3 děsivé věci, které cukr dělá vašemu mozku

I když asi podvědomně tušíte, že strava s vysokým obsahem cukru vám nijak neprospívá, vědci objevili tři další důvody, proč sladit jen velice šetrně. Cukr totiž velmi negativně ovlivňuje jeden z nejdůležitějších orgánů - váš mozek.

Zvyšuje chutě

Podle studie z roku 2013 zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition cukr rozsvítí centrum odměny ve vašem mozku a zvyšuje chuť na sladké. Čím víc cukru totiž jíte, tím víc ho mozek chce. A nejen jeho. Najednou máte chuť na jakékoliv nezdravé jídlo, po něm na sladkou tečku...Je to začarovaný kruh.

Poškozuje paměť v krátkodobém horizontu...

Výzkum z Wake Forest School of Medicine zjistil, že lidé, kteří jedli jídla s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků, měli za pouhý jeden měsíc horší výsledky v paměťových testech než ti, kteří si sladké tolik nedopřávali. Mezitím další studie na zvířatech zveřejněná v časopise Brain, Behavior and Immunity naznačila, že dokonce už za týden velké konzumace cukru může dojít k poškození paměti.

... ale i v dlouhodobém

Neuropatoložka Suzanne de La Monte z univerzity Brown zkoumala, co se děje v mozku při konzumaci příliš sladkých věcí. Výsledek výzkumu je docela děsivý. Nadměrný příjem cukru prý může vést k inzulínové rezistenci v mozku, která má za následek degeneraci neuronů a riziko nemocí podobých Alzheimerově chorobě.

@svetzeny