Přejít k hlavnímu obsahu

Každá strana alobalu slouží k něčemu jinému: Většina Čechů netuší, jak správně balit potraviny

Alobal neboli hliníkovou fólii používáme doma asi všichni. Možná jste si všimli, že má každou stranu trochu jinou. Jedna strana je lesklá, druhá matná. Odlišné povrchy alobalu mají svá opodstatnění. Přečtěte si, kdy a jak alobal správně používat. A k čemu matná a lesklá strana vlastně slouží?

Alobal vychází ze zkratky chemické značky hliníku AL, ze kterého se tato blýskavá fólie vyrábí a také slova obal, které značí, k jakému účelu se především používá. Jedná se o odolný a levný materiál, který udržuje zabalené potraviny chuťově stálé a bez nechtěné kovové příchutě. Díky tomu nahradil již v polovině 20. století do té doby nejrozšířenější cínovou fólii nazývanou staniol. Alobal nejen slouží k ochraně potravin, ale také prodloužuje jejich trvanlivost. Pro svou poddajnost, ohebnost a skvělou schopnost izolovat teplo se využívá při pečení, grilování a balení potravin na cesty nebo k převozu ohřátých jídel. Nevýhodou je, že je velmi křehký a snadno se protrhne.

Jablečný ocet nepatří pouze do kuchyně. Poděkují vám i vaše vlasy

Jablečný ocet pravděpodobně používáte doma v kuchyni nebo při úklidu. Využívá se nejen při redukčních dietách, při úklidu nebo k odstranění vodního kamene, doslova prospěje i vašim vlasům. Přečtěte si, jak jej správně použít, abyste měli krásné a lesklé vlasy.
svetzeny.cz

Kdy se správně alobal používá a kdy raději ne?

Jak už bylo řečeno, alobal se v domácnosti využívá nejčastěji při pečení, grilování a balení potravin na cesty nebo k převozu ohřátých jídel. Je nehořlavý, nepropouští tekutiny ani mastnotu. Můžete do něj zabalit téměř cokoli až na velmi kyselé, zásadité nebo velmi slané potraviny. Proto se raději vyhnětě dlouhodobému balení kyselých okurek, rajčat, ananasu, citrusů, uzenin nebo sýrů. Po více než čtyřech hodinách by do nich mohl hliník začít pronikat. Ředkvičky, špenát nebo houby raději zabalte rovnou do jiného obalu. Alobal využijete také při grilování nebo pečení. Pokud potraviny zabalíte do alobalového balíčku, zachovají si vlhkost, šťavnatost a budou rovnoměrně upečené. Grilovací alobalové misky zabrání odkapávání tuku přímo do ohně, a tím i vzniku škodlivých, rakovinotvorných látek.

Která strana alobalu hřeje?

Jistě jste si už všimli, že alobal má dvě různé strany, lesklou a matnou. Souvisí to se způsobem jeho výroby, kdy se hliníkové pláty válcují mezi leštěnými ocelovými válci a pomocí tepla a tlaku se natahují. Pro to, aby vznikl velice tenký alobal, musí být mezi válci čím dát tím menší mezera. Tímto způsobem se válcují vždy dvě vrstvy hliníku najednou, aby nedošlo k prasknutí. Jedna vrstva se tedy dotýká druhé a ta opačná se zase dotýká kovového válce. Výsledkem je fólie s jednou stranou matnou a druhou lesklou. Ale jak je to s použitím? Lesklá strana lépe odráží teplo, matná ho naopak propouští. Z toho vyplývá, že když budete chtít uchovat jídlo teplé co nejdelší dobu, zabalte ho do alobalu matnou stranou dovnitř. A naopak, až budete chtít grilovat maso nebo zeleninu v alobalu, zabalte je do alobalu tak, aby matná strana směřovala ven.

 

Geniální trik, jak ušetřit na praní: Stačí použít vychytávky, které máte doma v kuchyni

Připadá vám vyprané prádlo tvrdé, zašedlé nebo dokonce zažloutlé? Zkuste během příštího praní použít místo drahých přípravků z drogerie běžnou kuchyňskou sůl, ocet nebo jedlou sodu. Nejen, že se zbavíte skvrn, ale vaše prádlo bude měkkoučké a bílé jako čerstvě padlý sníh. Ochráníte nejen vaše oblečení, ušetříte i peníze a prospějete životnímu prostředí.
svetzeny.cz

K čemu ještě použít alobal?

Alobal je praktický pomocník v domácnosti nejen při vaření, pečení a balení potravin. Když zmačkáte alobal do kuličky, poslouží vám místo kuchyňské drátěnky a vyčistíte s ním třeba i mřížku grilu. S jeho pomocí naostříte tupé nože místo brousku. Pokud byste chtěli nabrousit nůžky, alobal několikrát přeložte, aby byl silnější, a několikrát ho prostřihněte. Díky alobalu vám vydrží žluté banány déle v kondici. Stačí, když místo, kde byly banány odtrženy od trsu, zabalíte do alobalu. Alobal nalepený na zdi za topením by měl pomoci odrazit teplo do místnosti místo toho, aby se teplo bez užitku vstřebalo do zdi.  Alobal můžete využít i během zahradničení jako „urychlovač“. Po vysetí semínek přikryjte nádobku alobalem, semínka budou mít více tepla a tím i lepší podmínky pro růst. A co když už použitý alobal nepotřebujete? Málo znečištěný alobal můžete opláchnout, nechat oschnout a použít příště nebo ho vhoďte do šedivého kontejneru určeného na kovy nebo odneste do sběrného dvora. Silně znečištěný alobal vyhoďte do směsného odpadu.

 

Zdroj článku