Přejít k hlavnímu obsahu

Tohle se stane s vaším tělem, když budete jíst jedno jablko denně

V angličtině existuje jedno známé rčení, které zní „An apple a day keeps a doctor away”. V překladu to znamená, že jablko denně zajistí, že bude člověk zdravý a nemusí tak k lékaři. Napadlo vás ale někdy, proč jsou jablka tak prospěšná vašemu zdraví? A nejen zdraví, ale i mysli! Toto se s vaším tělem stane, pokud budete jíst jablko každý den.

Mnoho zdravotních výhod jablek plyne z faktu, že obsahují bohaté množství fytochemikálií, včetně kvercetinu, katechinu, floridzinu a kyseliny chlorogenové, což jsou silné antioxidanty. Tyto látky s antioxidačním účinkem přispívají k rozkládání a neutralizaci škodlivých volných radikálů v našem organismu. Volné radikály mohou narůstat v důsledku různých faktorů, jako je pobyt ve znečištěném ovzduší a přirozený proces stárnutí. Začlenění potravin s vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou jablka, do vaší stravy může pomoci odvrátit hromadění volných radikálů a přispět k celkovému zlepšení zdraví.

Jablka skvěle hydratují a pomáhají s hubnutím

Jelikož přibližně 85% jablka tvoří voda, v podstatě můžeme jejich konzumaci zařadit do denního pitného režimu. Pokud tedy budete jíst jablka pravidelně, dostanete do vašeho těla spoustu vody, antioxidantů a vitamínů. Dalším velkým benefitem je také fakt, že jablka obsahují velké množství vlákniny. To znamená, že jakmile sníte jablko, zpomalí se vám trávení a po jeho konzumaci se budete cítit sytě. Tím se vyhnete zbytečnému přejídání a hlad dostanete až za delší dobu.

Jablka podporují zdraví střev

Zmíněná vláknina, která je v jablkách obsažena, má blahodárné účinky i v dalších směrech. Typ vlákniny obsažený v jablkách jménem pektin totiž funguje jako skvělé probiotikum, které skvěle vyživuje dobré bakterie ve vašich střevech. Střevní mikroflóra hraje v celkovém fungování těla a zdraví zásadní roli, a proto je dobré o ni pečovat nejlépe jak umíme.

Podle výživového poradce byste neměli jíst banány k snídani. Proč?

Každý z nás to zná – ráno spěcháte, nestíháte, ale v žaludku vám kručí tak, že máte pocit, že byste snědli celou lednici. Na pořádnou snídani není čas a tak sáhnete po rychlém a zdravém řešení, které se zdá být ideálním - po banánu! Jenže banán není tak optimální možností, jak si asi myslíte. Podle výživového poradce byste je k snídani jíst vůbec neměli. A proč tomu tak je?
svetzeny.cz

Ochranu mozku a paměti zaručí konzumace jablek

Americká studie z roku 2014 potvrdila, že konzumace jablek vysoce chrání mozek před Alzheimerovou chorobou a ztrátou paměti a to až o 75%. Netýká se to pouze konzumace jablek, ale také pití jablečné šťávy. Jablka totiž obsahují sloučeninu zvanou fisetin. Ten má blahodárné účinky i v boji proti rakovině a cukrovce, avšak teprve nedávno se přišlo na to, že zdárně bojuje i proti chorobám, které mohou postihnout fungování mozku a paměti.

Jablka jsou prospěšná pro srdce

Pravidelná konzumace jednoho průměrně velkého jablka každý den může přispět ke snížení krevního tlaku, cholesterolu a zánětlivým onemocněním, což přispívá k udržení zdravého srdce. Pokud můžete, jezte i slupku jablek, protože vláknina a polyfenoly obsažené ve ní mají pozitivní vliv na zdraví srdce.

Jablka pomohou udržet astma na uzdě

Podle výzkumu zveřejněného v časopise Nutrition Journal existuje spojení mezi konzumací jablek a nižším rizikem výskytu astmatu. Zároveň se zaznamenala zvýšená funkce plic. Odborníci předpokládají, že zmíněné fytochemikálie pravděpodobně vykazují protizánětlivé vlastnosti v plicích a dýchacích cestách, což vede ke snížení sípání a dalších symptomů spojených s astmatem. Astmatikům tak jablka mohou pomoci k lepšímu dýchání, čímž se může snížit nutnost celkové medikace.

Zdroj článku