Přejít k hlavnímu obsahu

Únava, vyčerpání, trávicí potíže: Signály, že není v pořádku jeden orgán. Bez prevence se potíží může dočkat skoro každý

Mnozí z nás se s příchodem chladného období roku potýkají se zvýšenou únavou, ze které se člověk jen tak nevyspí. Vyčerpání a nechuť cokoli dělat, je dlouhodobým stavem. Důvodem je z velké části snaha organismu adaptovat se na zimu. Jenže nenechme se uchlácholit. Potíže mohou signalizovat i poruchu funkce jater, jejichž správná činnost je nezbytná i pro udržení energetické rovnováhy.

Unavený a bez fyzické a mentální energie je občas každý z nás. Někdy stačí jen ubrat práci, konečně se vyspat, dát si zdravé a výživné jídlo. Problém je, když se neschopnost a nechuť se hýbat, cokoli řešit nebo dělat, stane dlouhodobou záležitostí. Kolikrát máme totiž sklony únavu podceňovat, což je velká chyba, protože může být příznakem jiného onemocnění. Například potíží s játry. „Játra jsou přitom klíčovým orgánem, kterým prochází veškerá krev opouštějící žaludek a střeva, než se dostane do zbytku těla. Zpracovávají nejen živiny, ale také například léky vstřebané ze zažívacího traktu, a mění je do forem, které tělo snáze využije. Udržovat játra v dobrém stavu je proto nezbytné pro celkové zdraví organismu,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák

Únava jako signál potíží s játry

Únava může mít různé příčiny, jednou z nich je porucha funkce jater, která hrají klíčovou roli v detoxikaci organismu. Jak to spolu souvisí? Kdy nejsou v pořádku, hromadí se v našem těle toxiny a další odpadní látky, což vede ke vzniku zmíněných potíží. „Naše játra jsou neustále vystavena zátěži v důsledku zpracovávání toxinů, jako jsou zplodiny metabolismu, environmentální toxiny, alkohol nebo nezdravá strava. Pokud je však tato zátěž příliš velká, může dojít k jejich poškození. Klinické projevy jaterního poškození jsou nespecifické a ve svém počátku nenápadné, jako například únava, vyčerpanost nebo neurčité trávicí potíže,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Mohlo by se vám líbit

Snižte riziko mrtvice a infarktu pomocí tohoto lahodného nápoje: Pijte 2 šálky denně

Až se budete rozhodovat, jestli si dáte ovocný, bylinkový, černý nebo zelený, zvolte tu poslední variantu. Právě zelený čaj je totiž nejen lahodný, ale má i spoustu důležitých zdravotních benefitů. Mimo jiné pomáhá snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění včetně mozkové mrtvice.
svetzeny.cz

Varovný příznak jaterních onemocnění

Únava může být také prvním varovným signálem jaterních onemocnění, jako je například nealkoholová steatóza, známá také jako nealkoholové tukové onemocnění jater. Ta je vzhledem ke své prevalenci jedním z nejčastějších onemocnění dnešní doby. V západních zemích dosahuje odhadovaná prevalence 17-46 % dospělé populace, jak uvádí MUDr. Jan Šťovíček z 2. interní kliniky 2. LF UK a FN v Motole pro magazín Farmakoterapeutická revue. Příznaky přitom nejsou zpočátku nijak výrazné, což může vést k přehlédnutí závažnosti onemocnění.  „Přetrvávající únava by proto měla být vždy důvodem k lékařskému vyšetření, aby se vyloučilo možné onemocnění jater nebo jiné další choroby,“ upozorňuje MUDr. Lazák.  

 

Mohlo by se vám líbit

3 ingredience pro snídani jako klíč k prevenci předčasné demence

Všichni tušíme, že vyvážená a zdravá strava může hrát zásadní roli v prevenci různých zdravotních komplikací. Jednou s těch vážnějších je předčasná demence, která se stává celosvětově rostoucím problémem. Neurologové a odborníci na výživu se shodují, že kvalitní snídaně, obohacená o specifické živiny, může významně podpořit kognitivní funkce a chránit zdraví mozku. Pojďme se tedy podívat, jaké potraviny stojí za to zařadit do snídaně, aby mohla sloužit jako prevence demence. Tato tvrzení jsou podložena studií.
svetzeny.cz

Prevence a úprava životního stylu je klíčová

Prevence a léčba únavy, která může souviset s játry, by se obecně měla týkat zejména životního stylu. Jeho součásti by měla být vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty. Z jídelníčku byste měli škrtnout (nebo v něm alespoň výrazně omezit) tučná a smažená jídla, uzeniny a cukry a také všechny polotovary, přesolené, konzervované a průmyslově zpracované potraviny. Samozřejmostí je vyloučení alkoholu, kouření a toxických návykových látek. A co játrům naopak prospívá? Vyplatí se do stravy zařadit potraviny obsahující sloučeniny, které prokazatelně zlepšují jaterní enzymy, chrání játra před hromaděním tuku a snižují zánět a oxidační stres. Patří mezi ně zejména olivový olej, česnek, ořechy, avokádo, borůvky, červená řepa, ale také například tučné ryby, jako je losos a makrela.
„Olivový olej, avokádo, ořechy nebo tučné ryby jsou skvělou volbou, protože jsou bohaté na zdravé tuky a antioxidanty, které chrání jaterní buňky před poškozením volnými radikály a zároveň podporují regeneraci jaterních buněk, čímž pomáhají snižovat hladinu tuku v játrech a následný zánět,“ vysvětluje MUDr. Lazák.  

Pro podporu regenerace jater a zlepšení jejich funkce jsou účinné také esenciální fosfolipidy, které pomáhají obnovovat membrány jaterních buněk. Tyto látky jsou obsaženy v některých volně prodejných lécích, jako je například Essentiale® 300 mg, a mohou významně přispět ke zlepšení celkového stavu jater

Čtěte také: Superpotravina, na kterou nedá dopustit Amal Clooney, je na míru ušitá ženám. Vyladí menopauzu i rozhozenou psychiku

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + FÉN REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + FÉN REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit