Přejít k hlavnímu obsahu

Rejstřík kvality olivových olejů

Rejstřík kvality olivových olejů

Čím kvalitnější, tím zdravější (byť také dražší). Ale nebojte se, zdraví prospějí všechny. Jde hlavně o to, na co který použít.

* Extra panenský

Označení si zaslouží jen nejkvalitnější oleje, které se mechanicky lisují z oliv bez přidání či pomoci chemických látek nebo průmyslových rafinací. Jedná se o čistou šťávu z oliv. Jedině extra panenské olivové oleje si díky šetrnému způsobu zpracování zachovávají nejvíc zdraví prospěšných látek obsažených v olivách: vitaminu E a přírodních antioxidantů (polyfenolů). Vhodný pro použití ve studené i teplé kuchyni.

* Olivový olej

Tvoří jej směs minimálního podílu panenského oleje a méně kvalitního oleje, který pro své chuťové nedostatky musel projít procesem úprav za pomoci chemické rafinace. Tento olej je vhodný pouze pro tepelnou úpravu pokrmů, protože po chemickém zásahu ztrácí typické olivové aroma a je chuťově neutrální. Rafinace také zbavuje tento olivový olej většiny látek prospěšných zdraví.

* Sansa či pomace

Oleje označované jako „sansa“ nebo „pomace“ se nazývají též oleje z pokrutin a získávají se z nejméně kvalitních surovin
– zbytků olivové hmoty, která zůstává po mechanickém lisování. Tento olej je nepoživatelný, a aby se zbavil všech nežádoucích kvalitativních i chuťových defektů, musí být chemicky rafinován. Je nevhodný pro konzumaci zastudena, použít se dá pouze při smažení či vaření. Ze zdravotního hlediska nepřináší žádnou přidanou hodnotu.

Foto: Depositphotos (1)