Přejít k hlavnímu obsahu

4 návyky, u kterých je vědecky dokázáno, že zvyšují riziko rakoviny: Vyhněte se tábaku a začněte sportovat!

Info ikona
Rakovina

Při každodenním shonu je snadné zanedbávat své zdraví. Věci jako cvičení, zdravé stravování a zvládání stresu jdou stranou, protože si řeknete, že se o ně budete starat později, až budete mít čas, ale kdy to bude? Podle Světové zdravotnické organizace jsou rizikové faktory životního stylu, jako je kouření, pití alkoholu, nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny, zodpovědné až za 40 % případů diagnózy rakoviny. Přečtěte si, s jakými každodenními návyky byste měli přestat, abyste snížili riziko vzniku rakoviny a zvýšili své šance na dlouhý a zdravý život.

Pátrání po příčinách vzniku rakoviny trvá již po staletí. První badatelé tvrdili, že rakovina je přirozeným důsledkem stárnutí. Domnívali se, že jak buňky degenerují a některé z nich se jednoduše stávají zhoubnými. Jiní tvrdili, že rakovina je dědičná, a začali zkoumat genetiku. Pak někteří začali uvažovat o chemických souvislostech, zatímco jiní se ptali, zda za to nemohou viry nebo bakterie. Nakonec se stala populární teorie podráždění a vědci se začali snažit identifikovat dráždivé látky – například tabák a uhelný dehet, které by u laboratorních zvířat způsobily rakovinu.

Metličkové žilky: Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Metličkové žilky jsou tenké cévní pavučinky vyskytující se nejčastěji na stehnech a lýtkách. Metličky nebo také microvarixy si můžete nechat odstranit pomocí laseru. Ten ale bohužel nezaručí, že se po čase neobjeví žilky nové. Proč metličky vznikají a jak jim předcházet?
svetzeny.cz

Nicméně po důkladném pátrání jsou si vědci jisti, že s rakovinou může souviset mnoho faktorů. Tyto faktory, včetně mnoha dalších možných příčin vzniku rakoviny, které navrhli vědci zabývající se výzkumem rakoviny, jsou považovány za rizikové faktory a je třeba se mít před nimi na pozoru. Mezi tyto rizikové faktory patří stravovací návyky, životní styl, životní nebo pracovní prostředí, genetika a mnoho dalších. Podívejte se na výčet několika špatných návyků, které mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Stravování nezdravou stravou

Toto je možná jeden z nejdůležitějších návyků, na který je třeba se zaměřit, když chcete snížit riziko vzniku rakoviny. Jezte stravu bohatou na ovoce a zeleninu, výživově hodnotnou obsahující živiny a vyhýbejte se červenému masu a zpracovaným potravinám. Čemu byste se dále měla vyvarovat, jsou limonády a umělá sladidla. K pití pokud možno volte vodu. I když některé studie ukazují souvislost mezi konzumací nezdravých potravin a rizikem vzniku rakoviny. Minimálně nemůžete popřít, že zdravý imunitní systém pomůže celkově předcházet onemocněním.

Proč hubnete pomalu? Nemusí za tím být jen špatné jídlo nebo pití

Chcete hubnout, ale stále vám to nejde nebo jde, ale na váš vkus moc pomalu? Jak hubnutí trochu popostrčit, aby bylo rychlejší? Možná budete překvapení, ale bude to chtít vyřadit jednu věc před spaním. A jídlo ani pití to není.
svetzeny.cz

Nedostatečné cvičení

Péče o tělo je pro celoživotní zdraví zásadní. Podle časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise některé důkazy naznačují, že sedavý způsob života může zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Cvičit byste měli alespoň jednu až tři hodiny týdně v závislosti na intenzitě cvičení. Pokud máte sedavé zaměstnání, je obzvláště důležité zajistit si dostatek pohybu.

Přílišné pití alkoholu

Konzumace nadměrného množství alkoholu výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Přestože existuje mnoho podezřelých karcinogenů, alkohol patří mezi ty nejznámější. Kromě toho je prokázáno, že alkohol způsobuje onemocnění jater, vysoký krevní tlak a úzkost a deprese. Pokud je to možné, vylučte konzumaci alkoholu nebo pijte s mírou.

Nemoci podle krevních skupin: Nuly se dožívají nejvyššího věku, béčka mají neklidnou mysl

Známe nazpaměť své telefonní číslo, adresu, ale pokud se nás někdo zeptá, jakou máme krevní skupinu, většinou tápeme. Ta však bývá jedním z klíčových faktorů, kdy můžeme identifikovat predispozice k určitým nemocem, ale také si podle ní určit skladbu vhodných potravin.
svetzeny.cz

Genetika

Podle definice je rakovina skutečně onemocněním genů. Geny jsou velmi malé molekuly v našich buňkách, které určují téměř vše v našem těle. Geny, které řídí genetiku a dědičnost každé buňky, jsou navlečeny jako korálky na náhrdelníku podél buněčné DNA v jádře. Řada nejčastějších druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, tlustého střeva, vaječníků a dělohy, se v některých rodinách opakuje z generace na generaci. Kromě toho mohou určité genetické faktory předurčovat člověka k určitým druhům rakoviny.

Kouření

Kouření cigaret je nejvýznamnější a celosvětovou příčinou rakoviny plic a hlavní příčinou úmrtí u mužů i žen. Kouření je také příčinou většiny rakovin hrtanu, dutiny ústní a jícnu. Kromě toho je vysoce spojeno se vznikem a úmrtím na rakovinu močového měchýře, ledvin, slinivky břišní a děložního čípku. Zdravotní rizika spojená s kouřením cigaret se netýkají pouze kuřáků. Vystavení tabákovému kouři v prostředí výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic i u nekuřáků.

Vyhněte se škodlivým faktorům, které ničí vaše zdraví
Zdroj článku