Přejít k hlavnímu obsahu

Bílý zabiják jménem cukr: Vašemu zdraví škodí víc, než si myslíte. Nahraďte ho jinými potravinami, které máte doma

Info ikona
Žena si sladí kávu

Jednoduché cukry, které přijímáme v podobě sladkých limonád nebo různých cukrovinek, našemu organismu škodí. Jejich nadměrný příjem může snížit imunitu, podpořit vznik cukrovky, obezity a srdečních chorob. Pokud vám chybí sladkost, nahraďte je zdravějšími způsoby.

Přestože o škodlivosti bílého cukru vyšlo několik vědeckých studií a bylo napsáno nespočet článků, roční spotřeba cukru se v Česku stále ještě podle Českého statistického úřadu pohybuje kolem 40 kg na dospělého jedince. Přitom cukr by měl ze svého jídelníčku odstranit každý, kdo chce žít zdravým životním stylem a chce se vyhnout obezitě. “Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů poškozuje imunitní systém lidského organismu. Alespoň to ukazují výsledky vědeckých výzkumů. Podle lékařů dokáže výrazný pokles imunitních funkcí způsobit už takové množství cukru, které je obsaženo například ve 3/4 litru sladké limonády. Zvýšená konzumace jednoduchých cukrů snižuje schopnost bílých krvinek pohlcovat bakterie až po dobu pěti hodin od požití sladkého nápoje či potraviny. Naproti tomu příjem zvýšeného množství složitých sacharidů nebo škrobu nemá na imunitu žádný negativní vliv. I v případě sladkostí by tedy mělo platit lidové moudro „všeho s mírou“.”, uvádí MUDr. Jakub Holešovský v online medicinské poradně uLékaře.cz.

Jaký vliv na zdraví má nadměrná konzumace cukru

Pokud k přílišné konzumaci sladkého přidáte ještě dlouhodobý stres, zaděláváte si na pořádný problém. Cukr totiž podle vědeckých studií nejen nepříznivě ovlivňuje imunitní funkce, ale přináší i zvýšené riziko přenosu infekčních chorob, možnost vzniku autoimunitních a kardiovaskulárních nemocí nebo nádorového bujení. Jeho nadměrný příjem vede také k riziku rozvoje cukrovky. “Chronické onemocnění metabolismu způsobuje mnoho komplikací, mezi které patří poškození velkých cév, sítnice, ledvin či nervů. Je pravda, že za cukrovku zčásti mohou geny. Životním stylem ale můžete rozvoj cukrovky značně oddálit, nebo také naopak uspíšit. V dnešní době jsou chemicky slazené výrobky mnohem levnější než kvalitní potraviny přírodního původu, a tak enormní konzumace cukrů vede i k rozvoji obezity. Lidské tělo si s nadbytečným množstvím cukru poradí tak, že ho přemění na zásobní tuk. Nejen tuk, ale i cukr tedy způsobuje vznik obezity. Přeměna cukru v tuk způsobuje zvýšení hladiny nebezpečných lipidů v krvi, jež mohou stát za vznikem srdečních chorob nebo akutního zánětu slinivky břišní.”, dodává MUDr. Jakub Holešovský

Jak se pozná černý kašel: Příznaky se dají zaměnit za obyčejné nachlazení

Černý kašel je v současné době velmi aktuální. Patří mezi vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění dýchacích cest, které charakterizují především záchvaty kašle, které mohou trvat několik týdnů a výrazně omezují kvalitu života pacientů. Přenáší se vzdušnou cestou během mluvení, kašlání a smrkání. Ačkoli se vyskytuje především u dětí, mohou se nakazit i dospělí. Jaké jsou příznaky a jak se černý kašel léčí?
svetzeny.cz

Kde všude najdete cukr?

Jednoduchý cukr k životu nepotřebujeme. Jenže většina z nás už si na cukr zvykla a nedokáže si bez něj jídlo ani představit. Najdete ho dokonce i v potravinách, u kterých byste to nečekali, třeba v pečivu nebo v instantních polévkách. Proto je důležité číst etikety. “V tabulce nutričních hodnot je vždy uvedeno, kolik cukru daný výrobek obsahuje. Pro ženy je obecně určeno maximální množství cukru v hodnotě 24 gramů denně, pro muže 36 gramů denně.”, upřesňuje MUDr. Jakub Holešovský. Abyste dostali svůj krevní cukr pod kontrolu, lze to i malými změnami v jídelníčku. Originální a srozumitelný návod sepsala biochemička Jessie Inchauspé v knize Pravda o cukru. “Devadesát procent z nás má v krvi příliš vysokou hladinu glukózy – a řada z nás o tom neví. A jak se to projevuje? Neodolatelnou chutí na sladké, únavou, neplodností, hormonálními problémy, akné, vráskami… A po nějakém čase může dojít k rozvoji závažnějších obtíží, jako je cukrovka druhého typu, syndrom polycystických ovarií, rakovina, demence nebo kardiovaskulární problémy. Když si hladinu glukózy v krvi vyrovnáte, zbavíte se i nepříjemných projevů, které její zvýšenou hladinu doprovází.”

Před mrtvicí tělo vysílá jasné signály: Díky FAST testu je okamžitě rozeznáte a zachráníte si život

U mozkové mrtvice jde především o čas. Její důsledky lze výrazně zmírnit, pokud jsou příznaky rozpoznány co nejdříve a postiženým je v nemocnici poskytnuto rychlé lékařské ošetření. Většinou se mozková příhoda ohlašuje charakteristickými příznaky již před jejím samotným propuknutím. Jde o náhlé krátkodobé poruchy řeči nebo o pocit necitlivosti ve tváři či v končetinách. Pokud takové příznaky pozorujete na sobě nebo někom v okolí, ihned vyhledejte lékaře.
svetzeny.cz

Jak snížit konzumaci cukru?

Při výběru potravin buďte pozorní a čtěte etikety. Často je totiž cukr schován i za zdravěji znějícím jménem. Proto si vždy ověřte zda nekupujete hnědý cukr, kukuřičný sirup, maltózu, fruktózu, dextrózu, melasu, agávový sirup, rýžový sirup či třtinový cukr. Ze svého jídelníčku nemusíte vyřazovat cukry, které se přirozeně nachází v potravinách. Právě fruktóza v ovoci je v jejich přirozené podobě v pořádku. Kromě toho ovoce obsahuje i množství vlákniny a další živiny, které zmírňují nebezpečné účinky cukru. Používat můžete i přírodní sladidlo z listů stévie, které koupíte ve formě pilulek, prášku nebo kapek. Cukr však odbourávejte postupně, aby se mohlo vaše tělo změnám přizpůsobit. Vynechte úplně slazené nápoje a nahraďte je čistou minerální vodou a ovocné džusy čistou vodou s plátkem ovoce. Ze svého jídelníčku postupně vyřazujte i sladké pečivo a touhu po sacharidech uspokojte celozrnnými výrobky. Dopřávejte si více zdravých tuků, které najdete v ořeších, olivovém oleji nebo v avokádu, také více zdravých bílkovin, které jsou ve vejcích, krůtím masu a v luštěninách. Udržet si po delší dobu pocit sytosti a nebude vám prudce kolísat hladina krevního cukru.

Zdroj článku