Přejít k hlavnímu obsahu

Omládněte díky potravinám: Co dalšího kromě rajčat a olivového oleje zpomaluje stárnutí pokožky?

Info ikona
Omládněte díky potravinám

Chcete vypadat mladší? V tom případě je třeba vaši pokožku vyživovat a hydratovat nejenom zvenčí za pomoci kosmetiky, ale také správným stravováním. Potraviny v sobě mají mnoho cenných látek, díky kterým omládnete. O kterých z nich je řeč?

Konzumace rajčat napomáhá chránit pokožku

Jednou z potravin, kterou se zcela určitě vyplatí zařadit do jídelníčku, pokud chcete vypadat mladší, jsou rajčata. „Tyto červené klenoty se mohou pochlubit lykopenem, antioxidantem, který pomáhá chránit vaši pokožku před poškozením UV zářením. Z konzumace rajčat vytěžíte maximum, když sáhnete po rajčatových produktech, jako je rajčatový protlak nebo rajčatová omáčka,“ říká dietoložka Amy Gorin pro Eat This, Not That!.

Vědci zjistili, že váš měsíc narození může ovlivnit, jaké onemocnění vás čeká nejpravděpodobněji: Leden pro vysoký tlak, září pro astma

svetzeny.cz

Info ikona
Rajčata

Dále tento antioxidant chrání pleť před stresem i znečištěným prostředním. Stejně jako beta-karoten se i lykopen v těle přeměňuje na vitamín A, který zvyšuje produkci kolagenu a pomáhá tak zdravé a svěže vypadající pokožce. Kromě rajčat lykopen nalezneme ještě v bobulích, vodním melounu či papáje. Rajčata samozřejmě prospívají našemu zdraví i v dalších ohledech. Jejich konzumace snižuje riziko srdečních chorob, obezity a některých forem rakoviny.

Omlazující účinky olivového oleje byly prokázány vědeckou studií

To, že olivový olej je velmi prospěšný pro naše zdraví, je všeobecně známo. Využívá se však také v kosmetickém průmyslu. Olivový olej je antioxidantem, který chrání pleť před vnějšími vlivy. Má v sobě také cenné vitamíny A, D, E a K, které pleti prospívají. Známý je také pro své antibakteriální a zvláčňující účinky. Pokud chcete vypadat mladě, měli byste olivový olej i konzumovat.

Info ikona
Olivový olej

Výživové poradkyně známé jako „Nutrition Twins“ hovoří o olivovém oleji jako o učiněném zázraku pro naši pleť: „Olivový olej se skládá ze 73 % z mononenasycených tuků a výzkumy prokázaly, že strava bohatá na mononenasycené tuky může pomoci zpomalit stárnutí pokožky. U olivového oleje bylo také prokázáno, že chrání před stárnutím vlivem slunce.“ Zde hovoří o studii, která zjistila, že lidé, kteří v rámci výzkumu měli nejvyšší příjem mononenasycených tuků, byli dle vědců také vystaveni nejnižšímu riziku, že jejich pokožku poškodí sluneční záření. Odbornice na výživu doporučují, abyste nahradili ostatní rostlinné oleje (kukuřičný, řepkový a další) olivovým olejem. Používejte jej i do dresinků, omáček a marinád.

Jak na ploché bříško po čtyřicítce: Dle odborníků to chce trpělivost, zásadní změnu jídelníčku a silový trénink

svetzeny.cz

Další potraviny, které zpomalují stárnutí pokožky

Existuje celá řada dalších potravin, jejichž konzumace pokožce prospívá a pomáhají zpomalovat stárnutí. Uvedeme jen ty nejpodstatnější z nich. Za zmínku rozhodně stojí zelený čaj. Zelený čaj má vysoký obsah antioxidantů, které mohou chránit před volnými radikály, které mohou naši pleť poškodit. Obsahuje polyfenoly, které zabraňují úbytku kolagenu v pokožce, což může ve výsledku zpomalit stárnutí.

Info ikona
Zelený čaj

O Češích je známo, že obecně jedí málo ryb, což je velká chyba. Jsou zdraví prospěšné a navíc díky jejich konzumaci můžete stárnout pomaleji. Konzumace tučných ryb pokožku chrání před poškozením, včetně slunečního záření. Pokud si chcete udržet mladistvý vzhled, vsaďte na lososa, ten totiž obsahuje tzv. astaxanthin, což je velmi silný antioxidant. Studie z roku 2014 trvající po dobu 12 týdnů dokázala, že astaxanthin dovede výrazně zlepšit elasticitu pokožky a její hydratovanost.

Dobrou zprávou pro všechny milovníky čokolády je, že tato pochoutka vám dopomůže k omlazení. Ale pozor, řeč je pouze o kvalitní hořké čokoládě s vysokým podílem kakaa. Ta je bohatá na flavonoidy, které naši pokožku chrání před sluníčkem. Také pomáhá zlepšovat hydrataci a hladkost pokožky.

Zdroje: Eat This, Not That!, Tomato News, Medical News Today, Pubmed, Business Insider


 


 


 

Nadměrná konzumace soli zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Jaké je doporučené množství soli pro dospělého zdravého jedince?

svetzeny.cz