Sladcí ochránci zdraví: Co jste určitě nevěděla o banánech a proč si je dopřávat každý den
svetzeny.cz
Není žádným tajemstvím, že pokud budete jíst tuny cukru, tak nejenže ztloustnete, ale poškodíte si i zdraví. Podle nejnovějších studíí může ale nadměrná konzumace cukru vyvolat dokonce i kognitivní dysfunkce, tedy poškodit nejvyšší mozkové fukce. Která tři rizika byste měla znát předtím, než sáhnete po cukřence?
I když asi podvědomně tušíte, že strava s vysokým obsahem cukru vám nijak neprospívá, vědci objevili tři další důvody, proč sladit jen velice šetrně. Cukr totiž velmi negativně ovlivňuje jeden z nejdůležitějších orgánů - váš mozek.
Podle studie z roku 2013 zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition cukr rozsvítí centrum odměny ve vašem mozku a zvyšuje chuť na sladké. Čím víc cukru totiž jíte, tím víc ho mozek chce. A nejen jeho. Najednou máte chuť na jakékoliv nezdravé jídlo, po něm na sladkou tečku...Je to začarovaný kruh.
Výzkum z Wake Forest School of Medicine zjistil, že lidé, kteří jedli jídla s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků, měli za pouhý jeden měsíc horší výsledky v paměťových testech než ti, kteří si sladké tolik nedopřávali. Mezitím další studie na zvířatech zveřejněná v časopise Brain, Behavior and Immunity naznačila, že dokonce už za týden velké konzumace cukru může dojít k poškození paměti.
Neuropatoložka Suzanne de La Monte z univerzity Brown zkoumala, co se děje v mozku při konzumaci příliš sladkých věcí. Výsledek výzkumu je docela děsivý. Nadměrný příjem cukru prý může vést k inzulínové rezistenci v mozku, která má za následek degeneraci neuronů a riziko nemocí podobých Alzheimerově chorobě.
Vzhledem k tomu, že bílý a hnědý cukr pocházejí ze stejných plodin - buď z cukrové třtiny, nebo z cukrové řepy - jsou si velmi podobné. Ve skutečnosti je většina hnědého cukru směsí bílého cukru a melasy, což je typ sirupu získaného z cukru. Melasa je zodpovědná za svou tmavší barvu a mírně zvyšuje svou nutriční hodnotu. Nejvýznamnějším nutričním rozdílem mezi nimi je to, že hnědý cukr má mírně vyšší obsah vápníku, železa a draslíku.
Hnědý cukr také obsahuje o něco méně kalorií než bílý cukr, ale rozdíl je minimální. Jedna čajová lžička (4 gramy) hnědého cukru poskytuje 15 kalorií, zatímco stejné množství bílého cukru má 16,3 kalorií.
Sečteno a podtrženo – hnědý a bílý cukr jsou si kromě drobných rozdílů nutričně podobné. Jejich hlavní rozdíly jsou jejich chuť a barva.