Přejít k hlavnímu obsahu

Potraviny, které byste nikdy neměli grilovat: Vsadíme se, že jste to určitě porušili

Dokážete vyjmenovat všech pět potravin, které lidé běžně grilují, i když to není správný postup? Obzvláště jedna z nich vás hodně překvapí, vsadíme se, že i vy jste ji zkoušeli na grilu připravovat. Nesprávně zvoleným postupem můžete celý pokrm pokazit. Zjistěte, které potraviny na gril nepatří.

Hamburgery

Grilování hamburgerů můžeme vidět v řadě amerických filmů, a tak nás ani nenapadne, že to není nejvhodnější způsob jejich přípravy. Hamburgery je totiž nejlepší připravovat na kvalitní litinové pánvi. Důvod? Při grilování z nich odkapává tuk a šťáva, z grilu nebudou zkrátka chutnat tak dobře. Bryan Voltaggio, majitel americké steakové restaurace říká: „Můj bratr Michael a já jsme zařadili hamburgery na naše restaurační menu, ale neděláme je na grilu, a to ani doma. Místo toho používáme litinovou desku či pánev se silným dnem. Maso se rovnoměrně osmahne a vy budete mít vždy dokonale šťavnatý hamburger.“

S jeho názorem se ztotožňuje i newyorský šéfkuchař Gray Brooks, který doporučuje: „Negrilujte burgery. V ohni skončí příliš mnoho lahodného hovězího tuku. Když jsou hamburgery rozpálené na plochém povrchu nebo na litinové pánvi, tento tuk se roztaví a pomůže vytvořit opravdu pěknou krustu. Pokud chcete vařit hamburgery na grilu, položte na gril litinový rošt. Můžete je také grilovat spolu s cibulí, to je skvělý způsob, jak hamburger provonět kouřovým aroma.“

Mohlo by se vám líbit

7 nejčastějších chyb, které lidé dělají při pěstování zeleniny: Takto se úrody nedočkáte

I zkušení zahradníci se někdy dopouštějí jedné ze sedmi nejčastějších chyb při pěstování zeleniny. To má pak za následek, že úroda je menší, než by mohla být, zeleninové plody jsou zdeformované a zakrnělé. Zjistěte, čemu se při sázení a pěstování zeleniny vyhnout a mějte letos rekordní sklizeň.
svetzeny.cz

Loupané krevety

U krevet je třeba rozlišovat, zda jsou ve skořápce či loupané. Krevety ve skořápce grilovat můžete, ty loupané však ne, a to ani ty, které jste předtím marinovali. Loupané krevety připravené tímto způsobem budou suché a nedobré. Šéfkuchař Ford Fry se rozčiluje nad tímto častým omylem: „Vidíte to všude a je to hrozné. Maso krevet je příliš náchylné k vysychání, když jej vložíte na horký gril, ať už je marinované či ne. Krevety volají po tom, aby byly jemně a láskyplně vařeny na másle. Pokud někdo trvá na grilovaných krevetách, ať je jemně opeče na přímém ohni a pak je vloží do lázně s máslem.“

Info ikona
Krevety

Slanina

Kdo by nemiloval opečenou slaninu? Možná vás napadlo, že byste mohli vyzkoušet její přípravu na grilu, s kouřovým aroma přece musí chutnat úžasně a bude dokonale křupavá. Ale pozor, grilování slaniny může představovat zdravotní riziko. Pro grilování obecně se nehodí maso nakládané do solných roztoků. Působením žáru se z něj totiž mohou začít uvolňovat rakovinotvorné látky, tuk bude odkapávat do žhavého uhlí a tím může vzniknout kouř plný škodlivin. Je však možné si ke grilu pořídit speciální záchytné misky. Šéfkuchaři se však přiklánějí k tomu, že slaninu je nejlepší připravovat klasicky na pánvi.

Info ikona
Slanina

Ananas

Ananas sice grilovat můžete bez toho, že byste pokazili jeho chuť, ale dle amerického šéfkuchaře Davida Guase se to rozhodně nevyplatí: „Je to víc práce než užitku. V závislosti na zralosti plodů se ovoce může začít rozpadat. Gril je také nutné předtím důkladně očistit, aby ovoce nenasálo chuť jakéhokoli masa či ryby, které jste tam opékali předtím. A pak budete zase muset důkladně vyčistit gril, až budete hotoví.“

Mohlo by se vám líbit

Sezóna léčivých rostlin začíná: Tipy, jak bylinky natrhat ve volné přírodě aby skutečně pomáhaly

Čerstvé bylinky dodají každému pokrmu úžasnou chuť a vůni. Vypěstovat si je můžete buď sama doma na balkoně či zahrádce, nebo podniknout výpravu jako "babka kořenářka" a natrhat si je ve volné přírodě. Jejich sezona totiž právě začíná, tak jděte do toho!
svetzeny.cz

Tortilly

Tortilla se báječně hodí jako příloha k masům, takže si možná i vy pohráváte s myšlenkou, že ji opečete na grilu – jak snadné a rychlé. Newyorský šéfkuchař Julian Medina vás od toho však zrazuje: „Nikdy byste tortilly neměli dávat na gril, učiní je to tvrdými a tuhými. Místo toho použijte plotýnku či planchu, abyste tortilly rovnoměrně zahřáli, plochý povrch jim pomáhá udržovat vláčnost.“

Mohlo by se vám líbit

Šéfkuchaři radí, jak nepokazit domácí grilování: Těchto 6 základních chyb dělá většina lidí

Američtí šéfkuchaři, kteří se specializují na grilování a přípravu masa na ohni prozradili, kterých 6 chyb se lidé nejčastěji dopouštějí při domácím grilování. Zjistěte, které to jsou a připravte příště dokonalé grilované pokrmy pro sebe a své blízké.
svetzeny.cz
Mohlo by se vám líbit

Tyto kuchyňské zlepšováky jsou ve skutečnosti nebezpečné: Mohou způsobit explozi, otravu jídlem i popáleniny!

Internet je plný návodů, které se nám snaží usnadnit běžné situace, které v životě mohou nastat. Bohužel, ne všechny návody na internetu fungují, a co hůř, některé jsou dokonce nebezpečné. Tyto tři návody, které se na internetu šíří, rozhodně sami nezkoušejte. Mohou doma způsobit explozi, nebo si přivodíte otravu jídlem či popáleniny.
svetzeny.cz