Med má jedinečné složení, protože obsahuje aminokyseliny a minerální látky. Dále také spoustu vitamínů (skupiny B, C, D, H, K, P), provitamín A a stopové prvky: vápník, fosfor, sodík, draslík, železo, hořčík a další. Díky tomu je zlatavá tekutina blahodárná a posiluje naše zdraví.
Kromě toho nesmíme zapomenout na fakt, že med má antibakteriální a antiseptické účinky. Zajímavostí je, že dokonce obsahuje nízké, nicméně účinné množství peroxidu vodíku.
3 babské rady s medem, které opravdu fungují a hodí se i pro děti
Pokud vás trápí potíže s horními cestami dýchacími, připravte si cibulový sirup.
Do malé uzavíratelné sklenice naskládejte na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli. Zalijte ji medem a nádobu zašroubujte. Nechte asi osm hodin a pak sirup užívejte po lžičkách cca 3x denně.
V případě, že máte problém s nespavostí, ohřejte mléko, rozmíchejte v něm dvě lžičky medu a vypijte. Bude se vám krásně spát.
- Využijte účinky medu pro svou krásu tím, že si ho jednou týdně aplikujete místo kosmetické pleťové masky. Stačí jím jen natřít obličej (vyhněte se očím a jejich okolí) a nechat asi 20 minut účinkovat. Díky antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem se hodí například na ošetření pleti, která má sklony k akné. Napomůže totiž v jejím vyčištění a podpoří regeneraci.
Jaké podoby medu můžete koupit?
Nejčastějším typem medu je tekutý. Pořídíte ho krásně čirý, ale může se stát, že začne krystalizovat. Nelekejte se a hlavně med v žádném případě nevyhazujte. Jde o běžnou vlastnost, při které nedochází ke znehodnocení. Rychleji krystalizují květové medy, protože mají více glukózy. U medovicových to bude trvat měsíce.
Med se v tomto kapalném skupenství nemůže zkazit. Pokud se tak stane, nebyl správně zpracovaný včelařem. Proto nakupujte pouze u osvědčených českých včelařů produkujících kvalitní med. Pozor si dávejte na směsi, které jsou často prodávány v obchodních řetězcích. Nejen že jde o med svážený z různých koutů světa, ale ještě je každý z nich v jiné (obvykle nepříliš vysoké) kvalitě.
Méně častým, ale na použití velmi praktickým, je pastovaný med. Včelaři ho vytvářejí speciální technologií, díky které je krémový a méně tekutý, což je ideální pro mazání na pečivo nebo a promazání dortu.