Promotion
Promotion
Promotion

Chcete konečně zhubnout? Pak si podle vědců musíte dopřát velmi neobvyklou snídani

Promotion
Promotion

Čokoláda po probuzení

Pokud chcete zhubnout přes břicho, musíte si dle nejnovějšího zjištění vědců dopřát hodně neobvyklou snídani ve formě čokolády. Ano, čtete dobře. Američtí vědci zjistili, že pokud chcete účinně pálit tuky na břiše, musí být vaším prvním jídlem čokoláda. Díky ní totiž přes den spálíte více tuků a rovněž se vám podaří snížit hladinu cukru v krvi po celý den. Vědci zkoumali 19 žen, které konzumovaly 100 gramů čokolády každé ráno. Tuto porci snědly do jedné hodiny po probuzení. Rovněž si stejné množství této lahodné dobroty dopřály hodinu před spaním. Tým pak porovnával ženy, které nejedly čokoládu s druhou skupinou, která se jí „ládovala“. Studie byla původně zaměřená na zkoumání postmenopauzálních změn. Vědci zjistili, že nejenže konzumace čokolády nevedla k příbytku na váze, ale ještě se ukázalo, že čokoláda je skvělým nástrojem, jak nastartovat náš metabolismus. Rovněž se zjistilo, že po snědení čokolády ráno měly ženy účastnící se výzkumu menší chuť na sladké po celý den. Vědci až na výjimky použili pro výzkum hořkou čokoládu. Mléčné a bílé čokolády mohou obsahovat příliš mnoho cukru, těm se pokud držíte dietu, raději vyhněte.

Žena jí čokoládu
Info ikona

 

Čokoláda má i další zdravotní benefity

V minulosti byla čokoláda mylně považována za nezdravou, možná i vám ji rodiče zakazovali. Tmavá kvalitní čokoláda s vysokým procentem kakaa je však, jak se zdá, všelék. Pozitivně ovlivňuje zdraví srdce, jelikož jsou v ní obsaženy tzv. flavanoly. Ty jsou typem flavonoidů, které mají schopnost snižovat krevní tlak a zvýšit průtok krve do mozku i do srdce. Také příznivě ovlivňuje celkový cholesterol, jelikož je bohatá na zdravé tuky a tzv. polyfenoly, které v těle působí jako antioxidanty. Vědecké studie potvrzují, že vyšší konzumace hořké čokolády snižuje pravděpodobnost propuknutí kardiovaskulárních onemocnění.

Navíc má v sobě čokoláda přírodní antioxidanty, které působí proti volným radikálům, jimž je tělo vystaveno. Volné radikály poškozují buňky našeho organismu, což pak může vést k různým nemocem. Antioxidanty s nimi dokážou účinně bojovat. Platí, že čím vyšší podíl kakaa je v čokoládě obsažen, tím vyšší je obsah antioxidantů. Čokoláda je rovněž skvělou prevencí vůči Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Zlepšuje totiž kognitivní funkce mozku, pomáhá nám lépe soustředit se a dokonce nám také zlepšuje náladu. Je tedy pravdou, že dát si čokoládu „na nervy“, je účinný způsob, jak se dostat do pohody. Dokonce se někdy využívá i k léčbě depresí. Také má pozitivní účinky na střevní biom, dokáže pomoci při průjmových onemocněních i bolestech žaludku.

Tmavá čokoláda
Info ikona

 

Velká snídaně je klíčem k hubnutí

Závěrem je třeba říct, že pouhá čokoláda k snídani je samozřejmě málo. Studie publikovaná ve vědeckém časopise The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism zjistila, že lidé, kteří jedí velké snídaně, spálí přes den až dvakrát tolik kalorií, než lidé, kteří snídají malou porci. Proto se o bohatou výživnou snídani neochuzujte. Snadno můžete čokoládu zakomponovat do vaší oblíbené snídaně – přidejte ji do ovesné kaše, granoly, celozrnných koláčů, smoothie či palačinek.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion

Roční předplatné Svět Ženy

Svět ženy
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion