Přejít k hlavnímu obsahu

Využijte čokoládu pro své zdraví. Pozor ale na výběr!

Jen málokdo nemá rád čokoládu. Pokud vám chutná, dopřejte si ji, protože obsahuje řadu prospěšných látek. Ale pozor na snědené množství, druh a kvalitu.

Jak čokoláda prospívá?

Cal Oreyová, autorka knihy Zázračná síla čokolády, tvrdí, že vědci přicházejí s novými a novými objevy o čokoládě. V současnosti je například předpokladem, že nám může poskytnout až čtyři sta zdraví prospěšných látek. Některé z nich působí na obranyschopnost organismu, jiné pravděpodobně pomáhají v prevenci proti srdečním chorobám i cukrovce a u dalších má jít o protinádorové účinky a předcházení ucpávání cév.

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje také přírodní antioxidanty (flavanoidy). Ty působí proti volným radikálům, které vznikají třeba kvůli konzumaci alkoholu nebo dýchání znečištěného vzduchu. Tihle záškodníci poškozují buňky našeho organismu natolik, že to může vést až k srdečním chorobám a různým typům rakoviny. 

A nesmíme zapomenout ani na fakt, že díky serotoninu a fenyletylaminu čokoláda navozuje dobrou náladu. Není proto divu, že při stresu nebo ve špatný den po ní občas sáhneme. Jen pozor na to, jakou si vybíráme.

Mohlo by se vám líbit

Med: Vyzkoušejte babské rady, které posílí vaše zdraví, pohodu i krásu

Už naši předci si vážili toho, že med dokáže pomoci s neduhy a posílit zdraví. Víte, proč je pro naše zdraví tak prospěšný a jak ho můžete využít jinak než jako sladidlo do čaje?
svetzeny.cz

Kvalita je alfou a omegou

Koupit si v obchodě mléčnou čokoládu není ideální. Pochutnáte si, ale příliš zdravých látek se v ní vyskytovat nebude. Podstatný je obsah kakaové složky, který je právě v mléčné nízký. Navíc v ní bude hodně cukru a nejspíš i rostlinného tuku.

Hlavní pravidlo kvalitní čokolády je: čím vyšší obsah kakaa, tím lépe. Jeho množství, které je nejčastěji uvedeno v procentech, nás informuje o tom, kolik ingrediencí v dané čokoládě pochází z kakaových bobů. Pochutina s vyšším podílem kakaa bude mít také nižší množství jiných složek (cukru apod.), což je pro naše zdraví prospěšné.

Pozor na bílou a čokoládu na vaření

Bílá čokoláda se vyrábí z tuku, mléčné sušiny, cukru a kakaového másla, které ovšem neobsahuje pevné kakaové přísady. Lze tedy říct, že vlastně vůbec není čokoládou, ale sladkostí, z jejíž konzumace si naše zdraví opravdu nic nevezme, naopak tělu uškodíme přísunem cukrů a tuků.

A zmást se nenechte ani u čokolády na vaření. Může se zdát tmavá, jenže o hořkou čokoládu se obvykle nejedná. Dokonce vzhledem k jejímu účelu, může mít vyšší obsah tuku. 

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: Tvoříme S Lifee dárkový balíček
Mohlo by se vám líbit

Žlutá hvězda je symbolem utrpení a smrti. Co znamenala pro ty, kteří ji museli nosit?

Onemocnění covid-19 pro každého z nás znamená životní změnu. Pro někoho větší, pro jiného menší, nicméně dopadá na všechny. Boj s ním není snadný a přináší řadu omezení. Před pár dny vzbudila pozornost událost, kdy si protestující proti vládním koronavirovým opatřením připnuli žlutou hvězdu s nápisem Neočkovaný. Pojďme se však podívat na to, co se skutečně dělo v době, kdy si Židé museli na oděv našít žlutou židovskou hvězdu.
svetzeny.cz
Mohlo by se vám líbit

Záhady Boženy Němcové: Která z těchto žen byla její skutečná matka?

Nový seriál České televize probudil všeobecný zájem o život spisovatelky Boženy Němcové. Ten je opředený řadou nejasností a domněnek. Mezi ně patří i autorčin původ.
svetzeny.cz