žena nad 50 let. Vedle jeho skvělých zdravotních benefitů je totiž naprostým zázrakem v boji proti celulitidě, křečovým žilám a nadváhou.
svetzeny.cz

Vypěstujte si mátu doma v květináči

Máta se nedoporučuje přímo k vysetí, bude lepší když si seženete malou sazeničku a tu zasadíte na začátku jara nebo podzimu do vlhké půdy. Nemá ráda vítr ani ostré sluneční paprsky, proto volte místo v polostínu. Pravidelně ji zalévejte.

Připravte si domácí mátový čaj, likér, sirup nebo olej

Mátový čaj si snadno připravíte tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat.
Domácí mátový likér vyrobíte smícháním dvou hrstí mátových listů s 0,25 litru libovolného alkoholu, např. vodky nebo slivovice. Nechte tři týdny stát na slunci, poté sceďte a smíchejte s cukerným roztokem vyrobeným z 200 gramů cukru rozpuštěným v 0,25 litru vody. Mátový likér skladujte v lednici a každý den vypijte malou skleničku.

Bez obsahu alkoholu si můžete vyrobit mátový sirup tak, že v cukerném sirupu z 1 litru vody a 500 gramů cukru rozmixujete 60 gramů čerstvě natrhaných a nasekaných či rozmixovaných mátových listů. Přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Lístky máty peprné můžete také smíchat s rostlinným olejem a směs nechat odstát týden na sluníčku. Vzniklý mátový olej využijete v zimě k inhalaci při nachlazení nebo na potírání ekzému, pohmožděnin či bolavých částí těla.

Zdroj článku