Zdraví ve skořápce: Louskejte ořechy!

Ořechy obsahují množství minerálů, vitaminů, zdravých rostlinných tuků i kvalitních bílkovin (a to v množství, jímž mohou směle konkurovat masu – proto jimi mnozí vegetariáni maso nahrazují). Existuje mnoho druhů ořechů a oříšků. I když má každý trochu odlišnou chuť, složení a obsah prospěšných látek, dá se říci, že mají všechny blahodárný vliv na naši pokožku, vlasy a kvalitu nehtů. Jsou rovněž rychlým zdrojem energie.

* Vlašské

Vynikají zejména množstvím omega-3 nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snížení cholesterolu. Je v nich také hodně draslíku, vápníku, zinku a vitaminu B6, důležitého pro správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

* Lískové

Jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny a obsahují hodně vitaminu E, jenž chrání buňky před působením volných radikálů. Tělu dodají i dost vlákniny, důležité pro trávení. Obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.

* Kešu

Mají jemnou sladkou chuť, hodně hořčíku a železa. Přispívají k odstranění únavy a podporují schopnost koncentrovat se.

* Arašídy

Jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny a obsahují hodně vitaminu E, jenž chrání buňky před působením volných radikálů.

* Para

Je v nich hodně draslíku, hořčíku a selenu. Tento prvek má prokazatelné antioxidační účinky, jež pomáhají při prevenci civilizačních onemocnění. Řeč je zejména o rakovině.

* Mandle

Jsou bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin a obsahují hodně vitaminu E, jenž chrání buňky před působením volných radikálů.

* Pekanové

Dodají organismu mnoho zinku, který je důležitý pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky. Zinek je důležitý také pro zdravou pokožku.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny