Přejít k hlavnímu obsahu

Jedno jablko denně a nepotřebujete lékaře: Pravda, nebo lež? Výzkumy mluví jasně

Jablek je teď všude dost, navíc čerstvých a sklizených v našich zahradách a sadech. Dá se tedy předpokládat, že mají opravdu spoustu vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Pochutnejte si na nich každý den, protože jsou nejen skvělou svačinou nebo kuchyňskou surovinou, ale podpoří vaše zdraví víc, než si možná myslíte. Ostatně vědecké studie i zkušenosti našich předků mluví jasně.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

„Sněz jablko před spaním a lékař si nevydělá na chleba.“ To je jiná verze známého rčení, které poukazuje na význam tohoto oblíbeného ovoce, jehož zdravotní benefity znali a využívali lidé po staletí. Nikdo samozřejmě ještě nedokázal, že by byla jablka všelékem, ale je bez debaty, že jsou přímo nabitá vitamíny, minerály a dalšími látkami, které jsou našemu zdraví prospěšné. Tím spíš, když si pochutnáte na čerstvém ovoci sklizenému v Čechách. Jaké jsou tedy největší zdravotní benefity jablek?

Mají vysokou výživovou hodnotu

Jablka obsahují důležité živiny, včetně vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jedno středně velké jablko obsahuje 95 kalorií, 25 gramů sacharidů, 4,5 gramů vlákniny a 9 % denní dávky vitamínu C, jež má zásadní vliv na imunitu. Kromě toho nabízí ještě vitamíny E a K, ale i cenné flavonoidy, které pomáhají bojovat se škodlivými volnými radikály. Konzumace jablek pomáhá doplnit tělu i mnoho cenných a nepostradatelných minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, dusík, fosfor a zinek.

Mohlo by se vám líbit

Co všechno dokáže vitamin C: Pomůže proti vypadávání vlasů, krvácení dásní, ale i s lepší náladou. Jak poznat, že ho máte nedostatek

„Céčko“ patří mezi nejznámější vitamíny, po kterých se sháníme, když nás skolí chřipka nebo nachlazení. Obvykle si pak koupíme v lékárně nějaké ty pilulky nebo kilo pomerančů ve snaze rychle podpořit imunitu a dát se dohromady. Jenže vitamín C má v našem těle ještě další důležité funkce. A ne, trochu ovoce nebo pár pilulek vám pro jeho doplnění stačit nebude. Je třeba si jeho příjem hlídat neustále. Jinak totiž hrozí zdravotní problémy.
svetzeny.cz

Přispívají ke zdraví střev

„Vzhledem k tomu, že 70 % imunitních buněk se nachází ve střevech, je zdravá střevní mikroflóra důležitou součástí podpory imunitního systému,“ říká doktorka Emily Leeming, dietoložka na King’s College London. Podle ní jablka podporují střeva dvěma způsoby. Jedno jablko jednak obsahuje 100 milionů mikroorganismů, které prokazatelně přispívají ke zdravému mikrobiomu ve střevech, pomáhají rozkládat potravu a zpřístupňují tělu fytonutrienty. Za druhé, průměrné jablko obsahuje přibližně 4 až 4,5 g vlákniny, která je výborným zdrojem energie a potravou pro důležité bakterie žijící v našich střevech. Pro úplnost dodejme, že ještě vyšší obsah vlákniny mají granátová jablka, kiwi nebo maliny.

Podporují srdce

Studie ukazují, že konzumace většího množství jablek může být spojena s nižším rizikem propuknutí různých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob. Nizozemští vědci provedli také výzkum, do kterého se zapojilo přes 20 000 dospělých. Zjistilo se, že konzumace většího množství jablek snižuje riziko cévní mozkové příhody

Mohlo by se vám líbit

Rakovina jater postihuje čím dál mladší ročníky. Důvod vás vlastně ani nepřekvapí

Rakovina jater je závažné onemocnění, jehož výskyt celosvětově stoupá. K jeho hlavním rizikovým faktorům ve vyspělých zemích patří nárůst obezity a vysoká konzumace alkoholu, což se bohužel týká i mladších ročníků. Odborníci bijí na poplach. Předpokládá se, že bez okamžitých opatření ke zvrácení tohoto trendu riskujeme, že se v příštím čtvrtstoletí počet případů a úmrtí na rakovinu jater téměř zdvojnásobí.
svetzeny.cz

Pomáhají v boji proti rakovině

Vědecký výzkum dokazuje, že jablka obsahují mohou pomoci předcházet vzniku rakoviny. Ochranný účinek jablek se přisuzuje především jejich antioxidačním vlastnostem. Zjistilo se, že jablka obsahují četné fytochemikálie, které mají pravděpodobně schopnost chránit před rakovinou. Jsou to zejména karotenoidy, flavonoidy, isoflavonoidy, fenolové kyseliny a lignany, přičemž v jablkách jsou nejvíce zastoupeny flavonoidy a fenoly. Antioxidační kapacita jablek (vzhledem k vitaminu C) je vyšší u jablek se slupkou než bez ní. Podle jedné rozsáhlé studie zahrnující 41 výzkumů byla konzumace většího množství jablek spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny plic. Další studie dospěla k podobným závěrům a uvádí, že konzumace většího množství jablek souvisí s nižším rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku

Pomáhají s hubnutím

Díky vysokému obsahu vlákniny a relativně nízkému počtu kalorií jablka prokazatelně podporují pocit sytosti a hubnutí. To bylo například prokázáno ve studii na ženách s nadváhou. Navíc obsahují hodně vody a mají sladkou chuť, takže když si dáte jablíčko ve chvíli, kdy vás hodní mlsná, máte z poloviny vyhráno.  

Jak začlenit jablko do jídelníčku

Ideální je dát si ho jen tak syrové, ale dobře chutná i k snídani nakrájené v ovesné kaši či s jogurtem. Nebo si ho dejte jako odpolední dezert, třeba jen tak, samotné, nebo pečené se skořicí a kapkou medu. A co ho zkusit přidat do salátu? Kombinace jablka, kozího sýra a ořechů vás mile překvapí.

Čtěte také: Proč jíme, když nemáme hlad: Zapracujte na své sebelásce a zjistěte, co vám jídlo nahrazuje

Zdroj článku
×