Přejít k hlavnímu obsahu

Bramborový salát jako časovaná bomba: Komplikace může přinést nejen špatné skladování

Patří neodmyslitelně do české kuchyně. Jíme ho na Vánoce, Velikonoce i na rodinných oslavách, ostatně, kdo by nemiloval chlebíčky s bramborovým salátem? Jenže málokdo si uvědomuje, že tahle tradiční pochoutka může představovat zdravotní riziko v podobě nepříjemných zažívacích potíží nebo dokonce vážnějších infekcí. Na co si dát pozor, aby vám nakonec bramborový salát nezkazil vánoční svátky?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Receptů na bramborový salát najdete spoustu. Ostatně každá rodina má ten svůj, na který nedá dopustit. Například někdo přidává vajíčko, jiný zase salám, nebo kdo chce odlehčenou verzi, přimíchá místo majonézy jogurt. Ať už máte recept na bramborový salát jakkoliv, vyvarujte se chyb při jeho skladování a přípravě. Můžete si tím ušetřit spoustu zdravotních nepříjemností.

Chybné skladování

Nejčastější chybou, kterou v souvislosti s bramborovým salátem děláme, je jeho dlouhé skladování. Českým koloritem je připravit obrovskou mísu salátu, který pak rodina konzumuje celé svátky, klidně až do Silvestra. Salát je opravdu lepší, když se jeden den uleží, ale zkonzumovat by se měl nejpozději do 48 hodin po přípravě. Čím déle ho skladujete, tím víc se v něm množí bakterií a různých toxických látek. Pozorní buďte také při průběžném odebírání. Nenechávejte mísu se salátem příliš dlouho stát na kuchyňském stole. Ihned salát zase přikryjte potravinovou fólií, víkem, nebo alobalem a ihned jej zase uložte do lednice.    

Mohlo by se vám líbit

Zelená patří k Vánocům. Uvařte si tento zelený čaj, podpoříte metabolismus a zrychlíte spalování přebytečných kalorií. Je to i skvělý vánoční dárek

Zelená není jen barva jehličí. Mnohé zelené produkty, názvem i barvou, mají velké zdravotní benefity. Proč byste měli o letošních Vánocích vyměnit svařák za matchu a jak vám tento japonský zázrak pomůže přežít svátky bez kil navíc?
svetzeny.cz

Rizikové ingredience

Jednou z problematických ingrediencí bramborového salátu je majonéza, kterou do něj přidává většina lidí a zpravidla na množství nešetří. Majonéza ale může být zdrojem salmonely, zejména ta, kterou si připravíte doma ze syrových vajec. Špatně umytá zelenina pak skrývá listérie, což jsou bakterie způsobující infekční onemocnění listeriózu. Pozor také na sterilovaný hrášek, který začne kvasit už několik hodin v teple. Pokud přidáváte do salátu cibuli, raději ji spařte vařící vodou. Nejenže ji zbavíte čpavosti, která některým strávníkům nevyhovuje, ale navíc tak snížíte pravděpodobnost, že bude salát brzy kysnout.

Mohlo by se vám líbit

Když nechcete strávit Vánoce s chřipkou: Jak se vyvarovat nákazy a proč není dobré nemoc přechodit

Data ze Státního zdravotnického ústavu potvrzují, že Česko stojí na prahu chřipkové epidemie, která letos přišla kvůli teplejšímu počasí o pár týdnů dříve než v jiných letech. Pokud nechcete strávit Vánoce v posteli s horečkou, snažte se vyvarovat nákazy. A když už onemocníte, raději zůstaňte v posteli. Protože to je jediný způsob, jak se dát co nejrychleji do pořádku a nenakazit ostatní.
svetzeny.cz

Hygiena při přípravě

„Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu a další suroviny, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete. Salát míchejte a ochutnávejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také poté, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí pro iRecept.cz Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a autorka knih o jídle.

Zdravotní komplikace

Ve chvíli, kdy se vám salát „nezdá“, raději ho už nejezte, nestojí vám to za to. Že je už zkažený, poznáte podle kyselé chuti a zápachu, mazlavé konzistence nebo zřídnutí. Jeho pozřením riskujete otravu, která se typicky projevuje nevolností, bolestmi břicha a křečemi, průjmem a celkovou slabostí, jak se tělo snaží zbavit toxinů. Důležitý je dostatek tekutin a pokud obtíže neustávají, raději vyhledejte lékaře.

Další častou zdravotní komplikací jsou žlučníkové koliky, pocity plnosti, nadýmání nebo pálení žáhy. Tyto obtíže se obvykle dostaví, když to přeženete s množstvím zkonzumovaného salátu ještě v kombinaci se smaženým jídlem, alkoholem a cukrovím. Jezte proto raději po menších porcích, mezi jídly si dopřejte třeba mátový čaj a alespoň krátkou procházku.  

Galerie: Tipy pro odlehčení trávení

Čtěte také: Když nedopnete kozačky: Otoky nohou a křečové žíly nepřehlížejte, pokud je máte v rodině, myslete na prevenci

Zdroj článku
×