Přejít k hlavnímu obsahu

Máte problémy s moly? Vyrobte si doma svoji mololapku za pár korun. Je to geniální

Potraviny jsou nedílnou součástí každodenního života, ale lidé nejsou sami, kdo má o ně zájem. Potravinoví moli jsou výzvou pro mnoho domácností i profesionálních kuchyní. Tito malí hmyzí nájemníci hodují na potravinách, které mohou kontaminovat výkaly, larvami či pavučinkami. Přečtěte si, jak odhalit jejich přítomnost a jak na ně nalíčit podomácku vyrobenou past.

Jak poznat, že máte v kuchyni přítomné moly?

Potravinoví moli jsou hmyzí škůdci z čeledi molovitých (Tineidae). Jsou menší než obyčejné mouchy a jejich vzhled se může lišit v závislosti na konkrétním druhu. Existují však dva hlavní druhy potravinových molů, kterými jsou zavíječ moučný a mol obilný. Zavíječ moučný bývá nejčastěji v mouce, obilovinách a luštěninách, mol obilný preferuje hlavně obilniny. Moli sami o sobě nejsou přenašeči nemocí a nepřenášejí infekce na lidi, ale představují určitá rizika a nepříjemnosti z hlediska kontaminace potravin a poškození zásob. Všimnout si zavčasu potravinových molů může být obtížné, protože jsou velmi malí a obvykle aktivní v noci. Většinou je ale možné je rozpoznat podle několika znaků:

Dospělí potravinoví moli mají obvykle rozpětí křídel okolo 1 cm. Jejich barva se může lišit od světle hnědé po šedou. Velmi připomínají malé můry.

Larvy potravinových molů jsou špinavě bílé s tmavší hlavou a před kuklením měří 12 mm. Jsou často i hluboko uvnitř sypkých potravin.

Výkaly molů jsou malé drobné tečky, které na první pohled nejsou součástí potraviny. V jejich okolí se dost často vyskytují také pavučinky.  

Mohlo by se vám líbit

Nejkrásnější podzimní věnce, které se hodí na dveře i na stůl

Podzim je obdobím, kdy příroda nabízí neuvěřitelnou paletu barev a inspiruje k tvoření krásných dekoračních prvků. Jednou z nejoblíbenějších podzimních dekorací jsou podzimní věnce. Tyto věnce nejenže dodají vašemu domovu útulný podzimní vzhled, ale také jsou skvělým způsobem, jak přivítat tuto krásnou sezónu. A co je nejlepší, můžete si je vyrobit sami a ušetřit tak pár korun.
svetzeny.cz

Napadení potravin moly můžete zabránit i preventivními opatřeními

Abyste do budoucna předešli napadení potravin, je třeba dodržovat určitá opatření při uchovávání potravin. Potraviny uchovávejte v uzavřených nádobách nebo plastových obalech, abyste zabránili přístupu molů. Pravidelně prohlížejte své zásoby potravin a odstraňujte co nejdříve kontaminované potraviny. Udržujte kuchyň čistou a odstraňujte potravinové zbytky, například různé drobky, které by mohly přitahovat moly. Pokud nepomůže odstranění kontaminovaných potravin, je třeba sáhnout po přípravku na hubení škůdců, který si můžete koupit v drogerii, nebo si ho za pár korun vyrobit doma.

Vyrobte si domácí mololapku pomocí světla

Nalijte do misky trochu prostředku na nádobí a zalijte ho vodou tak, aby vznikla pěna. Stačí vám jen pár centimetrů vody, důležitá je především pěna. Poté misku umístěte pod světlo, například na sporák pod světlo z digestoře. Zhasněte všechna ostatní světla a otevřete skříně, ve kterých se moli nachází. Ráno zkontrolujte misku. Zatímco pěna zmizí, v misce se objeví pochytaní moli.

Využijte zbylou ruličku od toaletního papíru při výrobě pasti na moly

Pokud se vám nechce nechávat celou noc rozsvíceno, můžete zkusit další past. Obalte ruličku od toaletního papíru oboustrannou lepenkou a nalíčenou past pověste do skříně, která je napadená moly.

Použijte při výrobě pasti na moly ocet a pochytejte i jiné škůdce

Dalším způsobem je použití pasti z octa. Do hrnku nalijte asi 2 cm octa, přidejte cukr a kapku prostředku na mytí nádobí. Směs zamíchejte a hrnek přikryjte potravinou folií. Následně do folie udělejte několik děr. Tato past je velmi účinná hlavně na octomilky, ale můžete zachytit i jiné škůdce. Ocet je také skvělým prostředkem, kterým můžete vydezinfikovat místo, kam ukládáte potraviny.

Zdroj článku