Perníčky i salát. O Vánocích si můžete dopřát všechny, a přesto nepřibrat. Změna ingrediencí vám zaručí úspěch
svetzeny.cz
Například takový stres může zhoršit jakýkoliv symptom nebo nemoc vašeho těla. Je to však opravdu stres nebo spíše strach? Pokud se zaměříte hlouběji na vaše emoce a správně je identifikujete, můžete tak pomocí správného výběru jídla dojít zpět ke zdraví a duševní rovnováze.
Emoce jsou v tradiční čínské medicíně považovány za hlavní vnitřní příčiny nemocí. Široká škála emoční aktivity je pochopitelně běžnou součástí každodenního života, kdy v rozumných mezích nezpůsobují emoce tělu nemoc ani slabost, jelikož jde o přirozenou reakci mozku na podněty z vašeho prostředí. Někdy jsou však emoce natolik silné a neovladatelné, že dokážou jedince zcela pohltit a způsobit mu skutečné poškození vnitřních orgánů, které jsou pak náchylnější k nemocem. Tradiční čínská medicína věří, že ačkoliv se vám podaří přes přehnanou emoci přenést, stále po ní mohou být ve vašem těle stopy, které je třeba opravit pomocí správného jídla.
Hněv podle všeho ovlivňuje ze všech orgánů nejvíce játra. Příznaky, na které je třeba zaměřit, jsou: bolest hlavy, svědící pokožka či vyrážka, podrážděnost, únava, zpomalení. Je třeba se vypořádat se stresem a hněv nepotlačovat, jelikož potlačený hněv se nakonec může proměnit v depresi. Najděte tedy zdravý způsob, jak ho dostat z těla ven. Zkuste například křičet v autě z plných plic, bouchněte do polštáře nebo napište, co vás rozhněvalo, na papír a ten pak spalte. Poté se zaměřte na potraviny, které podporují játra. Je to například pampeliška, mangold nebo hovězí játra.
Smutek dlouhodobého charakteru se ukládá v plicích a po delší době můžete pociťovat tyto příznaky: těsnost na hrudi, opakující se bronchitida, astma, bolest na hrudi, ramenou a zádech, kašel, sucho v ústech a v krku, chrapot, váhový úbytek. Mluvte o svém smutku s přáteli či terapeutem, nebojte se si ulevit pláčem a smutek nepotlačujte. To všechno vám nakonec pomůže smutek rozptýlit. Poté se zaměřte na potraviny, které podporují plíce. Jsou to například jablka (bez chemického ošetření), lotosový kořen, grapefruit nebo kiwi.
Dlouhodobé obavy se usazují v žaludku, kde oslabují trávicí funkci. To může způsobit nadýmání, plynatost a změny ve vyprazdňování. Je třeba se postavit obavám čelem a zaměřit se na pozitivní výsledky namísto negativních. S obavami vám může pomoci blízký přítel nebo terapeut. Poté se zaměřte na potraviny, které podporují žaludek. To je například jablečný ocet, kořen zázvoru nebo ibiškovec jedlý.
Stres zhoršuje celkový fyzický i psychický stav a po delší době se ukládá v srdci a mozku, což vede k úzkostným poruchám, bušení srdce, nespavosti nebo svalovým křečím. Zkuste se naučit pracovat s dechem, krátce denně meditujte, začněte běhat nebo zkuste hot jógu, abyste uvolnili přebytečnou energii. Poté se zaměřte na potraviny, které podporují srdce a mozek. To jsou především potraviny s vysokým obsahem hořčíku, jako jsou například dýňová či slunečnicová semínka či kešu ořechy. Vaječné žloutky či zelený čaj zase obsahují látky prospěšné pro „přenašeče signálů“ v mozku, tzv. neutrotransmitery.