Přejít k hlavnímu obsahu

Snídat, nebo nesnídat? Odborníci nemají jasno. S věkem se intervaly mezi jídly prodlužují

Už v dětství jsme slýchali, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, protože nastartuje metabolismus a dodá nám energii. Dnes se ale množí názory, že to s tím jídlem hned po ránu tak žhavé není. Pokud vám hned po probuzení kručí v břiše, žádné dilema řešit nemusíte. Otázka ale zní, jestli je špatně, když snídani vynecháte a vyrazíte vstříc povinnostem celého dne s prázdným žaludkem.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Pokud jde o jídlo, jeho množství, skladbu a frekvenci, je velmi těžké něco paušalizovat. „Každý jsme jiný, náš organismus má různé potřeby. Je ale fakt, že tělo během noci spotřebovává velké množství energie na růst a regeneraci,“ vysvětluje pro BBC dietoložka Sarah Elder s tím, že vyvážená snídaně nám pomáhá doplnit energii, bílkoviny a vápník, které jsme během noci spotřebovali. Existuje mnoho odborných názorů, které důležitost snídaně potvrzují, nebo naopak zpochybňují.  

S věkem se zpomaluje metabolismus

Mladší organismus zpravidla vyžaduje pravidelnější a častější přísun energie. Máme zkrátka potřebu jíst častěji a také toho sníme ve výsledku víc, než ve starším věku. Po padesátce a pak později v seniorském věku se přirozeně zpomaluje metabolismus, takže pomaleji trávíme a nemáme tak často hlad. Také nám stačí k jídlu mnohem menší porce, než v mládí. To znamená, že ranní hlad nemusí být tak výrazný jako dřív a vynechání snídaně nemusí mít na organismu žádný negativní dopad. Naopak, delší pauzy mezi jídly mohou tělu prospět. Podporují detoxikační procesy, snižují zánětlivost a mohou dokonce přispívat k lepší regulaci hmotnosti. To vše za předpokladu, že je člověk zdravý.

Mohlo by se vám líbit

Zrychlete svůj metabolismus i po padesátce díky jednoduchým tipům. Více tekutin je jen základ

Po padesátém roce života se metabolismus mnoha lidí zpomaluje, což může vést k nárůstu hmotnosti a dalším zdravotním komplikacím. Naštěstí existuje několik snadných způsobů, jak můžete podpořit váš metabolismus a zůstat zdraví a štíhlí i nadále. Přečtěte si jednoduché tipy, jak zrychlit váš metabolismus i po padesátce, ačkoliv je důležité si uvědomit, že každý člověk je jedinečný a může vyžadovat individuální přístup k výživě a cvičení.
svetzeny.cz

Proč bychom měli snídat?

Proč se vlastně tolik řeší, jestli je snídaně důležitá? Nejvíce odborníky zajímá jejich souvislost s obezitou. Vědci mají různé teorie o tom, proč mezi těmito dvěma jevy existuje souvislost, ostatně na toto téma byla provedena řada výzkumů. Přehled 45 studií z roku 2020, které se zabývaly vztahem mezi snídaní a obezitou, potvrdil, že vynechávání snídaně zvyšuje její riziko. Stejný účinek byl zjištěn jak u dospělých, tak u dětí.

Bylo také zjištěno, že snídaně ovlivňuje více než jen váhu. Vynechávání snídaně je spojováno s 27% zvýšením rizika srdečních onemocnění, 21% zvýšením rizika cukrovky typu 2 u mužů a 20% zvýšením rizika cukrovky typu 2 u žen.

Mohlo by se vám líbit

Cvičení s lehkými činkami: Tři sestavy, které zrychlí metabolismus, zpevní figuru a chrání po padesátce vaše kosti

Lehké činky mohou být skvělým pomocníkem při domácím posilování. Jsou ideální nejen pro zpevnění postavy, ale i pro podporu metabolismu a spalování kalorií. Pokud se cvičí správně, s vědomým dechem a plynulým pohybem, přinášejí viditelné výsledky bez rizika přetížení kloubů. Nabízíme vám hned tři jednoduché sestavy.
svetzeny.cz

Proč snídani vynechat?

V posledních letech se stále více množí názory, že je vlastně v pořádku snídani vynechat samozřejmě ve chvíli, kdy nejste diabetik či nemáte jiné metabolické onemocnění. „Nedávno byl publikován systematický přehled randomizovaných kontrolovaných studií, které sledovaly změnu v hmotnosti dospělých v závislosti na snídani anebo jejím vynechání. Nebyl uveden žádný důkaz, že by snídaně snižovala riziko nadváhy, případně že by její vynechání vedlo k nárůstu hmotnosti. Bylo tomu přesně naopak. účastníci studie, kteří snídali, zpravidla celkově přijímali více kalorií za den,“ uvádí na svém blogu  Mgr. Margit Slimáková, odbornice na výživu a dodává, že tyto výsledky se shodují s publikovaným přehledem o prospěšnosti přerušovaného půstu.

Studie totiž potvrzují, že přerušovaný půst, který mít podobu právě posunutí či vynechání snídaně, vede ke snížení příjmu kalorií, rychlejšímu hubnutí a ke zlepšení metabolismu. Zpochybňují staré tvrzení, že snídani nenahradíme.

Výsledky pátrání

Oba tábory zastánců a odpůrců snídaní tedy mají své studie a svou pravdu. Jak se v tom tedy vyznat? Co je správně? Ačkoli neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, co přesně bychom měli jíst a kdy. Panuje shoda v tom, že bychom měli naslouchat svému tělu a jíst, když máme hlad. „Snídaně není to nejdůležitější jídlo dne, není nezbytná pro rozběhnutí metabolismu ani není zárukou štíhlosti a zdraví. Pravděpodobně je tedy jedno, jestli snídáte nebo ne. Důležitější je kvalita potravin. Snídejte, pokud se probouzíte hladoví a máte tendenci se během dne přejídat, pokud ráno nic nesníte. Pokud ale nemáte po probuzení na jídlo ani pomyšlení, klidně snídani posuňte anebo vynechejte," radí známá odbornice na výživu Margit Slimáková a dodává: "Ideální stav podle mě nastává, když jste schopni vnímat skutečné potřeby svého těla: jíte, když to skutečně potřebujete, a nemáte z toho zbytečný stres.“ 

Zajímáte se o zdraví? Jak se chránit před viry a bakteriemi: Dezinfekce ani užívání vitaminu C vás nezachrání

Zdroj článku
×