Přejít k hlavnímu obsahu

Sladké pro ně není tabu, přesto hubnou: Jak mlsají národy milující středomořskou dietu

Sladké v tradiční středomořské stravě vůbec není tabu. Lidé z regionu středomoří si dopřávají sladkosti, mnohdy bohaté na přírodní přísady, ale umí je zařadit do svého jídelníčku s rozmyslem a rovnováhou. I díky tomu si navzdory mlsání dokážou udržet nejen štíhlou postavu, ale i zdravé cévy.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Středomořská dieta patří k nejzdravějším způsobům stravování na světě. Chrání srdce, mozek i cévy a pomáhá předcházet řadě civilizačních chorob. Není přitom drasticky omezující. Bát se jí nemusí ani milovníci sladkých chutí.

Čerstvé má přednost

Na sušenky, čokolády nebo sladké tyčinky si tu ovšem nepotrpí. Místo průmyslově zpracovaných cukrovinek preferují například čerstvé ovoce jako pomeranče, fíky, granátová jablka či datle. Ty slouží jako chutné a výživné zakončení jídla, které navíc tělu dodá blahodárnou vlákninu a celý koktejl vitamínů a minerálů. 

Mléčný cukr spolu s bílkovinami

Oblíbenou dobrotou je také řecký jogurt doplněný čerstvým ovocem a přelitý medem, který je nejen sladký, ale zároveň dodá kvalitní bílkoviny a probiotické kultury podporující trávení. Řekové jím rádi začínají den, je rozhodně hodnotnější snídaní, než smažená kobliha nebo miska cereálií, které jsou plné cukru.

Mohlo by se vám líbit

Tato všemi oblíbená sladkost dokáže bojovat proti břišnímu tuku

Hlídáte si váhu nebo chcete zhubnout, a přesto byste si rádi pochutnali na něčem sladkém? To už nebude žádný problém. Dle výzkumu je zde jedna sladkost, která nemá vliv na břišní tuk. A nejedná se o nic speciálního – tuhle dobrotu miluje snad každý z nás!
svetzeny.cz

Sladké nápoje 

V evropských obchodech můžete ze sladkých nápojů vybírat. Ochucené minerální vody, sycené limonády, energetické drinky, ledové čaje. To vše je pro obyvatele středomoří tabu. Typickým nápojem je zde čistá voda, často podávaná s citronem či bylinkami, dále neslazený čaj, káva bez cukru a víno v malém množství při jídle. Ve středomořské dietě mají slazené nápoje jen velmi okrajové místo. Průmyslově slazené nápoje přispívají k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a zvyšují riziko obezity, cukrovky i kardiovaskulárních chorob.

Přirozeně sladké sladkosti

I Řekové, Francouzi nebo Španělé rádi mlsají a v jejich kuchyni nechybí dezerty. Zavedená je například baklava, sladký dezert z ořechů a medového sirupu, pasteli, řecká sladkost z medu a sezamu, či bábovky z fíků a mandlí. Sladí se i přidaným ovocem, příkladem budiž celosvětově známá italská panna cotta, připravovaná z mléka a smetany, kterou odlehčuje ovocný přelivem, nebo crostata, koláč plněný čerstvým ovocem. Přirozená sladkost ovoce a medu zpravidla vyžaduje méně přidaného cukru. 

Malý hřích ve zdravém jídelníčku

Umírněný přístup s důrazem na kvalitu a převahu rostlinných potravin, plus bohaté zastoupení olivového oleje, ovoce, zeleniny, ryb, ořechů a luštěnin, tvoří základ úspěchu středomořské diety. Díky tomu si lidé mohou vychutnávat čas od času i nějaký ten méně zdravý hřích, třeba právě sladké chvíle bez pocitu viny, a zároveň si udržovat zdravé cévy a štíhlou linii.

Studie ukazují, že středomořská dieta, i když nezakazuje sladké, důsledně omezuje průmyslově zpracované cukry a dezerty plné jednoduchých cukrů. Takový režim je spojen s výrazným snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, úmrtí i infarktů či mrtvic. Tento přístup ke sladkostem není jen chutný, ale má i reálné zdravotní benefity. 

Snižte příjem cukru a začněte hned. Přečtěte si 3 děsivé věci, které cukr dělá vašemu mozku

Mohlo by se vám líbit

Bílý zabiják jménem cukr: Vašemu zdraví škodí víc, než si myslíte. Nahraďte ho jinými potravinami, které máte doma

Jednoduché cukry, které přijímáme v podobě sladkých limonád nebo různých cukrovinek, našemu organismu škodí. Jejich nadměrný příjem může snížit imunitu, podpořit vznik cukrovky, obezity a srdečních chorob. Pokud vám chybí sladkost, nahraďte je zdravějšími způsoby.
svetzeny.cz
Zdroj článku
×