Přejít k hlavnímu obsahu

Proč byste je měli jíst častěji? Fazole jsou levnou superpotravinou. Chrání střeva, odkyselují organismus a pomáhají při hubnutí

Snažíte se jíst zdravě, ale nad cenami ovoce, zeleniny a superpotravin se občas orosíte? Zatímco mnohé exotické superpotraviny jsou finančně nákladné, navíc se často dovážejí z druhého konce světa, což může ovlivnit jejich kvalitu a chuť, existuje plodina plná živin, které se dobře daří i u nás, a odráží se to mimo jiné i v její cenové dostupnosti.

V české kuchyni má své místo po generace, ale často zůstává nedoceněná. Přitom jde o potravinu, která prospívá nejen trávení a imunitě, ale také postavě, jak říkají studie. Řeč je o fazolích, dostupné a levné plodině plné zdraví prospěšných látek. 

Skutečná superpotravina ze zahrádky

Fazole patří mezi luštěniny s výjimečně vysokým obsahem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku, ale i antioxidantů. Neobsahují téměř žádný tuk a mají nízký glykemický index, což z nich činí ideální potravinu pro osoby s cukrovkou, inzulinovou rezistencí i ty, kdo chtějí zhubnout bez hladovění.

Proč se fazole vyplatí jíst pravidelně?

Fazole patří mezi nutričně nejhodnotnější potraviny a jejich pravidelná konzumace přináší řadu zdravotních benefitů. Dle výzkumu jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů, vitamínů skupiny B, železa, hořčíku i draslíku. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi a přispívají k rovnoměrnému uvolňování energie, což je ideální pro prevenci inzulinové rezistence a cukrovky 2. typu. Fazole navíc podporují zdravé trávení, dlouhodobý pocit sytosti a mohou pozitivně ovlivňovat střevní mikrobiom. Dle studií publikovaných v Nutrients a The American Journal of Clinical Nutrition pravidelná konzumace luštěnin jako fazole může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění i některých typů rakoviny. Pro vegetariány a vegany představují zároveň výborný způsob, jak doplnit potřebné živiny bez živočišných produktů.

Pojďme se na benefity fazolí podívat postupně.

1. Podpora trávení a zdravých střev

Vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhá regulovat zažívání, předcházet zácpě a podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Ty jsou klíčové pro imunitu i psychickou pohodu, dle různých výzkumů mají protizánětlivé účinky a přispívají k celkovému zdraví nejen trávicího traktu.

Vlákninová dieta: Příjem vlákniny zlepší vaše trávení, ale i váhu

2. Přirozená detoxikace a odkyselení těla

Strava bohatá na rostlinné potraviny, včetně fazolí, může pomoci udržovat zdravou acidobazickou rovnováhu. Fazole pomáhají vyrovnávat překyselené vnitřní prostředí, a tím přispívají k prevenci chronických zánětů. Fazole navíc obsahují bioaktivní sloučeniny, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a saponiny, které mají protizánětlivé účinky. Zejména černé a pinto fazole mají dle výzkumů silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Mohlo by se vám líbit

Superpotravina, na kterou nedá dopustit Amal Clooney, je na míru ušitá ženám. Vyladí menopauzu i rozhozenou psychiku

Doma pokulháváte s úklidem, děti už na sebe zase ječí, těžko nacházíte čas na hezkou chvilku s partnerem a navíc na vás dotírají plíživé potíže související s menopauzou? Zařaďte to jídelníčku superpotravinu, která vás podrží právě v těchto náročných životních situacích.
svetzeny.cz

3. Pomocník při hubnutí

Vysoký obsah bílkovin a vlákniny zajišťuje delší pocit sytosti. Pravidelné zařazení fazolí do jídelníčku tak pomáhá snížit chuť na sladké a tlumí nutkání přejídání, a přitom dodává tělu energii pomalu a rovnoměrně.

4. Prevence civilizačních chorob

Pravidelná konzumace fazolí může díky obsahu antioxidantů, flavonoidů a minerálů přispívat k nižšímu riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění, vysokého krevního tlaku i některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva.

Mohlo by se vám líbit

Přírodní zázraky pro vaše zdraví a jejich neuvěřitelná uzdravující síla: Zařaďte do jídelníčku těchto 5 superpotravin!

Pořád se tak nějak necítíte ve své kůži a podrážděnou máte nejen pleť, ale i chování? Máme pro vás pár přírodních medicín. Jsou nabité vitamíny a dokáží léčit všemožné neduhy a zahnat i depresi.
svetzeny.cz

Jak fazole správně připravit?

Před vařením je důležité fazole důkladně namočit, ideálně přes noc, aby se snížil obsah oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Následným vařením a případně přidáním bylinek, jako saturejky, kmínu či zázvoru, podpoříte lepší stravitelnost.

Inspirace do kuchyně

Fazole můžete využít na desítky způsobů. Zkuste je do polévek a salátů, do zeleninových gulášů či jako náhradu masa v tacos. Snadno najdou využití jako základ výživných pomazánek, zkuste např. bílou fazoli s česnekem. V kombinaci s rajčaty, česnekem a olivovým olejem z nich snadno připravíte specialitu v duchu středomořské kuchyně.

Fazole zkrátka nejsou obyčejné luštěniny, jsou to skutečné nutriční poklady. Při pravidelné konzumaci podporují zdraví střev, odkyselují tělo, pomáhají při regulaci váhy a zajišťují dlouhodobý pocit vitality. A navíc jsou dostupné pro každého.

Mohlo by se vám líbit

Víte, co udělá s vaším tělem jedno jablko denně? Vyzkoušejte to, jablko je zásobárnou vlákniny

Možná to zní jako klišé, ale věřte, že obyčejné jablko, které stojí pár korun, dokáže s vaším tělem hotové divy. Žádné drahé superpotraviny ani módní diety – tohle šťavnaté ovoce máte na dosah ruky a skrývá v sobě vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Víte, co udělá s vaším tělem jedno jablko denně? Vyzkoušejte to, jablko je totiž jako "vlákninová bomba"!
svetzeny.cz
Zdroj článku
×