Přejít k hlavnímu obsahu

Tyto potraviny byste nikdy neměli dávat do mrazáku

Info ikona
Potraviny, které nepatří do mrazáku

Zatímco většinu potravin lze bez problémů skladovat měsíce v mrazáku, existují výjimky, které by se zamrazovat určitě neměly. Pojďte tyto potraviny objevit společně se Světem ženy a zjistěte, jestli děláte chybu. Schválně - dáváte do mrazáku třeba cuketu? Chyba!

Existují potraviny, které je lepší nezmrazovat

Pokud vaříte hodně často a jídlo vám zbývá, nejlepším řešením je zmrazení. Nemusíte zbytečně vyhazovat jídlo a v domě máte vždy něco k snědku. Přesto existují potraviny, které by bylo lepší do mrazničky nevkládat.

Cuketa, rajče, okurka

Žádné ovoce ani zelenina, které má vysoký obsah vody, by neměla být zmrazena. Výsledkem je velký kus ledu, který po rozmrazení vytvoří z naší zeleniny gumovou nepoužitelnou věc. Zelenina klasicky vydrží v lednici několik dní, pokud ji chcete zamrazit, nakrájejte ji na malé kousky, udrží se potom zmrazená v lepším stavu. Jako pyré lze bez problému skladovat v mrazáku také cuketu, rajče a okurku.

Mléčné výrobky

Pokud chcete k vaření používat pouze potraviny jako jogurt, majonéza, tvaroh nebo zakysaná smetana, můžete vše bez problémů zmrazit. Pokud však chcete tyto potraviny jíst jednotlivě, měly by být čerstvé! Protože při zmrazování mléčných výrobků se ukládá voda, která mění konzistenci a výrobek již nevypadá moc chutně. Sýr naopak v mrazáku ztrácí vlhkost a stane se extrémně suchým. Tvrdý sýr by měl být před zmrazením nastrouhán.

Syrové brambory

Jakmile syrové brambory zmrznou, uvnitř se vytvoří malé ledové krystaly. Když se brambory potom rozmrazí, změkčí se a budou kašovité. Pokud zmrazíte vařené brambory, je to rozhodně lepší varianta než syrové, ale i tyhle budou po rozmrazení malinko měkčí. Nejlepší je brambory skladovat v papírovém sáčku na suchém a tmavém místě (např. v kuchyňské skříňce). Vydrží tam několik týdnů a po uvaření budou lahodné!

Vejce

Syrové vaječné bílky a žloutky, tedy tekutiny ve vejci, se po zmrazení roztáhnou a způsobí prasknutí skořápky. Nejen, že to způsobí velký nepořádek, ale také zajistí, že vejce začne hnít a zanechá ve vaší mrazničce velmi nepříjemný zápach. Ani vařená vejce nejsou vhodná ke skladování v mrazáku. Pokrmy, které obsahují vejce, byste měli jíst hned a ne je dávat do mrazničky.

Potraviny obsahující tuky

Mleté maso, uzeniny, grilované maso nebo ryby můžete bez problémů zmrazit, přesto byste měli věnovat pozornost datu minimální trvanlivosti. Protože tuk zmrzne v mrazáku, a pokud se už bakterie v mase vytvořily, budou se po rozmrazení vesele množit dál.

Newsletter

Svet Zeny logo

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.