Nejkrásnější podzimní věnce, které se hodí na dveře i na stůl
svetzeny.cz
Potraviny jsou nedílnou součástí každodenního života, ale lidé nejsou sami, kdo má o ně zájem. Potravinoví moli jsou výzvou pro mnoho domácností i profesionálních kuchyní. Tito malí hmyzí nájemníci hodují na potravinách, které mohou kontaminovat výkaly, larvami či pavučinkami. Přečtěte si, jak odhalit jejich přítomnost a jak na ně nalíčit podomácku vyrobenou past.
Potravinoví moli jsou hmyzí škůdci z čeledi molovitých (Tineidae). Jsou menší než obyčejné mouchy a jejich vzhled se může lišit v závislosti na konkrétním druhu. Existují však dva hlavní druhy potravinových molů, kterými jsou zavíječ moučný a mol obilný. Zavíječ moučný bývá nejčastěji v mouce, obilovinách a luštěninách, mol obilný preferuje hlavně obilniny. Moli sami o sobě nejsou přenašeči nemocí a nepřenášejí infekce na lidi, ale představují určitá rizika a nepříjemnosti z hlediska kontaminace potravin a poškození zásob. Všimnout si zavčasu potravinových molů může být obtížné, protože jsou velmi malí a obvykle aktivní v noci. Většinou je ale možné je rozpoznat podle několika znaků:
Dospělí potravinoví moli mají obvykle rozpětí křídel okolo 1 cm. Jejich barva se může lišit od světle hnědé po šedou. Velmi připomínají malé můry.
Larvy potravinových molů jsou špinavě bílé s tmavší hlavou a před kuklením měří 12 mm. Jsou často i hluboko uvnitř sypkých potravin.
Výkaly molů jsou malé drobné tečky, které na první pohled nejsou součástí potraviny. V jejich okolí se dost často vyskytují také pavučinky.
Abyste do budoucna předešli napadení potravin, je třeba dodržovat určitá opatření při uchovávání potravin. Potraviny uchovávejte v uzavřených nádobách nebo plastových obalech, abyste zabránili přístupu molů. Pravidelně prohlížejte své zásoby potravin a odstraňujte co nejdříve kontaminované potraviny. Udržujte kuchyň čistou a odstraňujte potravinové zbytky, například různé drobky, které by mohly přitahovat moly. Pokud nepomůže odstranění kontaminovaných potravin, je třeba sáhnout po přípravku na hubení škůdců, který si můžete koupit v drogerii, nebo si ho za pár korun vyrobit doma.
Nalijte do misky trochu prostředku na nádobí a zalijte ho vodou tak, aby vznikla pěna. Stačí vám jen pár centimetrů vody, důležitá je především pěna. Poté misku umístěte pod světlo, například na sporák pod světlo z digestoře. Zhasněte všechna ostatní světla a otevřete skříně, ve kterých se moli nachází. Ráno zkontrolujte misku. Zatímco pěna zmizí, v misce se objeví pochytaní moli.
Pokud se vám nechce nechávat celou noc rozsvíceno, můžete zkusit další past. Obalte ruličku od toaletního papíru oboustrannou lepenkou a nalíčenou past pověste do skříně, která je napadená moly.
Dalším způsobem je použití pasti z octa. Do hrnku nalijte asi 2 cm octa, přidejte cukr a kapku prostředku na mytí nádobí. Směs zamíchejte a hrnek přikryjte potravinou folií. Následně do folie udělejte několik děr. Tato past je velmi účinná hlavně na octomilky, ale můžete zachytit i jiné škůdce. Ocet je také skvělým prostředkem, kterým můžete vydezinfikovat místo, kam ukládáte potraviny.