Proč jsou turecké kebaby víc než jen fast food?
Navzdory evropským asociacím jsou turecké kebaby skutečným kulinářským uměním. Adana Kebap, pojmenovaný podle města v jižním Turecku, je mistrovstvím grilování – mleté jehněčí s pálivou paprikou, tvarované na kovový rožeň a opékané nad žárem. Pro ty, kteří preferují jemnější chutě, bude Urfa Kebap s přídavkem sušené papriky ideální volbou. Zajímavé je, že v Turecku se kebab zřídka podává v housce – tradičně se servíruje na plochém chlebu se zeleninou a jogurtovou omáčkou.
Druhým jídlem, které musíte vyzkoušet, je İskender Kebap – pokrm, který v sobě spojuje tři pilíře turecké kuchyně: maso, chléb a jogurt. Plátky grilovaného skopového jsou položeny na lůžku z pita chleba, polité rozpuštěným máslem a rajčatovou omáčkou, a celé je korunováno porcí hustého jogurtu. Tento pokrm obzvláště zachutná milovníkům českých masových specialit, nabízí však lehčí, vyváženější kompozici chutí.
Jaké předkrmy vám otevřou bohatství tureckých chutí?
Než přejdete k hlavním chodům, určitě ochutnejte meze – sadu malých předkrmů připomínajících španělské tapas. Mezi nimi kraluje acili ezme, ostrá pasta z papriky, rajčat a vlašských ořechů, ideální pro namáčení čerstvého chleba. Pro vyvážení stojí za to objednat si cacık – jogurt s okurkou a česnekem, který působí jako přirozená ochrana před ostrým kořením.
Nepřehlédněte také midye dolma – mušle plněné rýží s rozinkami a piniemi. Tento pokrm je obzvláště populární v přímořských oblastech Turecka, kde čerstvost mořských plodů zaručuje nezapomenutelné zážitky. Konzumují se přímo ze skořápky, pokapané citronem – pro Čechy to může být intrigující alternativa k tradičním předkrmům z uzenin.
Co si dát na oběd, abyste vyzkoušeli chuť pravého Turecka?
Mantı – turecké knedlíčky velikosti konečku prstu – je pokrm, který si zamilují milovníci českých knedlíků. Plněné mletým masem a podávané s jogurtem a paprikovou omáčkou, představují dokonalý příklad kulinářské preciznosti. Legenda praví, že ideální mantı by mělo mít přesně 40 záhybů – zkontrolujte, zda se vám je podaří spočítat! Pro ty, kteří hledají více „přízemní“ chutě, doporučujeme lahmacun, často nazývaný tureckou pizzou. Tenká placka s mletým masem, zeleninou a kořením se peče v peci vytápěné dřevem. Tradice velí srolovat ji a jíst rukama – je to ideální návrh na rychlý oběd během prohlídky.
Během návštěvy Turecka si jistě všimnete, že mnoho hotelů a letovisek nabízí bohaté stravovací balíčky, které vám umožní ochutnat téměř všechny nejdůležitější turecké speciality, aniž byste museli opustit prostory objektu. Pokud sníte o skutečném kulinářském dobrodružství a pohodlí, stojí za to zvážit Turecko all inclusive, kde můžete každý den ochutnávat čerstvé kebaby, aromatické meze nebo sladkou baklavu, a to vše v komfortních podmínkách. Díky tomu máte šanci plně se ponořit do místní kultury chutí, aniž byste se museli starat o organizaci jídel nebo hledání restaurací na vlastní pěst.
Jaké sladkosti překvapí i české mlsouny?
Baklava není jen dezert – je to skutečná instituce. 40 vrstev tenkého filo těsta, proložených ořechy a politých růžovým sirupem, vytváří texturu, která se rozplývá v ústech. Zajímavostí je, že v Gaziantepu – městě zapsaném na seznam UNESCO za kulinářské dědictví – existuje více než 100 druhů této sladkosti.
Pro ty, kteří preferují méně intenzivní chutě, bude sütlaç – rýžový pudink se skořicí – ideálním završením jídla. Podávaný za studena dokonale hasí žízeň v horkých dnech. Stojí za to porovnat ho s českými ovocnými knedlíky – oba dezerty spojuje jednoduchost, ale turecká verze překvapuje jemností.
Které nápoje nejlépe podtrhnou chuť turecké kuchyně?
Çay (černý čaj) je národním nápojem Turecka, vařený v charakteristických dvoudílných konvicích. Podávaný v malých skleničkách ve tvaru tulipánu je nedílnou součástí každého setkání. Češi ocení jeho silný charakter, i když jim může chybět tradiční pěna známá z kávy.
Turecká káva je rituál, který stojí za to poznat. Vařená z jemně mletých zrn ve speciálním kotlíku (cezve), často ochucená kardamomem. Pamatujte – usazenina na dně šálku není náhoda, ale součást tradice věštění z kávové sedliny!
Může turecká kuchyně konkurovat českým tradicím?
I když je těžké porovnávat knedlíky s baklavou, obě kuchyně spojuje láska k sytým, masitým pokrmům. Turecko však nabízí více čerstvé zeleniny a bylin, což způsobuje, že i těžší pokrmy se zdají být lehčí. Pro Čechy to může být inspirace k obohacení vlastního jídelníčku o nové chutě a kulinářské techniky.
Stojí také za zmínku, že turecké jídlo často spojuje funkci stravování a společenského setkání – podobně jako české návštěvy v hospodách. Dlouhé večery u stolu s meze a rakı (anýzovkou) se mohou stát stejně památnými jako popíjení piva v pražských hospůdkách.
Shrnutí – chuť Turecka, která s vámi zůstane navždy
Objevování turecké kuchyně je jako cesta napříč staletími historie a kulturou čtyř moří. Pro Čechy, kteří si cení tradice a sytých jídel, se může stát zdrojem kulinářské inspirace. Od pikantních kebabů po sladkou baklavu – každé jídlo je příležitostí k chuťovému dobrodružství. Pamatujte, že skutečné turecké chutě se často liší od těch v evropských restauracích. Stojí tedy za to ochutnávat místní speciality, mluvit s kuchaři a... připravit se na několik kilogramů navíc v zavazadle při cestě zpět!
44 Kč