Přejít k hlavnímu obsahu

Štědrovečerní menu jako past: Smažená jídla přinášejí pro vaše tělo zdravotní rizika

Jen málokdo si dovede štědrovečerní večeři představit bez smaženého kapra či řízku a bramborového salátu. K tomu připočítejte ještě vinnou klobásu, chlebíčky, cukroví, štrůdl, vaječný koňak a další laskominy a kaloricky jste na astronomických číslech z hlediska kalorií. A nejen že je tohle jídlo všechno, jen ne dietní, ale dokáže také pořádně potrápit naše trávení a přivodit i další potíže. Jaký dopad má tato kombinace smažených a tučných jídel na zdraví?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Tradice štědrovečerního menu, jak ho známe dnes, není tak dlouhá, jak se může zdát. Naši předkové hlavně na venkově jedli na Štědrý večer ještě v 19. století houbového kubu omaštěný hrách na sladko s perníkem, bramborovou polévku a oplatku s medem nebo vánočku. A vzhledem k tomu, že měli mnohem více pohybu než my, rozhodně netrpěli obezitou.

Smažený kapr v klasickém trojobalu se rozšířil až na začátku 20. století, majonézový salát si získal popularitu až za socialismu. Ještě za první republiky se připravoval často jen z vařených brambor, cibule, oleje a octa. Dnes jsou moderní různé zdravější varianty svátečních jídel včetně cukroví, jež snižují nejen jejich kalorickou hodnotu, ale také případné zdravotní obtíže, které může jejich konzumace přinést.

Mohlo by se vám líbit

7 potravin, které se zdají být zdravé, ale není tomu tak. Odborníci vysvětlují jejich úskalí

Když máte chuť na něco lehkého, zdravého, co podpoří vaše zdraví a kondici, mnoho z nás sáhne po tom, co má na obalu hory a lesy, nejlépe ještě s nápisem fitness nebo bio. Jenže za touhle přírodní idylkou se často skrývá i potravina plná cukru a dalších nezdravých ingrediencí. Bohužel ne všechno, co se tváří jako naprosto zdravé, je skutečně pro zdraví tak přínosné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jestliže se nechcete nechat napálit, podívejte se na zoubek největším dietním chameleonům.
svetzeny.cz

Smažený kapr je zdravý jen z poloviny

Řeklo by se, že kapr je ryba a jako takový je tedy z výživového hlediska v pořádku. Rybí maso je samo o sobě skutečně zdravé, protože obsahuje hodně omega 3 nenasycených kyselin, bílkovin a dalších důležitých živin. Ovšem úprava smažením v trojobalu z něj dělá nezdravou kalorickou bombu. Smažené jídlo obecně také přitěžuje našemu trávení, hlavně pak žaludku a žlučníku. Může vás tedy potrápit pocit plnosti, nadýmání, průjem nebo naopak zácpa, obzvlášť, když takových dobrot jídel víc v během několika dní.

Naše tělo totiž tráví jídlo plné tuku dlouho a složitě. Pokud smažíte na nekvalitním oleji, který se rychle přepaluje, vystavujete své tělo působení karcinogenních látek, jež vznikají, když zahřívání přesáhne kouřový bod. Přepálený tuk je také zdrojem trans mastných kyselin, které vedou ke zvyšování cholesterolu, rizika srdečních chorob, obezity a cukrovky, což dokazují odborné studie.

Pozor na kosti

Zdravotním rizikem štědrovečerního hodování může být i zaseknutá rybí kostička. Může způsobit nejen bolest pocit dušení a podráždění sliznice krku, ale i kašel a v horším případě i poranění zánět. To pokud se nevytáhne včas. Většinou se vám ji podaří vytáhnout nebo „zajíst“ měkkým jídlem, třeba kouskem chleba nebo bramborou, případně se vydejte na pohotovost.

Mohlo by se vám líbit

Nedaří se vám zhubnout? Cukry, které ničí vaši snahu, číhají v tvarohu, mléce i cereáliích

Snažíte se shodit pár kilo, ale ručička váhy se stále nehýbe? Možná jsou na vině cukry, které se ukrývají leckdy v potravinách, kde byste je rozhodně nečekali v tak velkém množství. Podívejte se, jaké potraviny byste měli konzumovat během redukce váhy s rozvahou a kterým se vyhýbat úplně.
svetzeny.cz

Vinná klobása se tváří nevinně

Oblíbená pochoutka z vepřového masa, kterou si o Vánocích dopřává mnoho lidí, také není ze zdravotního hlediska úplně v pořádku, obzvlášť, když si ji upravíte smažením. To se potom k výše uvedeným rizikům smažených jídel přidává ještě fakt, že jde o uzeninu plnou soli, tuku a dalších aditiv pro zvýraznění chuti.

Cukroví a vánočka

Oblíbené a tradiční pochoutky jsou opět velmi kalorické, takže je určitě na místě nepřehnat to s jejich množstvím. Stačí si je dva tři dny dopřávat bez omezení a klidně můžete přibrat dvě tři kila. Jde o potraviny plné cukru a tuku, které mohou opět způsobit také podráždění žlučníku a žaludku a další trávicí potíže, ale často i pálení žáhy.

Pochutnejte si s rozumem

Vánoční svátky mají být o radosti a setkávání, ke kterému dobré a tradiční jídlo patří. Pochutnejte si na tom, co máte rádi, ale snažte se hodovat rozumně a s mírou. Pak se vám nestane, že byste museli řešit zdravotní problémy nebo povánoční kila navíc.

Čtěte také: Cukrovku můžete přemoci pohybem. Zjistěte, jak na to! Jednoduché kroky dokážou zázraky

Zdroj článku
×