Přejít k hlavnímu obsahu

Co se stane, když jíte příliš zázvoru?

Zázvor není jen koření, jedná se také o účinný lék. Přesto ale může mít nepříjemné vedlejší účinky, dá se jím totiž snadno předávkovat.

Zázvor je mnohými považován za zázračný. Chutná dobře, funguje jako afrodiziakum, působí protizánětlivě a podporuje imunitu, využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně, potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu. Jeho chuť i vůně je velmi výrazná, a proto se často využívá v exotických kuchyních.

Nežádoucí účinky zázvoru

Pokud však jste citliví na zázvor nebo jej často jíte ve velkém množství, je na místě opatrnost. Rozhodně je nevhodný pro děti do dvou let a také pro dlouhodobě nemocné. Například diabetici by jej vůbec neměli jíst. Stejně tak pokud užíváte léky, mohou se vzájemně ovlivňovat, proto se radši zeptejte lékaře.

Mezi jeho negativním účinky patří dráždivost (hlavně žaludku) a také schopnost ředění krve. Pokud tedy užíváte léky na ředění krve, se zázvorem nakládejte opatrně, protože účinek léku by se znásobil.

Denní doporučená dávka čerstvé zázvoru by neměla přesáhnout 4 gramy. V případě, že zkonzumujete větší množství závoru, mohou se objevit příznaky předávkování jako je průjem, plynatost a žaludeční nevolnost, ale i bušení srdce a srdeční poruchy.