Přejít k hlavnímu obsahu

Bílkoviny = maso, maso = bílkoviny

Info ikona
Albert

Základním stavebním kamenem všech tkání jsou bílkoviny. Poradíme vám, jak stavět chutně.

Bílkoviny potřebujeme k růstu, obnově buněk a tkání, tvorbě svalů, produkci hormonů a protilátek. Získáváme je pouze z potravy. Jejich oblíbeným zdrojem je maso. Věnujete-li masu pozornost při nakupování, skladování i přípravě, odmění se vám úžasnou chutí. S našimi tipy to zvládnete na jedničku!

Maso lze upravovat několika způsoby

Když děláte vývar, vložte maso do studené vody. Nezatáhne se a uvolní šťávu. Přidejte zeleninu i koření. Při dlouhém vaření na mírném plameni a postupném odebírání vzniklé pěny získáte skvělý vývar.

Máte chuť na vařené maso? Dejte ho do vroucí vody, šťáva zůstane uvnitř

Před dušením maso lehce osmahněte. Udrží v sobě šťávu a chuť masa bude výraznější. Použijte cibulový základ s paprikou či kmínem. Maso můžete dusit v celku i nakrájené na větší kousky a nezapomínejte podlévat.

Guláš děláme také na cibuli. Po přidání mleté papriky brzy podlévejte, aby nezhořkla.

Pečeme větší kusy masa, aby se nevysušilo. Tužší části nejprve poduste. Pečené maso nechte před podáváním odpočinout, šťáva v něm se rovnoměrně rozloží a při krájení nevyteče ven. Steakům stačí 10 min, větší pečeně potřebují více času – krocan až 45 min!

Zkuste recept od Alberta vepřovou panenku s fíkovou omáčkou!

Pro dokonalý steak nemusíte mít gril, dá se připravit i na pánvi! Vystačíte si s kvalitním kusem masa, těžkou pánví se silným dnem, olejem, solí a pepřem. Dobré maso nepotřebuje marinování ani hromady koření. Zvolte hovězí roštěnec, pupek, svíčkovou, přední kýtu nebo telecí medailonky. Prémiové hovězí steaky jsou stařené, což znamená, že prošly zráním, kdy získávají křehkost a jemnost. V Albertu najdete široký výběr kvalitních mas. Na vepřový steak doporučujeme krkovici, která je hezky šťavnatá. Všechny druhy vepřového masa by měly být dobře propečené. Výjimkou je panenka, která se zcela propéct nemusí.

Maso z lednice vyndejte alespoň půl hodiny před úpravou. Kusy tlusté na dva prsty potřebují i hodinku. Steaky nenaklepávejte, jen je párkrát lehce stlačte dlaní. Naporcované steaky se neomývají. Osolte až těsně před vložením na pánev nebo raději až po upečení. Rozpalte pánev. Maso se potřebuje na povrchu rychle zatáhnout, aby zůstalo uvnitř šťavnaté. Během pečení do něj nepíchejte vidličkou. Propečenost ověříte zmáčknutím masa. Čím více klade odpor, tím je propečenější. Hotový steak zakryjte na 10–15 min alobalem, šťáva se v mase rozloží a chuť bude na jedničku.

Více o přípravě steaků a skvělé recepty najdete na webu Alberta.

Info ikona
Albert