Přejít k hlavnímu obsahu

Tyto potraviny do ledničky opravdu nepatří: Vsadíme se, že tam některé z nich dáváte a divíte se, že jejich chuť není dobrá

Info ikona
Potraviny v ledničce

Tyto potraviny lidé běžně dávají do ledničky v domnění, že tak zachovají jejich čerstvost, křupavost a lahodnou chuť. Posléze je mnohdy čeká nemilé překvapení, protože nechutnají tak, jak jsou zvyklí. Je to tím, že lednička může kazit jejich konzistenci, aroma i chuť. Které potraviny do ledničky opravdu nepatří?

Vybrané druhy zeleniny

Lidé mají tendenci bezmyšlenkovitě dávat do ledničky snad veškerou zeleninu v domnění, že zůstane déle čerstvá. U některých druhů je však opak pravdou. Začněme s brambory, o těch se ví, že jim nejvíce svědčí tmavé chladné místo, tím však rozhodně není lednice. Tam je na ně až příliš chladno, a v důsledku toho dochází k rychlejší přeměně škrobu na cukr, což vede k příliš sladké chuti brambor. Brambory byste zásadně měli uchovávat v chladné tmavé komoře, ideálně zabalené v papírové sáčku. Další zeleninou, kterou lidé s oblibou dávají do lednice, je paprika. Ta však při skladování při takto nízké teplotě ztrácí svou křupavost. Rovněž lidé často uskladňují v lednici rajčata, to je ale velká chyba. Jenže chladný vzduch v lednici ničí jejich aroma i konzistenci, rajčata zde rychleji měknou a jsou pak „kašovitá“. Do ledničky rozhodně nepatří ani cibule. Ta totiž potřebuje cirkulaci vzduchu, aby zůstala čerstvá. Nejlepší je jí uchovávat v sáčku majícím otvory ve spíži. Důležité je, aby byla uskladněna daleko od brambor. To samé platí pro česnek, i ten by měl být uchováván při pokojové teplotě. Do ledničky nepatří ani okurky, pobyt v ní je činí vodnatými. Pokud je mermomocí chcete dát chladit, zabalte je do plastové fólie, abyste minimalizovali vlhkost. Do ledničky není nutné dávat ani nakládané okurky, zbytečně vám tam budou zabírat místo.

Info ikona
Zelenina

Vybrané druhy ovoce

Do lednice rozhodně nepatří jablka, ztratila by zde svou výraznou chuť i křupavost. Rovněž zde neuskladňujte nerozkrojené melouny. Jejich „pobyt“ v ledničce by totiž mohl snížit počet antioxidantů v nich obsažených až na polovinu. Do ledničky lidé také často dávají banány, jenže tím narušují proces jejich dozrávání. Slupka banánů zde předčasně zhnědne. Pamatujte, že banány byste měli vždy skladovat při pokojové teplotě. Velkou chybou je také uchovávání nedozrálého avokáda v lednici. Avokádo je nutné skladovat při pokojové teplotě, dokud nedosáhne dokonalé zralosti. Až pak je možná jeho přesun do ledničky. Pokud ho nestihnete sníst, je možné ho ve zralém stavu strčit do mrazáku a nechat si jej na později. Dalším ovocem, které by se v nezralém stavu do ledničky rozhodně dávat nemělo, jsou meruňky, švestky, broskve a nektarinky. Z prostého důvodu, v ledničce vám opravdu dokonale nedozrají. Lidé do ledničky také dávají jahody a lesní plody v domnění, že takto déle vydrží čerstvé, ale opak je pravdou. Toto ovoce podléhá rychlé zkáze, kterou uskladnění v ledničce ještě uspíší. Pokud ho nestíháte sníst, raději ho zamrazte.

Info ikona
Ovoce

Ostatní potraviny, které do ledničky nepatří

Mezi další potraviny, které lidé často do lednice umisťují, a v důsledku toho kazí jejich chuť, patří například různé pomazánky – čokoládové, s arašídovým máslem a další. Čokoládové pomazánky vydrží dlouho i mimo lednici a neztrácejí svou chuť ani kvalitu roztírání. Není vůbec nutné je za každou cenu skladovat v lednici. Stejně tak je to v případě arašídového másla. A to samé platí i pro kečup, ten vám také jen zbytečně zabírá místo. Do ledničky nepatří ani chleba, který tam řada lidí dává. Lednička sice ochrání chleba před plísní, ale chléb už nebude tak chutný. Mnohem lepší je ho dát do mrazáku.