Mapa tváře: Pupínky na obličeji prozradí skryté zdravotní problémy. Jejich přehlížení vás mohou stát zdraví
svetzeny.cz
Už naši předci si vážili toho, že med dokáže pomoci s neduhy a posílit zdraví. Víte, proč je pro naše zdraví tak prospěšný a jak ho můžete využít jinak než jako sladidlo do čaje?
Med má jedinečné složení, protože obsahuje aminokyseliny a minerální látky. Dále také spoustu vitamínů (skupiny B, C, D, H, K, P), provitamín A a stopové prvky: vápník, fosfor, sodík, draslík, železo, hořčík a další. Díky tomu je zlatavá tekutina blahodárná a posiluje naše zdraví.
Kromě toho nesmíme zapomenout na fakt, že med má antibakteriální a antiseptické účinky. Zajímavostí je, že dokonce obsahuje nízké, nicméně účinné množství peroxidu vodíku.
Pokud vás trápí potíže s horními cestami dýchacími, připravte si cibulový sirup.
Do malé uzavíratelné sklenice naskládejte na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli. Zalijte ji medem a nádobu zašroubujte. Nechte asi osm hodin a pak sirup užívejte po lžičkách cca 3x denně.
V případě, že máte problém s nespavostí, ohřejte mléko, rozmíchejte v něm dvě lžičky medu a vypijte. Bude se vám krásně spát.
Nejčastějším typem medu je tekutý. Pořídíte ho krásně čirý, ale může se stát, že začne krystalizovat. Nelekejte se a hlavně med v žádném případě nevyhazujte. Jde o běžnou vlastnost, při které nedochází ke znehodnocení. Rychleji krystalizují květové medy, protože mají více glukózy. U medovicových to bude trvat měsíce.
Med se v tomto kapalném skupenství nemůže zkazit. Pokud se tak stane, nebyl správně zpracovaný včelařem. Proto nakupujte pouze u osvědčených českých včelařů produkujících kvalitní med. Pozor si dávejte na směsi, které jsou často prodávány v obchodních řetězcích. Nejen že jde o med svážený z různých koutů světa, ale ještě je každý z nich v jiné (obvykle nepříliš vysoké) kvalitě.
Méně častým, ale na použití velmi praktickým, je pastovaný med. Včelaři ho vytvářejí speciální technologií, díky které je krémový a méně tekutý, což je ideální pro mazání na pečivo nebo a promazání dortu.