Cukrová past a průmyslová revoluce na talíři
Proč k tomu ale dochází? Viníka potkáváme denně v regálech supermarketů. Naše těla se totiž za posledních pár tisíc let příliš nezměnila, ale naše strava prošla radikální proměnou, na kterou nejsme vybaveni. Prvním nepřítelem je cukr. Nejde jen o to, že se po něm tloustne. Cukr je prvotřídním krmivem pro nežádoucí bakterie a kvasinky, které pak v mikrobiomu získají převahu nad těmi přátelskými. Vzniká stav nerovnováhy, během které vnitřní zahrada začíná zarůstat plevelem. “Narušení mikrobiomu, například vlivem antibiotik, špatné stravy, stresu, nedostatku spánku může vést k nerovnováze, která je spojována se zvýšeným rizikem jak autoimunitních onemocnění, jako je celiakie, Crohnova nemoc nebo revmatoidní artritida, tak i zvýšením náchylnost k infekcím, protože slizniční bariéra střeva je oslabena, což umožňuje patogenům snadnější průnik do organismu,” vysvětlila v Českém rozhlasu Ing. Hana Střítecká z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.