7 nejčastějších chyb, které lidé dělají při pěstování zeleniny: Takto se úrody nedočkáte
svetzeny.cz
Dokážete vyjmenovat všech pět potravin, které lidé běžně grilují, i když to není správný postup? Obzvláště jedna z nich vás hodně překvapí, vsadíme se, že i vy jste ji zkoušeli na grilu připravovat. Nesprávně zvoleným postupem můžete celý pokrm pokazit. Zjistěte, které potraviny na gril nepatří.
Grilování hamburgerů můžeme vidět v řadě amerických filmů, a tak nás ani nenapadne, že to není nejvhodnější způsob jejich přípravy. Hamburgery je totiž nejlepší připravovat na kvalitní litinové pánvi. Důvod? Při grilování z nich odkapává tuk a šťáva, z grilu nebudou zkrátka chutnat tak dobře. Bryan Voltaggio, majitel americké steakové restaurace říká: „Můj bratr Michael a já jsme zařadili hamburgery na naše restaurační menu, ale neděláme je na grilu, a to ani doma. Místo toho používáme litinovou desku či pánev se silným dnem. Maso se rovnoměrně osmahne a vy budete mít vždy dokonale šťavnatý hamburger.“
S jeho názorem se ztotožňuje i newyorský šéfkuchař Gray Brooks, který doporučuje: „Negrilujte burgery. V ohni skončí příliš mnoho lahodného hovězího tuku. Když jsou hamburgery rozpálené na plochém povrchu nebo na litinové pánvi, tento tuk se roztaví a pomůže vytvořit opravdu pěknou krustu. Pokud chcete vařit hamburgery na grilu, položte na gril litinový rošt. Můžete je také grilovat spolu s cibulí, to je skvělý způsob, jak hamburger provonět kouřovým aroma.“
U krevet je třeba rozlišovat, zda jsou ve skořápce či loupané. Krevety ve skořápce grilovat můžete, ty loupané však ne, a to ani ty, které jste předtím marinovali. Loupané krevety připravené tímto způsobem budou suché a nedobré. Šéfkuchař Ford Fry se rozčiluje nad tímto častým omylem: „Vidíte to všude a je to hrozné. Maso krevet je příliš náchylné k vysychání, když jej vložíte na horký gril, ať už je marinované či ne. Krevety volají po tom, aby byly jemně a láskyplně vařeny na másle. Pokud někdo trvá na grilovaných krevetách, ať je jemně opeče na přímém ohni a pak je vloží do lázně s máslem.“
Kdo by nemiloval opečenou slaninu? Možná vás napadlo, že byste mohli vyzkoušet její přípravu na grilu, s kouřovým aroma přece musí chutnat úžasně a bude dokonale křupavá. Ale pozor, grilování slaniny může představovat zdravotní riziko. Pro grilování obecně se nehodí maso nakládané do solných roztoků. Působením žáru se z něj totiž mohou začít uvolňovat rakovinotvorné látky, tuk bude odkapávat do žhavého uhlí a tím může vzniknout kouř plný škodlivin. Je však možné si ke grilu pořídit speciální záchytné misky. Šéfkuchaři se však přiklánějí k tomu, že slaninu je nejlepší připravovat klasicky na pánvi.
Ananas sice grilovat můžete bez toho, že byste pokazili jeho chuť, ale dle amerického šéfkuchaře Davida Guase se to rozhodně nevyplatí: „Je to víc práce než užitku. V závislosti na zralosti plodů se ovoce může začít rozpadat. Gril je také nutné předtím důkladně očistit, aby ovoce nenasálo chuť jakéhokoli masa či ryby, které jste tam opékali předtím. A pak budete zase muset důkladně vyčistit gril, až budete hotoví.“
Tortilla se báječně hodí jako příloha k masům, takže si možná i vy pohráváte s myšlenkou, že ji opečete na grilu – jak snadné a rychlé. Newyorský šéfkuchař Julian Medina vás od toho však zrazuje: „Nikdy byste tortilly neměli dávat na gril, učiní je to tvrdými a tuhými. Místo toho použijte plotýnku či planchu, abyste tortilly rovnoměrně zahřáli, plochý povrch jim pomáhá udržovat vláčnost.“
Unsplash.com
Freepik