Přejít k hlavnímu obsahu

Studie: Potraviny, které se při cukrovce nedoporučují, ale přesto se jich nemusíte vzdát

Cukrovka je obecně spojována se zákazem konzumace se zákazem sacharidů. Jenže to není tak jednoduché. Řeč totiž není o úplném vynechání sacharidů jako takových. Které je nutné opravdu ze stravy vyloučit a které jsou naopak pro vaše zdraví důležité?

Při diabetu je důležité kontrolovat jídelníček tak, aby v něm nechyběl vyvážený příjem všech základních složek potraviny, což jsou tuky, cukry (sacharidy) a bílkoviny, a to v pravidelných časových intervalech. Podstatou dietního režimu diabetiků je snížení glykemického indexu potravin. Jde o to vyvarovat se potravinám, které krevní cukr rychle zvýší, a naopak se soustředit na ty, jež ho udržují v žádoucí hladině. Při diabetu totiž tělo nevytváří dost hormonu inzulínu na to, aby dokázalo přemíru cukru v krvi zpracovat. 

Vyškrtnout ze stravy byste tedy měli jednoduché cukry. Ty jsou totiž jen jakousi podmnožinou obecného pojmu "sacharidy". Patří sem bílý cukr a vše, co ho obsahuje. Tedy cukrovinky, sušenky, sladké a bílé pečivo, kompoty, marmelády, müsli, ale také ochucovadla (například kečup, hořčice, majonéza). Nežádoucí jsou také polotovary a průmyslově zpracované potraviny.

Existují i další potraviny, které se obecně při diabetu příliš nedoporučují, ale přesto se jich nemusíte obávat. Které to jsou?   

Brambory mohou být součástí jídelníčku při cukrovce

Brambory obsahují velké množství polysacharidu škrobu, ale nabídnou i bílkoviny a vlákninu. Největší množství vlákniny se skrývá ve slupce, proto je ideální, když si dáte pečené či vařené brambory ve slupce. Zapomeňte ale na smažené hranolky, jež jsou zatíženy velkým množstvím nasycených tuků a sodíku.

Při cukrovce si  můžete dopřát těstoviny

Ano, obsahují sice rafinované cukry, ale zároveň také škrob, který naše tělo tráví pomaleji, což nevede k velkému zvýšení glukózy v krvi. Dokazuje to studie z roku 2022 publikovaná v časopise Journal of Nutrition, která zkoumala reakci glukózy v krvi po konzumaci tří různých potravin - těstovin, chleba a kuskusu vyrobených z pšeničné mouky a vody. Výsledky ukázaly, že těstoviny vedly k nižší hladině glukózy v krvi a inzulinové odezvě, než chléb nebo kuskus, přestože byly vyrobeny ze stejných surovin a konzumovány ve stejném množství. Samozřejmě je důležitá porce, kterou sníte, ostatně tak je tomu u všech potravin. Ideální je dopřát si těstoviny v kombinaci se zeleninou, zdravými rostlinnými tuky a bílkovinami.

Zdraví: Stav ledvin odhalí barva moči. Spolehlivě vám diagnostikuje cukrovku, infekci i míru hydratace

Moč je velmi užitečným diagnostickým nástrojem již od samého počátku medicíny. Dokáže například odhalit infekci močových cest, cukrovku či problém s ledvinami, nebo může určit míru vaší hydratace. Přečtěte si, jakou barvu by vaše moč měla mít a co může znamenat její jiné zabarvení, nebo když se v moči objeví krev.
svetzeny.cz

Sušené ovoce můžete konzumovat i při cukrovce

Sušené ovoce je často považováno za příliš sladké na to, aby bylo povoleno v dietě vhodné pro diabetiky. Některé druhy sušeného ovoce, které neobsahují přidané cukry, však mohou být výživným a vhodným výživovým doplňkem, ovšem i zde je samozřejmě důležité hlídat si velikost porcí.

Příkladem jsou sušené švestky. Obsahují vlákninu, jež přispívá ke zdravé hladině krevního cukru. Navíc mají nízký glykemický index, jak uvádí studie Nutrition Research in 2019. Autoři také upozorňují, že sušené švestky mohou díky vysokému obsahu sorbitolu také zvyšovat citlivost na inzulín.

Pravidelným pohybem lze předejít cukrovce nebo vysokému tlaku: Vyzkoušejte jednoduché cvičení

Proč bychom měli pravidelně cvičit? Většina lidí vidí výhodu v pevné a štíhlé postavě a dobrém životním stylu. Pohyb ale přináší mnoho dalších benefitů. Jedním z nich je také to, že slouží jako prevence před vážnými nemocemi, jako jsou například cukrovka, vysoký tlak a další. Co byste rozhodně měli dělat pravidelně?
svetzeny.cz

Při cukrovce si můžete pochutnat i na cereáliích

Podobně jako v případě sušeného ovoce, i zde je potřeba vybírat vhodné druhy. Studujte složení a vyhněte se cereáliím s vysokým obsahem cukru, umělých barviv a aromat a sáhněte po celozrnných variantách bohatých na vlákninu. Vhodné jsou například cereálie obsahující oves. Tato obilovina obsahuje beta-glukany, které jsou známé svou schopností snižovat hladinu cukru i inzulínu v krvi. Metaanalýza z roku 2021 publikovaná v časopise Journal of Nutrition ukázala, že konzumace ovesných vloček byla spojena s významným snížením hladiny glukózy v krvi po jídle. 

Pokud si při dietním režimu dopřáváte cereálie, zkuste do misky přidat lněné semínko, chia semínka nebo ořechy, které obsahují vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny a potenciálně pomáhají kontrolovat hladiny glukózy v krvi.

 

5 nejhorších potravin pro vaší imunitu: Alkohol vám uškodí, úplně nejhorší je však jiná potravina

Lidské tělo funguje jako dobře namazaný stroj, ale pouze případě, že všechno funguje tak, jak má. Jakmile je v těle nějaký zdravotní problém, může to mít vliv na řadu věcí. Všude je tolik bakterií a virů, které se neustále snaží útočit na vaše tělo. To však okolo sebe má pevný štít ve formě imunitního systému, který je nutno posilovat a pečovat o něj. Například správnou stravou. Víte, jaké jsou nejhorší potraviny pro imunitu?
svetzeny.cz

Při cukrovce pomůže sacharidy počítat aplikace

Pacientům s diabetem může pomoci počítat množství makronutrientů například aplikace Kalorické tabulky. V premium verzi je nejen sekce sacharidy, ale také samostatná sekce cukry. Cukry jsou totiž pouze součástí širšího pojmu sacharidy. Diabetici si také mohou díky Premium verzi v Kalorických tabulkách přidávat záznamy o hladině cukru v krvi, které si aktuálně naměří

Zdroj článku