Přejít k hlavnímu obsahu

Pozor na zápach: Jaké potraviny mohou způsobovat nepříjemný tělesný odér?

Info ikona
Jaké potraviny mohou způsobovat nepříjemný odér

Tělesný zápach je způsoben směsicí bakterií a potu, který ulpívá na kůži. Ač pot sám o sobě nezapáchá, spolu s bakteriemi vytváří nepříjemný pach, kterému se snažíte zabránit. Vliv na to mohou mít také hormony, infekce, léky nebo třeba jídlo, které jíte. Na jaké jídlo si dát pozor?

Když se dostává pot do kontaktu s bakteriemi na kůži, začíná zapáchat. Výsledkem toho je, že se takzvaně “cítíte”. A děláte vše proto, aby zápach nebyl cítit. Tělesný zápach může být sladký, kyselý nebo třeba kyselý jako cibule. Pot může páchnout z mnoha důvodů. Například vlivem některých léků, doplňků stravy, nějakým onemocněním nebo třeba i tím, co jíte. Jíte-li jídlo bohaté na síru, může se u vás určitý tělesný zápach objevovat. Síra pak zapáchá podobně jako zkažené vajíčko. Jaké potraviny mohou mít vliv na nepříjemný zápach?

Zelenina s vysokým obsahem síry

Jde o zeleninu, která v sobě má vysoký obsah síry a právě ta může mít za následek nepříjemný zápach. Může mít vliv nejen na tělesný zápach, ale také zápach z úst nebo nepříjemný zápach moči. Mezi tuto zeleninu patří například jarní cibulka, česnek, pórek, cibule a další. Může to být také brukvovitá zelenina. I tak je však dobré úplně ji nevyřazovat ze svého jídelníčku, má mnoho příznivých výhod pro lidské tělo.

 

Alkohol

Některé druhy alkoholických nápojů obsahují například acetáty nebo kyselinu octovou, což může být vylučováno do vašeho potu. Proto pozor v jaké míře je konzumujete. Když je váš pot kyselý, může to zanechávat charakteristickou vůni a všem to dává najevo, kde jste strávili večer. Dáte-li si skleničku občas, dá se to zvládnout a dobrá sprcha a deodorant to zvládnou, horší je pravidelná nebo nadměrná konzumace.

Červené maso

Konzumace masa může mít vliv na pot a zejména toho červeného. Jeho nadměrná konzumace může způsobovat nadýmání nebo nepříjemně páchnoucí stolici. Obecně nadměrná konzumace masa může způsobovat nepříjemný zápach, který se promítne nejen do nadýmání, ale také například do zapáchajícího potu.

 

Kořeněná jídla

Kořeněná jídla obecně mohou způsobovat zápach, který prosakuje z vašich pórů, ovlivní negativně tělesný zápach. Do takových jídel patří například cibule nebo česnek, ale také různé druhy koření. Obvykle v nich najdete síru, která má vliv na odér nejen potu, ale například také zápach z úst nebo nepříjemně páchnoucí moč. Patří zde například také kmín, kajenský pepř, křen a mnoho dalšího.

Chřest

je považován za přírodní diuretikum, které podporuje ledviny a močový měchýř. Obsahuje v sobě síru což může ovlivnit zápach moči. Tento nepříjemný odér se může dostávat také do potu nebo pórů, které mohou působit, že jste nepříjemně cítit.

 

Zdroj článku