Přejít k hlavnímu obsahu

Tajemství dlouhověkosti: Potraviny, které vám pomohou žít déle. V jídelníčku by neměly chybět nikomu z nás

Dlouhý a zdravý život je přání většiny lidí na světě. Nesmrtelnost však bohužel neexistuje, a dokonce ani elixír mládí. Zato však existuje několik potravin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví a prodloužit vám život. Klíčem je strava bohatá na živiny a antioxidanty, které chrání tělo před stárnutím a chorobami. Přečtěte si, které to jsou.

Mohlo by se vám líbit

Atkinsova dieta: Efektivní, rychlá a účinná. Stačí vyřadit jedinou složku

Atkinsova dieta je jednou z nejpopulárnějších a nejkontroverznějších zároveň. V 70. letech s ní přišel doktor Robert Atkins a od té doby se k ní lidé s oblibou vrací. Je efektivní, rychlá a účinná. Může s sebou přinést ale i určitá rizika.
svetzeny.cz

Různorodost stravy je základem správného stravování

Snažte se jíst pestrou paletu potravin, abyste získali celou škálu živin. Rozhodně se vyhýbejte přejídání a kontrolujte velikosti porcí. Omezte konzumaci nezdravých potravin, jako jsou sladkosti, rafinované cukry a nasycené tuky. Vyhýbejte se také slazeným nápojům. Strava samozřejmě není jediným faktorem, který ovlivňuje dlouhověkost. Patří sem dále pravidelná fyzická aktivita, dostatek spánku a minimalizace stresu. Pokud budete dodržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl, můžete si zvýšit vaše šance na dlouhý a zdravý život.

Granátové jablko snižuje riziko srdečních chorob

Granátové jablko je jednou z nejvýraznějších potravin, které mohou přispět k dlouhověkosti. Je plné antioxidantů, zejména fytochemikálie zvané punicalagin, která chrání buňky před poškozením volnými radikály a mají protirakovinné účinky. Pravidelná konzumace granátového jablka bývá spojována s nižším rizikem srdečních chorob a zánětlivých onemocnění.

Zelený salát má málo kalorií, ale hodně vlákniny

Zelený salát je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také fytonutrienty, které mohou chránit tělo před chorobami. Jedná se o skvělý zdroj vlákniny, která podporuje trávení a udržuje zdravé trávení. Navíc obsahuje minimum kalorií, takže ho můžete bez obav chroupat večer k televizi.

Ořechy obsahují zdravé tuky

Ořechy, jako jsou mandle, lískové ořechy a vlašské ořechy, jsou plné zdravých tuků, vlákniny a vitamínů. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a cévy. Ořechy také obsahují antioxidanty, které mohou chránit buňky před poškozením. Pravidelná konzumace navíc snižuje cholesterol.

Mohlo by se vám líbit

Velká galerie hub: Na některé houby byste si měli dávat pozor, jiné se dají snadno splést

Houbaření je oblíbenou aktivitou mnoha lidí v České republice, kde lesy nabízí hned několik druhů hub. Mezi těmito houbami se však skrývají i jedovaté druhy, které můžou způsobit zdravotní potíže nebo dokonce ohrozit život. Podívejte se do naší galerie, jaké jsou nejjedovatější houby a s jakými jedlými druhy se dají zaměnit.
svetzeny.cz

Ryby dodávají cenný vitamín a chrání cévy a tepny

Ryby, jako je losos, makrela, pstruh atd., jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto tuky jsou prospěšné pro srdce a mohou snižovat riziko srdečních chorob. Konzumace ryb je spojována s dlouhověkostí a celkovým zdravím, jelikož v nich obsažený vzácný vitamín D posiluje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat vápník, předchází osteoporóze a také onemocněním srdce.

Fazole snižují pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva

Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a živin. Jsou také bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snižovat riziko cukrovky a srdečních chorob. Pomáhají snižovat cholesterol a údajněmají také předcházet rakovině tlustého střeva.

Semínka jsou na tom nutričně podobně jako ořechy

Semínka, jako jsou lněná semínka a dýňová semínka, jsou plná zdravých tuků, vlákniny a antioxidantů. Obsahují také omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. Pravidelná konzumace semínek může podpořit zdraví srdce a trávení. Můžete si s nimi dochutit ranní müsli nebo je zobat v průběhu dne.

Lesní plody udržují svěží mysl

Lesní plody, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny a brusinky, mají široké zdravotní výhody. Konzumace těchto bobulovitých plodů může přispět k regulaci krevního tlaku a snížení celkového a LDL cholesterolu v krvi. Díky svému bohatému obsahu antioxidantů mohou také pomáhat snižovat známky oxidačního stresu v těle, což je spojeno s mnoha chorobami a stárnutím. Navíc mají lesní plody protirakovinné vlastnosti, které mohou chránit buňky před poškozením a snižovat riziko vývoje některých typů rakoviny. V neposlední řadě jsou tyto bobule považovány za výbornou potravu pro mozek, protože podporují kognitivní funkce a mohou pomoci udržet zdravou mysl.

Zdroj článku